02.02.2010. / 22:51

Autor: Ana Smrečki

Šarinić o tajnim računima u doba embarga želi u 'četiri oka' s Bajićem

Procjenjuje da je u to vrijeme bilo od 100 do 150 računa, kojima je nabavljano oružje. Otkriva da Tuđman tada nije bio previše zainteresiran detektirati da li netko krade s tih računa. Sve specifikacije koje su trebale pratiti te račune, nestale se 1998. godine. «Neće biti moguće otkriti kako je novac nestao», poručio je Šarinić

Hrvoje Šarinić, nekadašnja desna ruka predsjednika TuđmanaHrvoje Šarinić, nekadašnja desna ruka predsjednika TuđmanaNakon što je predsjednik Mesić podigao buru u javnosti najavivši novu aferu u kojoj je navodno glavni akter umirovljeni general Vladimir Zagorec, mediji istražuju, a on ne otkriva nove detalje. Podsjetimo, Mesić je nedavno otkrio kako je 'Švicarska poslala dokumente o novom slučaju prema kojem je iz vremena kupovine oružja zamračeno osam milijuna eura, a koji bi mogli uskoro biti vraćeni u Hrvatsku. Radi li se o Zagorcu ili ne, Mesić nije želio ni potvrditi ni demantirati.

No, Hrvoje Šarinić, nekadašnja 'desna ruka' predsjednika Franje Tuđmana upoznat je sa zbivanjima u vrijeme dok je država bila pod embargom, pa se oružje kupovalo 'ispod stola'. Bio je i jedan od potpisnika računa za obranu Hrvatske i spreman je o svojim saznanjima razgovarati s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem. Prije razgovora s nadležnim institucijama, Šarinić je progovorio za Novu TV.

Tuđman nije mario da li netko krade ili ne

«Tuđman je htio otvoriti jedan račun u Švicarskoj, no oni to nisu dopustili jer su znali da kršimo embargo i tako smo otišli u Villach i tu je sve počelo. Austrijanci jednostavno nisu bili zainteresirani za detalje, jer novac je novac za njih», pojašnjava Šarinić. Procjenjuje da je u to vrijeme bilo od 100 do 150 računa, kojima je nabavljano oružje. Otkriva da Tuđman tada nije bio previše zainteresiran detektirati da li netko krade s tih računa. Sve specifikacije koje su trebale pratiti te račune, nestale se 1998. godine. «Neće biti moguće otkriti kako je novac nestao», poručio je Šarinić.

'Želim da se ta knjiga zatvori'

Otkriva mu se teško nositi sa svime što zna, a o pronevjerama i računima želi razgovarati s Državnim odvjetništvom. Kako kaže, mučno mu je zbog cjelokupne situacije i apsolutno želi da se 'te stvari napokon raščiste'. «Teško to proživljavam i htio bih da se ta crna knjiga zatvori», zaključuje Šarinić u razgovoru za Novu TV.

Vezane vijesti

Petar Jeleč: Dvadeset prešućivanih godina

Petar Jeleč: Dvadeset prešućivanih godina

Ovih dana televizija tzv. Republike Srpske svakodnevno emitira dokumentarce i emisije u kojima se slave „velike pobjede“ srpske vojske u Bosanskoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika