04.08.2004. / 00:00

Autor: Vid Jeraj

EUROPA

MMF TRAŽI POVEĆANJE RADNIH SATI U EU

MMF je jučer od EZ zatražio odlučnije rukovođenje kako bi se pomoglo tržištu slobodnog rada i potaknulo produljenje radnog vremena u eurozoni. U svojem posljednjem regionalnom izvješću, također je zatraženo da EZ javno obznani koje vlade zastajkuju s reformama, izražavajući stav da je «ključna strukturna promjena» u eurozoni «započela dugoročni rast, prije svega pojačanim poticanjem zapošljavanja».
Evropska komisija je znatno zabrinuta zbog pada produktivnosti u eurozoni od sredine 1990-ih, čak više nego li zbog samog broja radnih sati. Međutim, Michael Deppler, voditelj MMF-ovog Odjela za Europu je rekao kako su razine produktivnosti uglavnom ravnopravne onima u SAD.
MMF je izjavio da bi se «lisabonska» agenda EZ-a, dogovorena 2000. i usmjerena na stvaranja gospodarstva što sposobnijeg za natjecanje i koja se temelji na regionalno zasnovanom znanju, morala obnoviti kako bi što više potakla zapošljavanje. U raspravi izvršnog odbora MMF-a, «većina ravnatelja smatraju da bi se mogli pojačati utjecaji raznih savjetnika i stručnjaka na vladu, što bi se postiglo rangiranjem i javnim objavljivanjem njihovih gospodarskih rezultata». MMF je od država u eurozoni zatražio da podmire svoje deficitima prije nego li se zapletu u kresanje računa – što je javno upozorenje talijanskoj vladi. Izvještaj je također tražio od EZ da obnovi kredibilitet rasta eurozone i pakta o stabilnosti.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika