05.02.2010. / 15:02

Autor: Dario Bender

Jandroković studentima Visoke novinarske škole: Skandali diplomata nisu naš problem

Na komentare studenata Visoke novinarske škole o nekim problemima u ministarstvu, konkretno o lošoj reakciji oko gradnje Južnog toka, od kojeg jedino Hrvatska od zemalja u regiji ne će imati profit, te o skandalima nekoliko diplomata, ministar je kazao to nije pogreška sadašnje diplomacije

Gordan Jandroković i dekan VNŠ-a Mate Granić (Foto: Krasnodar Peršun)Gordan Jandroković i dekan VNŠ-a Mate Granić (Foto: Krasnodar Peršun)Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković održao je u petak predavanje polaznicima Visoke novinarske škole NCL Media grupe pod nazivom „Strateški ciljevi hrvatske vanjske politike".

''Kad se jednom popnete na visoku planinu, pred sobom vidite još mnoge na koje se treba popeti''. Tim citatom hrvatski ministar vanjskih poslova, Gordan Jandroković, pokušao je opisati trenutačnu situaciju hrvatske diplomacije. Naime, Jandroković je izjavio kako je situacija u hrvatskoj diplomaciji skoro pa idealna i da o Hrvatskoj gotovo sve svjetske države imaju pozitivno mišljenje. Ulazak u NATO savez i nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti za ministra predstavljaju ogromne planine, a sljedeći korak je Europska unija.

U dvije godine 25 milijardi kuna

Gordan Jandroković drži predavanje polaznicima Visoke novinarske škole (Foto: Krasnodar Peršun)Gordan Jandroković drži predavanje polaznicima Visoke novinarske škole (Foto: Krasnodar Peršun)''Cilj nam je osigurati što bolje uvjete za razvoj Hrvatske'', izjavio je ministar i dodao kako će se ti uvjeti poboljšati čim uđemo u Europsku uniju jer će se time završiti proces integracije Hrvatske. Ministar je istaknuo da za ulazak u EU treba zatvoriti 33 poglavlja, od kojih je Hrvatska uspješno riješila 17, a zatvaranje ostalih poglavlja očekuje se do kraja ove godine. Posebno je naglašeno da Hrvatska ulaskom u EU može dobiti oko 25 milijardi kuna kroz dvije godine, ako diplomacija uvjeri Europu u opravdanost tih ulaganja.

Osim ulaska u EU, naveo je i druge ciljeve hrvatske vanjske politike. Ti ciljevi su, prema Jandrokoviću, što bolja suradnja u NATO savezu, jačanje utjecaja u jugoistočnoj Europi, razvoj partnerskih odnosa s velikim zemljama te općenito jačanje gospodarske diplomacije.

Na komentare studenata Visoke novinarske škole o nekim problemima u ministarstvu, konkretno o lošoj reakciji oko gradnje Južnog toka, od kojeg jedino Hrvatska od zemalja u regiji ne će imati velike koristi, te o skandalima diplomata, ministar je rekao kako to nije pogreška sadašnje diplomacije.

Vezane vijesti

'Čuo sam da je Kalmeta dobio ponudu kakva se ne odbija'

'Čuo sam da je Kalmeta dobio ponudu kakva se ne odbija'

U središnjici HDZ-a jutros je započela sjednica Predsjedništva te stranke, a kako je novinarima izjavio uoči sjednice član Predsjedništva Gordan… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika