04.02.2010. / 08:00

Autor: Andrea Belin

Studija: Pretjerano korištenje interneta izaziva depresiju

Kako tvrde psiholozi sa sveučilišta u Leedsu, postoji "zapanjujući" dokaz da ovisnici o internetu razviju kompulzivne navike i stvaran život zamijene komunikacijom na društvenoj mreži

"Internet negativno utječe na mentalno zdravlje""Internet negativno utječe na mentalno zdravlje"Da pretjerano korištenje računala nije dobro za zdravlje nagađa se već godinama, međutim sada je ova teorija dobila i službenu potvrdu.

Naime, britanski znanstvenici objavili su da osobe koje previše vremena provode na internetu imaju veće izglede pokazati znakove depresije. Međutim nije utvrđeno je li internet uzrok depresije ili su depresivne osobe sklonije internetu od drugih.

Kako tvrde psiholozi sa sveučilišta u Leedsu, postoji "zapanjujući" dokaz da ovisnici o internetu razviju kompulzivne navike i stvaran život zamijene komunikacijom na društvenoj mreži.

"Ova studija podupire u javnosti raširena vjerovanja da ljudi kojima internet postaje zamjena za redovite društvene aktivnosti mogu imati neki psihološki poremećaj poput depresije i ovisnosti", napisala je voditeljica studije Catriona Morrison za časopis Psychopathology.

"Takav tip ovisnog surfanja internetom može ozbiljno ugroziti mentalno zdravlje", dodala je.

Prva velika studija o internetskim navikama obuhvatila je 1.319 Britanaca u dobi od 16 do 51 godine.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika