09.02.2010. / 15:13

Autor: Hrvoje Šimičević

Kerum ostavio Splićane u nedoumici: Jel' karneval gotov ili je tek počeo?

Splitski izvjestitelji zapravo su u nedoumici da li je današnjim danom započela sezona karnevala, ili je ona veselo i trijumfalno okončana

Foto: Mario Strmotić Foto: Mario Strmotić

Lokalni reporteri i prisutna šačica građana i dalje češu glave oko toga tko je danas komu udijelio ključeve grada Splita, koji simboliziraju početak sezone karnevala u tom pitoresknom gradu. Splitski izvjestitelji zapravo su u nedoumici što da napišu: da li je današnjim danom započela sezona karnevala, ili je ona veselo i trijumfalno okončana.

Misterija se sastoji od legitimnog pitanja tko je meštar o' krnjevala, a tko na ovoj fotografiji predstavlja nositelja splitske vlasti u ozbiljnom dijelu godine. Prema narodnim običajima i drugim pripadajućim poganskim obrascima ponašanja, glavni krnjeval je osoba što se neprestano krevelji, podiže (ne) moral kod jednako maskiranih sugrađanina, on je u kontekstu vankarnevalskih dana u godini obični idiot i redikul, jer po opisu posla krnjeval zapravo ima odgovornu zadaću da simbolički uprizori mentalni odmor od svega onoga što se na prosječni živalj sručava tijekom preostalog dijela godine, kada ljudima nije do zajebancije. On je najveća luda u cijeloj povorci, jer je za punat kuražniji (luđi, gluplji?) od onih koji ga slijede.

Foto: Mario Strmotić Foto: Mario Strmotić Karnevalsku ludu najlakše je prepoznati po kičastim odijelima, koji ne moraju nužno biti jeftini, on je također razmetljivac koji se ne libi hvaliti sa svojima materijalnim stečevinama, nerijetko se pravi da zaista vlada gradom čiji mu vlastodršci na nekoliko dana udijele onaj džinovski ključ, pa u šali vrijeđa ljude, šalje ih u pizdu materinu i sugerira im da jedu govna, poentirajući u svakoj prilici da je on gradonačelnik, a ne oni majmuni koji ga kritiziraju ili oni koji su ga tamo doveli.

Da bi potencirao smijeh i još bolju zabavu kod svojih maskiranih sugrađanina, on za vrijeme karnevala emitira kromanjonska čuvstva, izmišlja nove dijalekte kada svoje jednako inovativne ideje dijeli sa predstavnicima medija, nerijetko nadglasava svoje karnevalske sugovornike u narodskim besjedama, ponajviše one koji mu s vremena na vrijeme kroz šalu dometnu da je potpuni idiot.

Ali, pravi meštar o' krnjevala se na takove konstatacije u pravilu ne vrijeđa. Uostalom, to mu je i vrhunaravski zadatak. Umjesto toga, on nabaci šeretski osmijeh i uzvrati: Prdi ti što oćeš, al ključevi su kod mene!

Vezane vijesti

Kerum: Ne pregovaram više s Končarom oko hotela Marjan

Kerum: Ne pregovaram više s Končarom oko hotela Marjan

Splitski gradonačelnik Željko Kerum izjavio je kako više ne pregovara s Dankom Končarom oko kupnje i ulaska u projekt hotel Marjan na Zapadnoj obali,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika