Objavljeno u Nacionalu br. 742, 2010-02-02

Autor: Orhidea Gaura

LOŠI SIGURNOSNI UVJETI U PSIHIJATRIJSKOJ BOLNICI

Iz Vrapča pobjegao opasan pacijent

RAVNATELJ BOLNICE VRAPČE Vlado Jukić potvrdio je bijeg pacijenta s odjela
na kojem se nalazi petnaestak društveno opasnih bolesnikaRAVNATELJ BOLNICE VRAPČE Vlado Jukić potvrdio je bijeg pacijenta s odjela na kojem se nalazi petnaestak društveno opasnih bolesnikaIz psihijatrijske bolnice Vrapče prošlog je petka pobjegao opasan pacijent u tridesetim godinama, koji je ondje bio smješten jer je u stanju neubrojivosti drugu osobu 25 puta ubo nožem te se smatra opasnim za društvo. Njegov bijeg bio je moguć iz jednostavnog razloga što Klinički odjel za forenzičnu psihijatriju nema adekvatne uvjete za smještaj i čuvanje takvih bolesnika.

Iako je taj problem prepoznat još prije više od 10 godina te je napravljen kompletan projekt nove zgrade Centra za forenzičnu psihijatriju koja bi se trebala graditi u krugu bolnice, sa svim sigurnosnim i smještajnim kapacitetima za najopasnije bolesnike, njegovo građenje odgađa se već godinama. Projekt je vrijedan 60 milijuna kuna i već je ishođena građevinska dozvola, no ni u prošlom ni u novom proračunu nije bilo dovoljno sredstava za realizaciju.

Danas je na forenzici u Vrapču smješteno 70 pacijenata, od čega se njih 15-ak smatra iznimno opasnima po društvo. Ondje se nalazi i 31-godišnji pacijent iz Popovače koji je u studenom prošle godine prerezao nožem vrat drugom pacijentu. Iz pouzdanih izvora Nacional doznaje da je taj pacijent prijetio da će ponovno ubiti ako ga ne puste, a takvi pacijenti u Vrapču su smješteni u sobama s još desetak pacijenata. Ravnatelj Vrapča, profesor Vlado Jukić, nije mogao govoriti o detaljima, no potvrdio je samo da je jedan pacijent pobjegao i da hrvatska vlada njihov projekt već godinama stavlja na stranu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika