10.02.2010. / 10:40

Autor: Deutsche Welle

DW: Nema više bježanja od pravosuđa u Hrvatsku ili BiH

Hrvatska i BiH potpisat će danas izmjene Sporazuma o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima. Osuđenici s dvojnim državljanstvom više neće moći izbjegavati pravosuđe bijegom u drugu državu

Branimir Glavaš još je siguran jer mu presuda nije pravomoćnaBranimir Glavaš još je siguran jer mu presuda nije pravomoćnaIz Bosne i Hercegovine su nakon izricanje pravomoćne presude pobjegle 282 osobe, od kojih se 100 nalazi u Srbiji, 110 u Hrvatskoj i 13 u Crnoj Gori, dok za 56 osuđenih nema podataka gdje se nalaze. Oko 50 pravomoćno osuđenih u Republici Hrvatskoj utočište je našlo na području BiH.

Dvije su se vlade zato dogovorile da potpisivanjem izmjena sporazuma o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima izbrišu apsurdnu odredbu prema kojoj se kazna dosuđena u jednoj državi može izvršiti u drugoj samo uz pristanak osuđene osobe, kaže za Deutsche Welle ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak. „Dosadašnja praksa je pokazala da ta odredba nije bila dobra. Bila je to privilegija za osuđenog koji je mogao otići u drugu državu gdje ima državljanstvo ili mjesto prebivališta i od njegove volje je zapravo zavisilo hoće li se kazna izvršiti ili ne. Sada je ta odredba izbrisana i više nema takve privilegije i takva je osoba obavezna izdržavati kaznu", kaže ministar Čolak.

Nema izbjegavanja kazne

Izmjene sporazuma o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima odnose se samo na osobe koje su pravomoćno osuđene. Ministar pravosuđa Bariša Čolak tvrdi da će se ovim izmjenama u znatnoj mjeri onemogućiti zloupotreba dvojnog državljanstva ili prebivališta. „Bilo koja osoba koja je osuđena u jednoj ili u drugoj državi više neće imati mogućnost izbjegavanja izdržavanja kazne, nego će tu kaznu izdržavati u državi u kojoj se trenutno nalazi ili u državi u kojoj je osuđena", pojašnjava ministar Čolak.

Poznat je niz slučajeva bjegunaca iz Hrvatske koji su spas od zatvorske kazne potražili u Bosni i Hercegovini, poput nepravomoćno osuđenog za ratne zločine Branimira Glavaša ili liječnika Ognjena Šimića. Bilo je i nekoliko obrnutih primjera. Iz BiH je u Hrvatsku pobjegao nekadašnji član Predsjedništva BiH Ante Jelavić.

Jelavić je u BiH osuđen na 10 godina zatvora zbog kriminala u Hercegovačkoj banci. Utočište u Hrvatskoj našao je i nekadašnji direktor Mirovinskog osiguranja Ivan Bender koji je zbog pronevjere pravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora. Identičan sporazum će 26. veljače biti potpisan između BiH i Srbije.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Glavaš odbio Karamarka

Glavaš odbio Karamarka

Branimira Glavaša u mostarskom zatvoru vrlo često posjećuju poznate javne osobe iz Hrvatske, tako da sama po sebi nije naročito zanimljiva činjenica… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 10.02.10. 12:04

ha,ha Glavaš "pozdravlja" ovaj sporazum jer se to "njega ne tiče" i on "nije bjegunac od hrvatskog pravosuđa".
Nevjerojatno.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika