07.02.2010. / 08:00

Autor: Boris Beck

Kako je Sanader zabio nož u leđa antikomunizmu

Nakon što je Sanader pokazao za što su sve antikomunisti sposobni, zbilja će se presudna bitka između dobra i zla voditi između komunista i bivših komunista. Ali nije to bio nož u leđa. Kako kaže Oscar Wilde: pravi prijatelj zabije ti nož u prsa

Jedna od meni najdražih izreka je ona koju je talijanski socijalist Ignazio Silone (pravim imenom Secondino Tranquilli) uputio šefu talijanskih komunista Palmiru Togliattiju, naravno, nakon što se s njime ideološki razišao: konačna bitka između dobra i zla vodit će se između komunista i bivših komunista.

Te su mi riječi stalno lebdjele pred očima za vrijeme predsjedničkih izbora dok su se moji prijatelji katolici i antikomunisti mučili za koga od dva kandidata glasaju, komunista ili bivšeg komunista.

Prvi demokrat i nekomunist

Ali jednostavno nam se morao dogoditi Sanader. Nikad nije bio u Partiji, čovjek s doktoratom, bratom svećenikom i sestrom koludricom, prvi demokrat i nekomunist na čelu Hrvatske nakon Mačeka, što znači pune 62 godine. I onda je ispalo da je mijenjao Inu za Podravku, Podravku za Fimu, Fimu za Croatia osiguranje, Croatiu za HSLS, HSLS za HSP, Pašalića za Glavaša, Glavaša za Šeksa, Šeksa za Bebića, generale za kredite, puč za parlament, sunčani Hvar za oblačni, tenkove za kamione... i da se u tom petljanju samo nadovezao na HDZ-ove dilove u kojima se zamijenilo Džapića za Paradžika, Plivu za operu, HAC za braću Žužul, IGH za Pelješac, Hercegovinu za Posavinu, Posavinu za Vukovar, državne rezerve za ništa, ministre za lopove, poštenje za proviziju i karijeru za orden.

Sad kad USKOK-ov skalpel reže po političkom tkivu, i dok baš iz svake porezotine curi ustajali gnoj, meni je utjeha Silone. Nakon što je Sanader pokazao za što su sve antikomunisti sposobni, zbilja će se presudna bitka između dobra i zla voditi između komunista i bivših komunista. Ali nije to bio nož u leđa. Kako kaže Oscar Wilde: pravi prijatelj zabije ti nož u prsa.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
5/1/10

zagorec55, 07.02.10. 11:06

Daj bože da uskokov nož stvarno reže trebalo bi ga ipak malo nabrusiti da zareže malo dublje,bar kao novinarski(mislim na vas par neprodanih i živih)


registracija
27/7/09

columbo, 09.02.10. 01:11

Dragi g Beck,
Sve je, ako promatramo iz danasnjeg (uzeg) rakursa na pladnju dva terora, a to je teror (anti)komunizma i(li) teror katolicanstva...Ja osobno biram prazninu, makoliko je nevoljna, jer "gdje nema covjeka, nema ni problema", kako je govorio Staljin. Onda vam, dakako ne treba ni noz, jer ne racunate ni na prijatelja.


registracija
9/8/09

vinko12, 09.02.10. 18:37

e borise nije lako istinito pisati i zivotariti u udbaskim novinama. Ovo o Sanaderu se moze napisati za bilo kojega politicara u tranziciji, pa zar cijela tranzicija nije izlazak iz teskog komunistickog gliba a ne setnja po komunjarskim uspjesima. A oko Sanadera je Mesic ispleo udbasku mafiju i skandale koji bi unistili i jacega a ne antikomunistu Sanadera koji je jedini bio vjecna smetnja boljseviku Mesicu i njegovom udbaskom klanu. Sada su se okomili na Matkovicku kao jedinu ne-komunjaru u vladi. Uspjio je mesicev crveni drzavni udar i uskoro cemo imati samo bivse komunjare i njihove obitelji na svim vaznim mjestima. A vec sada imamo viseparijski demokratski komunisticki kapaitalizam, na kojega se ne moze prenijeti talijanski model. Kod nas ce se borba izmedju dobra i zla voditi izmedju dvije vladajuce struje: staljinista i komunista. Jadna Hrvatska


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika