Objavljeno u Nacionalu br. 742, 2010-02-02

Autor: Orhidea Gaura

LJUBAVNO-POSLOVNA sapunica

Ljubav u doba HDZ-ove pljačke

RAVNATELJ CARINSKE UPRAVE Mladen Barišić i vlasnica agencije Fimi-media Nevenka Jurak bili su privatno povezani prije nego što su počeli za račun HDZ-a izvlačiti novac iz javnih poduzeća

Mladen Barišić Mladen Barišić Koliko je šef carine i donedavno glavni HDZ-ov rizničar Mladen Barišić blizak s Nevenkom Jurak, ženom koja je sklapala milijunske poslove s državnim tvrtkama, najbolje svjedoči njihova osobna ljubavno-poslovna sapunica. Nevenka Jurak rođena je 24. siječnja 1956. kao Nevenka Jačmenica u Svetom Križu Začretje, a vezu s budućim suprugom Krešimirom Jurakom započela je još sredinom 70-ih, u vrijeme kad je upisala smjer marketing na studiju vanjske trgovine pri Ekonomskom fakultetu. Paralelno sa studijem, gdje baš nije postizala izvrsne rezultate i koji se otegao, dobila je posao likvidatora u građevinskoj tvrtki u kojoj je bio zaposlen i njezin otac, inače stolar po zanimanju.

Dok je radila u toj tvrtki, još negdje krajem 70-ih, u obližnjem kafiću upoznala je tada 30-godišnjeg carinskog referenta rodom iz Šibenika Mladena Barišića. Prema nekim pričama, bila je to ljubav na prvi pogled, ali on je već bio zauzet. U međuvremenu se 1979. i ona udala za svog dugogodišnjeg dečka Krešimira Juraka. No iako su tada već oboje bili u braku, između Mladena i Nevenke planula je velika ljubav i njih dvoje započeli su izvanbračnu vezu.


Plavokosa Zagorka, koja je kao kći jedinica uvijek bila naučena dobivati sve što bi poželjela, zavrtjela je glavom perspektivnom Šibenčaninu koji je zbog nje u jednom trenutku bio spreman ostaviti ženu i tada malenu kćer. Već su se bili dogovorili da će oboje od svojih supružnika zatražiti razvod, međutim, on je odustao od dogovora i prije nego što je ona uspjela sve priznati svom suprugu. To je nju strašno pogodilo i na neko vrijeme su prekinuli aferu. No samo nakratko. Da apsurd bude veći, ne samo da su njih dvoje obnovili svoju tajnu vezu, nego su se počeli obiteljski družiti odnosno dolaziti jedno drugom u kućne posjete sa svojim supružnicima koji nisu ni slutili što se među njima zbivalo. U međuvremenu je Nevenka Jurak, kad je donesena odluka da se ukida smjer vanjske trgovine na Ekonomskom fakultetu, praktički preko noći uspjela završiti fakultet na kojem je do tada godinama studirala. Budući da je građevinska tvrtka u kojoj ju je zaposlio otac propala, opet preko poznanstva, dobila je posao u tadašnjem Ekonomsko-propagandnom programu na Hrvatskoj televiziji.

Početkom 90-ih Nevenka Jurak, koja dugo nije mogla ostati trudna, rodila je svoju kćer jedinicu i nadjenula joj ime Arijana. Zanimljivo da se kći Mladena Barišića zove Adrijana. Kako bilo, Nevenka i njezin suprug Krešimir, koji je bio majstor, ubrzo nakon rođenja kćeri odlučili su otvoriti vlastitu tvrtku Model promet te je ona dala otkaz na HTV-u. Njihov obiteljski prijatelj i njezin ljubavnik Mladen Barišić već im je tada pomagao i pronašao neke poslove izrade ormarića za HT i još neke tvrtke. No kad je posao krajem 90-ih krenuo nizbrdo, Nevenka je posve povukla svoje ime iz te tvrtke koja je dospjela u porezne dugove te je zbog duga prema državi bila blokirana. Navodno je Mladen Barišić i tu intervenirao kako bi taj dug završio u nečijoj ladici i dospio u zastaru, a suprug Nevenke Jurak otvorio je novu tvrtku pod istim imenom kao obrt. U međuvremenu je 2000. godine od posljedica raka pluća umrla supruga Mladena Barišića Katica. Na njezinu sprovodu bili su i Nevenka Jurak i njezin suprug, ali i Ivo Sanader koji je tada postao šef HDZ-a.

Nevenka JurakNevenka JurakNakon smrti supruge, Mladen Barišić inzistirao je da Nevenka ostavi svog supruga Krešu, što je ona i učinila. Iako ga je u međuvremenu nagovorila da proda svoju obiteljsku kuću u Vrapču i apartman od 40-ak kvadrata u Supetru, koji mu je ostavila pokojna majka, te njihov zajednički stan u Hrgovićima, a većinu novca iskoristili su kako bi uredili kat u obiteljskoj kući njezinih roditelja na Pešćenici, kad mu je rekla da se razvode, on je otišao najprije u podstanare, a potom mu se revanširala tako da mu je kupila garsonijeru u kojoj i danas živi. Unatoč tome, danas Krešimir Jurak ima samo riječi hvale za svoju bivšu suprugu. Negdje u vrijeme razvodne parnice, u siječnju 2001. Nevenka Jurak osnovala je vlastitu tvrtku Fimimedia. Radila je u jednoj unajmljenoj sobici preko puta Autobusnog kolodvora u Zagrebu i bila je četiri godine jedina zaposlena, a povremeno bi zapošljavala i neke djevojke preko student-servisa. U to vrijeme zarađivala je jedva toliko da pokrije sve troškove i svoju plaću. Radila je neke sitne poslove za privatne tvrtke, bavila se čak i tiskanjem vizitki.

Nacional je doznao da joj je već i tada neke poslove sredio Mladen Barišić, tada pomoćnik ravnatelja Carinske uprave, i to poslove s tvornicom radijatora Lipovica gdje je organizirala nešto za zatvorenike, s tvrtkom DI-OKI i s Iločkim podrumima. Na privatnom planu Nevenka Jurak i Mladen Barišić, tada već viši savjetnik u Ministarstvu financija, ubrzo nakon smrti njegove žene, i službeno su oglasili svoju vezu, što je užasno pogodilo njegovu kćer jedinicu Adrijanu koja je iz protesta napustila očev stan. Njega je pak pogodilo kad je saznao da je njegova jedinica u vezi s mnogo starijim oženjenim muškarcem koji ima i dijete, Šibenčaninom Antom Despotom. Međutim, njih dvojica ubrzo su našla zajednički interes, a Ante Despot ostavio je svoju ženu i dijete i oženio Barišićevu kćer te su kupili stan u zgradi u kojoj stan ima i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, odmah do zgrade u kojoj stanuje i Mladen Barišić. Nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora 2003.

Nevenka Jurak učlanila se u HDZ, a moglo je se čuti kako LJUBAVNO-POSLOVNA sapunica na to nagovara i svoje prijatelje. Toliko je bila sigurna da će HDZ pobijediti da je često govorila: “Vidjet ćete kad HDZ dođe na vlast.” S učvršćivanjem vlasti HDZ-a i dolaskom Mladena Barišića 2004. na mjesto ravnatelja Carinske uprave počeli su i bolji dani za tvrtku Fimi-media. Tvrtka koja je do 2004. poslovala s prihodom od dvjestotinjak tisuća eura i nula kuna dobiti jedva pokrivala osnovne troškove plaće jednog zaposlenika, a to je bila Nevenka Jurak, zabilježila je već 2005. nagli porast prometa na 1,2 milijuna eura i 200 tisuća eura dobiti i tada je uz sebe zaposlila još jednog zaposlenika. U 2006. godini njezin prihod raste na 3 milijuna eura i pola milijuna eura dobiti, u 2007. prihod je 7,3 milijuna eura, dobit milijun i pol eura, a u 2008. prihod iznosi 6,7 milijuna eura, a dobit oko milijun i pol kuna.

U 2008. imala je već i 11 zaposlenih. Moguće je da se ta njezina dobit u 2009. još i povećala kada se cijela shema u kojoj je sudjelovala počela još jače ostvarivati. Ona je tako postala sudionica jedne operacije mnogo većeg razmjera od onoga što predstavlja njezina agencija, operacije zbog koje bi mogli stradati njezin prijatelj Mladen Barišić, ali i njegov šef Ivo Sanader.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 02.02.10. 05:59

Draga moja Orhidea, to vam je ljubav bas kao i ona Marqizova, u doba kolere, koja je najprije kao san trajala 53 godine, tri mjeseca i 14 dana. Onda se pretvorila u stvarnost i jos neraskidivo traje u ganutim srdascima opore stvarnosti. Ona, Nevenka Jacmenica je Fermina Daza, Mladen Barisic je Florentino Ariza, a Kresimir Jurak je trgicno preminuli doktor Urbino...Ona, predivna gospodja Fermina, tako ce u momentima slabosti poslije (napokon) ostvarenih ceznji, kazati : "Ljubav je najteza stvar na svijetu". Vjerujmo joj na rijec...


registracija
30/9/09

davor12345, 02.02.10. 09:26

Šmrc, šmrc, koja dirljiva ljubavna priča! Sve su mi suze navrle na oči! Šmrc!


registracija
10/11/09

ruvil, 02.02.10. 17:37

Jos da nisu krali i muljali sve bi bilo tako romanticno!!


registracija
10/4/08

Grga48, 03.02.10. 12:45

I sad mi mi trebali biti ganuti životnim sudbinama tih lopova ili ... što? Uopće nije jasna poruka ove priče.


registracija
11/1/10

fluid, 04.02.10. 19:58

Grga 48. Ovo ti je samo potvrda da su sudionici priče,javno istupajući i objašnjavajući da nisu NIKADA bili ni u kakvoj emocionalnoj vezi,u stvari lagali.Zašto?Pa da pi pokušali obmanuti i u svezi lopovluka.Jest da je to uvredljivo za zdrav razum nacije no to je in kod nas.Kužiš?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika