Objavljeno u Nacionalu br. 742, 2010-02-02

Autor: Mislav Šimatović

Sukob 'lavova': Kosor prijetio Vojkoviću dokumentima s poligrafa

'Upravo su mi dali papire za tvoj poligraf, nemoj me tjerati na reakciju', napisao je Kosor Vojkoviću 29. siječnja, što je ovaj odlučio prijaviti policiji

Đurđa Adlešić i Darinko KosorĐurđa Adlešić i Darinko KosorNakon što je u ponedjeljak, 1. veljače, izdao priopćenje u kojem se ograđuje od političkog djelovanja stranačkog vodstva, predsjednik uprave Croatia osiguranja i potpredsjednik HSLS-a Hrvoje Vojković odlučio je zbog prijetnji prijaviti policiji svog političkog šefa, predsjednika HSLS-a Darinka Kosora. Radi se o sms porukama koje je Kosor u proteklih nekoliko mjeseci slao Vojkoviću, počevši od kampanje za unutarstranačke izbore koji su se održali u studenom prošle godine.

U posljednjoj, poslanoj 29. siječnja, Kosor je napisao: "Upravo su mi dali papire za tvoj poligraf, nemoj me tjerati na reakciju", sugerirajući da je Vojković lažirao rezultate poligrafskog testa, kojeg je napravio kako bi se obranio od optužbi da je zlostavljao bivšu suprugu.

Sudski epilog

Poruka koju je Darinko Kosor poslao Vojkoviću 29. siječnjaPoruka koju je Darinko Kosor poslao Vojkoviću 29. siječnjaVojković je tu poruku shvatio kao prijetnju te je angažirao odvjetnika Antu Madunića. Sukob između Hrvoja Vojkovića i Darinka Kosora, nekadašnjih mladih lavova HSLS-a, kako su im sladunjavo mediji tepali prije desetak godina, posljednja dva tjedna prerastao je u pravi rat koji bi mogao dobiti i sudski epilog.

Otkad je izabran za predsjednika HSLS-a, Darinko Kosor najavljuje Vojkovićevu suspenziju s pozicije potpredsjednika stranke i smjenu s čelnog mjesta Croatia osiguranja, državne tvrtke koja je prilikom sklapanja koalicijskog dogovora pripala HSLS-u. Međutim, Kosor nikada nije pojasnio zbog čega želi smijeniti Vojkovića. Umjesto toga, u medije posljednjih tjedana učestalo plasira informacije o Vojkovićevim navodnim nepodopštinama i malverzacijama u Croatia osiguranju, a u priču je Kosor upleteo i premijerku Jadranku Kosor, kojoj je Vojković navodno prijetio da će 'propjevati' ako ga se bude diralo. Međutim, činjenica je da je Kosor u naumu da smijeni Vojkovića prvotno dobio načelnu podršku premijerke.

Premijerka uskratila podršku

Kosorova poruka Vojkoviću tijekom unutarstranačke kampanjeKosorova poruka Vojkoviću tijekom unutarstranačke kampanjeNa sastanku čelnih ljudi HDZ-a i HSLS-a, koji je održan prije nekoliko tjedana, dogovoreno je da se Vojkoviću ponudi časni uzmak iz Croatia osiguranja, a da tehnički njegovu suspenziju odrade tijela stranke. Međutim, zbog nesmotrenih izjava koje je Darinko Kosor davao medijima, premijerka je odlučila uskratiti Kosoru javnu podršku u ratu s Vojkovićem.

Tragikomična situacija u vrhu HSLS-a doživjela je vrhunac na prošlotjednoj sjednici predsjedništva kada je Kosor u posljednjem trenutku odustao od zahtjeva za Vojkovićevom smjenom. Vrhunac sukoba trebao bi se dogoditi u srijedu, 3. veljače, kad će o Vojkovićevoj sudbini odlučivati Središnje vijeće HSLS-a.

Političke igre

Ukoliko većina članova tog stranačkog tijela podrži Darinka Kosora , može se očekivati da Vlada već u četvrtak na sjednici predloži Nadzornom odboru Croatia osiguranja smjenu Hrvoja Vojkovića s čela te kompanije. Međutim, zbog nemuštih političkih igara čelništva HSLS-a, premijerka razmišlja da toj stranci uskrati kontrolu nad Croatia osiguranjem, i to imenovanjem nezavisnog stručnjaka na čelno mjesto te kompanije.

Ako se to dogodi, HSLS-u prijete unutarstranački potresi, koji bi mogli rezultirati dodatnim osipanjem članstva i prijevremenim izbornim saborom stranke, na kojem bi vrlo lako mogla završiti politička karijera Darinka Kosora.

Vezane vijesti

'Ništa se nije promijenilo'

'Ništa se nije promijenilo'

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor ocijenio je danas kako je aktualna vlada nastavlja tamo gdje je stala loša prethodna vlada te kako se tijekom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika