Objavljeno u Nacionalu br. 742, 2010-02-02

Autor: Dean Sinovčić

DINAMOVA kasa se prazni

Zagreb, Ina i HEP napuštaju Mamićev puni brod

ZAGREBAČKI PRVOLIGAŠ ne može više računati na desetke milijuna kuna od sponzora i sada panično traži načine kako izvući novac od grada

MAKSIMIRSKI FOTELJAŠI Gradonačelnik i počasni predsjednik Milan Bandić više
neće moći svom prijatelju i izvršnom dopredsjedniku Zdravku Mamiću davati 40 milijuna kuna jer više nema toliku moć, a i
Zagreb nema novcaMAKSIMIRSKI FOTELJAŠI Gradonačelnik i počasni predsjednik Milan Bandić više neće moći svom prijatelju i izvršnom dopredsjedniku Zdravku Mamiću davati 40 milijuna kuna jer više nema toliku moć, a i Zagreb nema novcaProteklih mjesec dana Zdravko Mamić, izvršni dopredsjednik Dinama, vrlo je nervozan. Iako je prije deset dana u TV emisiji “Otvoreno” izjavio “puni smo k’o brod”, što bi značilo da on i klub Dinamo imaju novca napretek, a zatim dodao da je Dinamo jedno od pet najuspješnijih poduzeća u Hrvatskoj, Mamić se suočava s tim da će ove godine od Grada Zagreba dobiti znatno manje novca te mu prijete otkazi ugovora nekih sponzora. Hrvatska elektroprivreda raskinut će 6 milijuna kuna godišnje vrijedan sponzorski ugovor s Dinamom, mnogi drugi sponzori razmišljaju o tome da ne obnove sponzorske ugovore ili ih znatno smanje.

Što se tiče gradskog novca, ne radi se o tome da su mu gradonačelnik Milan Bandić, počasni predsjednik Dinama, i Duško Ljuština, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport te član Izvršnog odbora Dinama, okrenuli leđa i više ne žele financirati klub. Radi se o tome da je grad Zagreb u financijskim problemima, proračun će se teško ispuniti, kao što je i Zagrebački holding u financijskim problemima.


Stoga Mamić više ni u snu ne može računati na 40 milijuna kuna, koliko je po nekoliko osnova dobivao od Grada, niti može računati na desetke milijuna kuna od raznih sponzora te sada panično traži načine da izvuče novac od Grada, odnosno od poreznih obveznika. Prema informacijama koje je dobio Nacional, Mamić bi ove godine mogao izgubiti barem 30 milijuna kuna, što od Grada, što od sponzora, što je znatan udio u proračunu Dinama koji iznosi oko 130 milijuna kuna. Sponzorske milijune Dinamu je 2006. počeo osiguravati Bandić kada je postao počasni predsjednik Dinama. Mamić je tada rekao: “Ne mora Grad grabiti u proračun, ima drugih načina da pomogne svom klubu, a to je lobiranje. Nije isto kad vas preporuči Milan Bandić ili neki drugi gradski službenik partneru koji ostvaruje svoje djelovanje na gradskom prostoru.

Mi itekako koristimo tu ljubav našeg gradonačelnika, našeg počasnog predsjednika.” Niti Bandić ima ugled i utjecaj koji je imao 2006., niti sponzori imaju novca koliko su nekoć imali. Tako je već objavljeno da će HEP, nakon što je prije nekoliko mjeseci smijenjena cjelokupna uprava, prestati sponzorirati Dinamo. Time Dinamo ostaje bez 6 milijuna kuna godišnje. Slijedi pitanje što će biti sa sponzorstvom Croatia osiguranja, koje Dinamu daje, procjenjuje se, 8 milijuna kuna godišnje, a sada se ta osiguravajuća kompanija nalazi pod financijskim istragama. Croatia osiguranje nije davalo novac samo prema sponzorskom ubgovoru, nego je, primjerice, 2006. godine dalo Dinamu i 3,5 milijuna kuna "kao sredstva donacije za pomoć klubu radi postizanja i ostvarivanja što boljih športskih rezultata", kako je navedeno u ugovoru.

Osim toga, vrlo je upitno hoće li sa sponzorstvom nastaviti Ina koja je Dinamu davala, procjenjuje se, 4 milijuna kuna godišnje. Poznato je da je Ina promijenila upravljačku strukturu i mađarski suvlasnik određuje pravila igre, a Mađare Dinamo sigurno ne zanima toliko koliko je zanimao Inu dok joj je na čelu bio Tomislav Dragičević. U neslužbenom razgovoru s nekoliko predstavnika kompanija koje sponzoriraju Dinamo rečeno nam je da ne žele da ih se više povezuje s Dinamom, da će oni odraditi potpisane ugovore do kraja ali da se ne može očekivati da će nakon toga sponzorski ugovori biti obnovljeni. Mamićev brod se počinje naginjati i više nije tako pun. Koliko se Mamić uspaničio, pokazuju prošlotjedni događaji sa sjednice skupštine Zagrebačkog športskog saveza na kojoj se dijelio proračunski novac za ovu godinu kroz nešto što se zove Program javnih potreba u športu grada Zagreba. Dinamo će od ZŠS-a dobiti 21 milijun kuna, 2 milijuna manje nego lani, ali problem je nastao kad je Mamić doznao da se u skupštini ZŠS-a stvara oporba koja je htjela smanjiti taj iznos Dinamu za 5 milijuna kuna i preraspodjeliti ih drugim sportskim savezima.

Milan Bandić i Ivo Čović, šef Zagrebačkog holdinga,
uskratit će Dinamu 7,5
milijuna kuna i tražiti
raskidanje ugovora s
klubomMilan Bandić i Ivo Čović, šef Zagrebačkog holdinga, uskratit će Dinamu 7,5 milijuna kuna i tražiti raskidanje ugovora s klubomNisu uspjeli jer su sakupili 23 od 90 glasova protiv, ali i to je razljutilo Mamića koji je odmah održao jedan od svojih čuvenih govora koje je degutantno prenositi. Umjesto toga, zanimljivo je pogledati kako je Dinamo dobio 21 milijun kuna od ukupno 185 milijuna koliko se dijelilo sportskim savezima grada Zagreba. Od tog 21 milijuna, 9 milijuna grad preko ZŠS-a daje za održavanje maksimirskog stadiona. Osim toga, 4,5 milijuna kuna daje se za plaće trenera, što ispada 150 tisuća kuna godišnje po treneru. Pitanje je zašto grad plaća trenere Dinama, ako se zna da u mlađim kategorijama nogometaši Dinama moraju plaćati 350 kuna mjesečne članarine koja je namijenjena za plaće trenerima. Uz to, Grad će klubu koji je “pun k’o brod” dati milijun kuna za troškove domaćeg natjecanja, milijun kuna za troškove priprema, 3 milijuna kuna za razvojni program mladih te 2,5 milijuna kuna za međunarodna natjecanja.

Tako se dolazi do 21 milijuna kuna. Naravno, Mamiću nedostaju dva od prošlogodišnja 23 milijuna, koliko je dobio od ZŠS, ali je našao način kako da ih nadoknadi. Naime, u podjelu novaca ubacio je i NK Lokomotivu koja je podružnica Dinama, naveo da tamo radi 17 trenera i od ZŠS-a dobio nešto manje od 6 milijuna kuna. Upravo je komično da će NK Lokomotiva od ZŠS-a dobiti otprilike isti novac kao i rukometni klub Zagreb, koji stalno igra u završnici rukometne Lige prvaka i proizvodi rukometaše koji igraju za reprezentaciju koja kontinuirano osvaja medalje na svjetskim i europskim prvenstvima i olimpijadama.

Naravno da je Mamić svjestan o čemu se radi, pa po medijima viče “samo me nemojte svađati sa Zoranom Gobcem” jer zna da je čelnik RK Zagreb osoba koja neće dopustiti da mu se na ovaj način uzima novac na račun Dinama. Drugi značajni izvor novca za Dinamo naziva se “potpora vrhunskom sportu”, gdje Grad Zagreb izdvaja godišnje 20 milijuna kuna, a 6,5 milijuna već nekoliko godina otpada na Dinamo. Tih 6,5 milijuna kuna plaća se u dvije rate, u lipnju i na kraju godine, ali je Dinamo zatražio da mu se 3 milijuna isplati već sada. I dok je direktor Dinama Damir Vrbanović prtljao u novinama kako im taj novac treba kao nekakva “premosnica”, doznali smo da je riječ o panici kako će se zbog mogućeg neispunjavanja gradskog proračuna morati rezati neke stavke, pa tako i stavka “potpora vrhunskom sportu”, gdje bi Dinamo ostao bez svojih milijuna.

Stoga se Mamić želi osigurati unaprijed pa traži 3 milijuna kako sredinom mjeseca, ako dođe do rebalansa proračuna, ne bi ostao bez tog novca. Dinamo će ove godine ostati i bez 7,5 milijuna kuna od Zagrebačkog holdinga. Zagrebački holding u srpnju 2006. potpisao je četverogodišnji ugovor s Dinamom po kojem mu, za ustupanje marketinškog prostora, Holding godišnje plaća 7,5 milijuna kuna. Iako je potpisan na četiri godine, taj se ugovor svakog srpnja mora obnoviti aneksom, kao što se na isti način može i raskinuti. S tih 7,5 milijuna godišnje Holding plaća prostor za reklame, što se vidi na konferencijama za novinare gdje se logo i ime Holdinga nalaze na panou s ostalim oglašivačima te se na istočnoj tribini stadiona Maksimir nalaze četiri panoa na kojima se reklamiraju Robni terminali, Zagrebački velesajam i Gradska plinara, odreda podružnice Holdinga, te sam Holding. Prema onome što smo doznali, Zagrebački holding tražit će raskidanje ovog ugovora, što i ne začuđuje s obzirom na financijske probleme Holdinga.

Iste godine kad je potpisan ugovor s Holdingom, Dinamo je potpisao i ugovor o reklamiranju s Turističkom zajednicom grada Zagreba. Prema ugovoru iz 2006. Dinamo je dobivao 6 milijuna kuna, a 2007. sponzorski iznos bio je smanjen na 3,5 milijuna kuna. Sasvim je sigurno da Dinamo neće ove godine od Turističke zajednice dobiti toliki novac. Turistička zajednica ove godine izdvaja 3 milijuna kuna za sve sportske klubove, tako da će Dinamo dobiti jako malo. Bez suradnje sa Zagrebačkim holdingom i Turističkom zajednicom Dinamo ostaje bez 11 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu, a ako se prepolovi novac iz potpore vrhunskom sportu, Dinamo ostaje bez još 3,5 milijuna kuna, što je 14,5 milijuna kuna manje nego lani, kada je ukupno dobio 40 milijuna kuna. Stoga i ne začuđuje što se Mamić toliko borio da dobije 21 milijun kuna od ZŠSa, čak je i osobno agitirao da se ukupan iznos novca što ga ove godine dijeli ZŠS poveća sa 180 na 185 milijuna kuna.

Jer ZŠS je već godinama siguran izvor Dinamova novca, iako to nekoć nije bilo tako. Naime, 2003., kada se dijelilo puno manje novca, košarkaški klub Cibona dobio je najviše, zatim RK Zagreb, a na trećem mjestu bio je Dinamo sa 1,8 milijuna kuna. Kategorizaciju i podjelu novca odredio je ZŠS, Mamić je tada ljude u ZŠS-u nazvao “lopovima koji udaraju reket klubovima i još se pritom služe staljinističkim metodama”, čak je najavljivao da će okupiti navijače i krenuti prema Gradskom poglavarstvu, ali to nije učinio. Do promjene je došlo 2006. kada je za tajnika ZŠS-a postavljen Velimir Bašić, a u Izvršni odbor Dinama ušao je Duško Ljuština, čiji Ured za obrazovanje, kulturu i sport daje novac Bašiću i ZŠS-u. Te godine Dinamo je dobio 15 milijuna kuna, a 2007. čak 19 milijuna za održavanje stadiona. Dinamo je 2008. i 2009. dobio 23 milijuna kuna, od čega 9 milijuna za održavanje stadiona, ostalo za plaće trenera i sudjelovanje u natjecanjima, a ove godine dobit će 21 milijun kuna.

Stoga ne začuđuje da je upravo Mamić član Upravnog odbora ZŠS-a, jer ne želi da se, kojim slučajem, netko od članova ZŠS-a pobuni i oduzme Dinamu milijune kuna. Do prve pobune došlo je prošlog tjedna, ona nije uspjela i pritom se pojavljuje jedan paradoks. Svi ostali predstavnici gradskih sportskih saveza koji su glasovali za takvu podjelu novca, u kojoj Dinamo dobiva najviše, zapravo su time pristali na to da njihovi savezi dobiju manje novca. S druge strane, već mjesecima traje pobuna te iste oporbe u ZŠS-u protiv tajnika Velimira Bašića, o čemu je već pisao Večernji list, gdje ga optužuju za financijske malverzacije i traže njegovu smjenu.

Vezane vijesti

Mamić i Gobac žele vlast nad 143 milijuna kuna

Mamić i Gobac žele vlast nad 143 milijuna kuna

Zdravku Mamiću nije ovih tjedana jedina briga postavljanje nove vlasti u Hrvatski nogometni savez. Medijski manje zanimljiv, ali financijski bitan,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika