Objavljeno u Nacionalu br. 742, 2010-02-02

Autor: Robert Bajruši

Bačićev uspon: Sanaderov kadar postao desna ruka premijerke Kosor

Iako je čitavo desetljeće bio jedan od vodećih HDZ-ovaca Dubrovačko-neretvanske županije, saborski zastupnik postao je tek 2004., zahvaljujući tome što je ušao u krug pouzdanih suradnika Ive Sanadera

BRANKO BAČIĆ, glavni tajnik HDZ-a i osoba od najvećeg povjerenja hrvatske
premijerke, posljednjih mjeseci strelovito se uspinje u hrvatskoj politiciBRANKO BAČIĆ, glavni tajnik HDZ-a i osoba od najvećeg povjerenja hrvatske premijerke, posljednjih mjeseci strelovito se uspinje u hrvatskoj politiciOd prošlog tjedna Branko Bačić, glavni tajnik HDZ-a i donedavni državni tajnik za more u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, definitivno je promoviran u glavnog suradnika premijerke Jadranke Kosor. To se moglo naslutiti još u kolovozu: dok je veliki broj ministara i HDZ-ovih zastupnika još uvijek komunicrao s Ivom Sanaderom, Bačić je već tada bio jedan od rijetkih dužnosnika koji su bez zadrške podržali predsjednicu hrvatske vlade.

Prošloga tjedna napustio je ministarstvo i aktivirao zastupnički mandat u Hrvatskom saboru. Kada je riječ o Bačićevoj političkoj karijeri, ona je između 1993. i 2004. bila ograničena na Korčulu, a u nacionalnu politiku uveo ga je Ivo Sanader, koji ga je 2004. doveo u Zagreb. Iako je čitavo desetljeće bio jedan od vodećih HDZ-ovaca Dubrovačko-neretvanske županije, saborski zastupnik postao je tek 2004., zahvaljujući tome što je ušao u krug pouzdanih suradnika Ive Sanadera. Kao čovjek od Sanaderova povjerenja, nekoliko mjeseci poslije izbora napustio je Sabor i postao državni tajnik za more u ministarstvu Božidara Kalmete.

Isti scenarij ponovio se i 2007., kada je Bačić ponovno izabran u Sabor, ali je odmah transferiran na stari položaj državnog tajnika za more. Nakon posljednjih izbora, Bačić je bio jedan od autora kolicijskog sporazuma HDZ-HSS-HSLS, i već tada je snažno napredovao u unutarstranačkoj hijerarhiji. U javnosti relativno anonimni Bačić već je godinama u nadzornim odborima nekoliko snažnih tvrtki – predsjednik je NO ACI-ja i NO Jadrolinije, a u Nadzorni odbor Brodosplita ušao je tek nakon što je buknula afera s kojom je povezan i ministar obrane Branko Vukelić.

Dugogodišnji članovi HDZ-a tvrde da su za Bačićev napredak u politici najzaslužniji njegovi prijatelji - sudac Ustavnog suda Miroslav Šeparović te Vladimir Šeks. Kada je Jadranka Kosor zamijenila Sanadera, već nakon nekoliko dana Bačić je umjesto Ivana Jarnjaka postao glavni tajnik HDZ-a, i u ovih šest mjeseci etablirao se kao jedan od najutjecajnijih političara u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
5/2/10

bprenka, 05.02.10. 10:25

Kao član HDZ tvrdim od njega ništ, uostalom kao i od njegovih nalogodavaca iz razloga što su izdali za ono što smo se borili , a to je Država Hrvatska koja u budućnosti neće imati Savudrijsku valu, Šarengradsku Adu i još mnogo toga.
Sram ih bilo i zbog toga što se F.Tuđman okreće u grobu svaki put kada tzv: vodstvo HDZ svoje članstvo zaluđuju likom i djelom pokojnog Predsjednika .Baš me zanima koliko će Bačić poraditi na uspostavi demokratskih izbora za Predsjednika HDZ?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika