Objavljeno u Nacionalu br. 742, 2010-02-02

Autor: Ante Mihić

ZAGREBAČKI gastro centar

Avangarda zagrebačkog ugostiteljstva

RESTORAN BLACK ROCK nalazi se u Savskoj 30, uz ulaz u KC Dražen Petrović, a svim svojim posjetiteljima omogućuje novi oblik pripreme i konzumacije hrane

KVALITETNA USLUGA
Voditelj restorana Boris
Prosenica s Robertom
Slogarom, šefom kuhinje u Black Rocku i jednim od najeminentnijih kuhara u HrvatskojKVALITETNA USLUGA Voditelj restorana Boris Prosenica s Robertom Slogarom, šefom kuhinje u Black Rocku i jednim od najeminentnijih kuhara u HrvatskojU Zagrebu je krajem listopada u Savskoj 30, uz sam ulaz u košarkašku dvoranu Dražen Petrović, otvoren Black Rock, restoran jedinstven po činjenici da prvi put u Hrvatskoj građani sami mogu pripremati svoju hranu. O čemu se točno radi i zbog čega je restoran Black Rock drukčiji nego ostali ugostiteljski objekti u Zagrebu, razgovarali smo s Robertom Slogarom, "zlatnim kuharom" Hrvatske i šefom kuhinje ovog lijepog restorana.

"Black Rock je jedinstven način pripreme hrane na kamenu vulkanskog porijekla, koji se zagrijava u posebnoj peći na dva temperaturna nivoa od 460 i 320 stupnjeva, ovisno o tome što si gost u tom trenutku želi pripremiti, tj. ispeći. Ono što je najvažnije prilikom pripreme ovog obroka jest da tijekom pečenja nema masnoća, meso ili riba su u potpuno prirodnom obliku i ovo je jedan od najzdravijih načina pripreme hrane", rekao je Slogar.


Na Black Rocku moguće je pripremati meso, povrće, ribu ili voće, a sve ovisi o želji gosta i njegovim afinitetima. Kamen toplinu zadržava 40 minuta, što je dovoljno za pripremu jednog do dva obroka. Toplina dolazi iz samog središta kamena, koji je vruć sve dok se jezgra potpuno ne ohladi. Kamen nema nikakvih zračenja, a istraživanja u Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama pokazala su da kamen nema ni najmanjih štetnih djelovanja te da ovakvim načinom pripreme sva vrijedna svojstva i sastojci ostaju u samom mesu. Osim pripreme hrane na Black Rock kamenu, restoran omogućuje i izbor à la carte ponude, koja se bazira na zdravoj mediteranskoj kuhinji što se priprema u najprirodnijem obliku.

"Moram reći da smo vrlo zadovoljni reakcijom ljudi jer Zagreb je grad koji želi novitete, koji traži uvijek nove izazove i ovo je uistinu jedinstven način konzumacije i pripreme hrane, ali i prilika da na jednom mjestu imate intimnu romantičnu večeru ili druženja sa svojim poslovnim partnerima. Želja nam je da ovaj novitet bude prepoznat kao avangarda zagrebačkog ugostiteljstva, a mi svi skupa radimo na tome da Black Rock postane jedno od poznatijih gastro središta grada Zagreba", rekao je Slogar. U restoranu Black Rocku odlučili su svojim klijentima omogućiti da uživaju i u originalnoj meksičkoj kuhinji, pa se uskoro očekuje i početak rada "Carambe", posebnog dijela restorana gdje će se pripremati tradicionalna meksička hrana.

"Uz otvorenje meksičkog dijela pripremamo i nove karte, koje će sadržavati regionalne kuhinje, gdje smo pokušali izvući najbolje od najboljega, a sve zbog ideje da ne kopiramo strane kuhinje jer mislimo da je sve manje pravih nacionalnih restorana. Intencija managementa je da se slažu minimalno četiri sezonske ponude, ovisno o mogućnosti nabave namirnica i njihovoj kvaliteti. U novoj ponudi svatko će moći pronaći zanimljiv obrok i prilagoditi ga svojoj želji. Ideja vodilja interpretacije jelovnika je i nutricionistički smisao. Oduvijek smo bili poznati po tome, a bitno nam je da nakon naših obroka građani mogu nastaviti svoje svakodnevne dnevne obaveze", rekao je Slogar. U Black Rocku iznimno su ponosni i na nabavu svojih namirnica, pa tako svaki dan dovoze svježu ribu iz Dalmacije, janjetinu s Paga, a u njihovoj ponudi su i visokokvalitetni paški sirevi te suhomesnati proizvodi iz Slavonije. Osim vrhunske hrane restoran ima i bogatu vinsku kartu, koju nam je ukratko predstavio Boris Prosenica, voditelj restorana Black Rock.

"Vinska karta obuhvaća cijelu Hrvatsku, imamo vina iz Italije, Francuske, Australije, Novog Zelanda i Slovenije, što ukupno iznosi oko 150 etiketa po korektnim cijenama. Pripremamo i osvježenje vinske karte dodatnim regijama i sortama, što će biti još jedan razog više da svi ljubitelji vrhunske hrane i pića posjete restoran Black Rock", rekao je Prosenica.

Vezane vijesti

Puko i Puko otvorili restoran s isklesanim jelima

Puko i Puko otvorili restoran s isklesanim jelima

“Željeli smo ponuditi nešto drukčije - da umjetnost bude i na zidovima i na tanjurima, da jelovnik bude ludilo i da konoba ima priču”, kaže Vinko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika