02.02.2010. / 13:03

Autor: Hina

Sindikati Gredelja: Svoje smo božićnice zaradili

Preporuka premijerke Jadranke Kosor o ograničavanju iznosa božićnica ne odnosi se na našu tvrtku jer mi već tri godine poslujemo s dobitkom na domaćem i inozemnom tržištu pa nismo korisnici državnog proračuna, ustvrdio je jedan od čelnika koordinacije Miro Margeta

Gredelj nije korisnik proračuna, pa smatraju da njihovi radnici mogu dobiti božićniceGredelj nije korisnik proračuna, pa smatraju da njihovi radnici mogu dobiti božićniceRadnici TŽV-a Gredelj dobili su božićnice u iznosu od 2500 kuna zato jer je tako utvrđeno Kolektivnim ugovorom (KU) i jer je tvrtka lani ostvarila pozitivan poslovni rezultat u koji je unaprijed bio ukalkuliran iznos božićnice, istaknuli su danas čelnici koordinacije sindikata Gredelja.

Gredeljevi sindikalci sazvali su konferenciju za novinare kao odgovor na istup predsjednika Sindikata strojovođa Hrvatske Nenada Mrgana koji ih je prozvao zbog isplate dvostruko više božićnice od 1250 kuna, koliko po naputku Vlade trebaju dobiti zaposleni u državnim tvrtkama.

Nismo korisnici državnog proračuna

Preporuka premijerke Jadranke Kosor o ograničavanju iznosa božićnica ne odnosi se na našu tvrtku jer mi već tri godine poslujemo s dobitkom na domaćem i inozemnom tržištu pa nismo korisnici državnog proračuna, ustvrdio je jedan od čelnika koordinacije Miro Margeta.

Osim toga, plaće Gredeljevih radnika nisu rasle već dvije godine unatoč tome što im je KU-om bilo zajamčeno godišnje povećanje od šest posto. Kako si je i menadžment smanjio plaće za 15 posto, Gredelj je i bez diranja u božićnice proveo mjere štednje koje je tražila premijerka, kaže Margeta.

Zbog toga Gredeljevi sindikalci Mrganovu prozivku smatraju nekorektnom te ističu da je glavna zadaća sindikata zaštita radničkih prava, pogotovo onih koja su ugovorena KU-om.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš najavio je da će Carinski sindikat Hrvatske, koji je udružen u njegovu središnjicu, podići tužbe zbog neisplate božićnica ako im Ministarstvo financija u roku dva tjedna ne odgovori na zahtjev za isplatom drugog dijela božićnice od 650 kuna.

Dodao je kako se tužbe pripremaju i u drugim sindikatima tako da će se Vlada, ako ne ispoštuje obvezu o isplatu cijele božićnice, suočiti s valom tužbi koje će sindikati sigurno dobiti, što će pak državi donijeti dodatne troškove.

Vezane vijesti

Gredeljeve lokomotive idu u Maroko

Gredeljeve lokomotive idu u Maroko

Direktor Tvornice željezničkih vozila Gredelj Krešimir Kranjčec, potpredsjednik za internacionalne poslove Will Burrows i potpredsjednik za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika