04.08.2004. / 00:00

Autor: Vid Jeraj

SVIJET

SAD NA METI SJEVERNOKOREJSKIH PROJEKTILA

Sjeverna Koreja pregrupira nove balističke projektile na zemlji i moru koji mogu nositi bojne glave i na dometu drže SAD, navodi tjednik «Jane’s Defence». Navodi se kako su se pojavila dva nova balistička sustava, navodno izrađenih prema projektilima sovjetskih podmornica tijekom 1990-ih kupljenih od Rusije.
Do danas se znalo da SAD, Rusija, VB, Francuska i Kina imaju podmornice koje mogu ispaliti nuklearno oružje, a bilo je govorkanja kako slične mogućnosti ima i Izrael. Jane’s, koji ne navodi svoj izvor, kaže kako su projektili na moru potencijalno opasniji od dvaju novih oružanih sistema. Novi sustav koji lansira sa zemlje ima doseg od 2,500 do 4000 kilometara, dok morski, koji može ispaljivati iz podmornice ili s broda ima domet od barem 2500 km.
«Ovaj će podatak značajno promijeniti opis prijetnje koju DNR Koreja predstavlja posljednjih godina. Svom će vodstvu pak, napokon pružiti nešto što je već dugo željela postići, a to je mogućnost izravne prijetnje kontinentalnoj SAD. Osim što su joj na meti SAD, Južna Koreja i Japan, osiromašena Sjeverna Koreja mogla bi dotičnu tehnologiju pokušati prodati svojim starim kupcima, poput Irana.» donosi tjednik. Kemp također navodi kako bojna glava na ratnom brodu, a pogotovo na podmornici, može približiti ciljevima poput Havaja ili SAD i u tom smislu predstavljaju veliku opasnost.
U siječnju 2003., Sjeverna se Koreja povukla iz Sporazuma o nuklearnom reduciranju. U dugoročnim je kriznim pregovorima s SAD, Kinom, Rusijom, Japanom i Južnom Korejom, zbog uništenja svog nuklearnog programa. Opseg je tog programa nejasan, premda se navodi kako je ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje starijem dužnosniku SAD-a izjavio kako Pjongjang posjeduje nuklearno oružje.

Vezane vijesti

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika