08.02.2010. / 16:13

Autor: Hina

U Amazoni otkrivena drevna civilizacija

Znanstvenici vjeruju da su tu civilizaciju, koju je sačinjavalo na desetke tisuća ljudi, podigli Arawak indijanci

Foto: news.discovery.comFoto: news.discovery.comBrazilska arheologinja Denise Schaan ne vjeruje u legendarnu zemlju El Dorado premda ona i njezini suradnici u zapadnom amazonskom bazenu stalno nailaze na znakove koji upućuju na to da je na tom području prije više od tisuću godina, u sustavno izgrađenim naseljima povezanim modernom cestovnom mrežom, živjela drevna i napredna civilizacija.

Uz pomoć satelitskih slika i fotografija iz zrakoplova, arheolozi su dosad identificirali više od 260 geoglifa, golemih geometrijskih figura ucrtanih na zemlji. Geoglifi su postali vidljivi tek nakon što je deforestacija u dotadašnjoj neprobojnoj džungli uzela maha.

"Dosad je bilo gotovo nemoguće uočiti geoglife jer su bili prekriveni gustom kišnom šumom", kazala je Schaan, profesorica na Saveznom sveučilištu Para u brazilskom Belemu.

Geoglife je uočio arheolog Alceu Ranzi, odmah zaključivši da su krugovi i pravokutnici promjera između 100 i 300 metara djelo ljudskih ruku. Prvi put ih je uočio krajem 90-ih u blizini bolivijske granice.

Znanstvenici vjeruju da su tu civilizaciju, koju je sačinjavalo na desetke tisuća ljudi, podigli Arawak indijanci.

Geoglifi datiraju iz 200. godine poslije Krista do kraja 13. stoljeća.

"Ali ne vjerujem da išta imaju s El Doradom", rekla je Schaan.

Španjolski konkvistadori vjerovali su da ta legendarna zemlja, bogata zlatom i dragim kamenjem, postoji negdje u Južnoj Americi. Tisuće pustolova krenulo je u potragu za tim silnim blagom, ali većina je u toj potrazi izgubila život.

Početkom 20. stoljeća britanski istraživač, pukovnik Percy Harrison Fawcet, uputio se u brazilsku džunglu kako bi otkrio nestali grad koji je nazvao "Z".

Godine 1925. netragom je nestao u nepreglednoj džungli, a o njemu se trenutačno snima film pod naslovom "Izgubljeni grad Z" u kojemu glavnu ulogu glumi Brad Pitt.

Vezane vijesti

Video: Strijelom i kamenom na 'civilizaciju'

Video: Strijelom i kamenom na 'civilizaciju'

Peruansko ministarstvo okoliša objavilo je video snimku susreta istraživača na brodu sa skupinom Indijanaca iz tropskih šuma Amazonije na rijeci Manu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika