10.02.2010. / 16:19

Autor: Hina

Sisački CMC traži izmjenu Zakona o jamstvenom fondu

"Tražimo da se Zakon izmjeni i dopuni, tj. napravi iznimku za nas i kompanije koje su u sličnoj poziciji s naslova ulaska novog kapitala/investiranja u preuzete ili nove kompanije i omogući nam korištenje jamstvenog fonda", zaključuje Vela

Paško VelaPaško VelaCMC Sisak d.o.o., najveći proizvođač čelika i cijevi u Hrvatskoj, danas je od Vlade zatražio hitnu izmjenu i dopunu Zakona o jamstvenom fondu za gospodarski oporavak i razvitak kako bi se korištenje tog fonda omogućilo i tvrtkama koje su bile u financijskim teškoćama prije 1. srpnja 2008. godine, kao što je bila Valjaonica cijevi Sisak koju je američka kompanija CMC kupila u rujnu 2007. godine od Hrvatskog fonda za privatizaciju.

CMC Sisak traži hitnu izmjenu i dopunu Zakona o jamstvenom fondu zbog loše postavljenih kriterija za dodjelu kredita, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare te tvrtke.

Financijska kriza produbila negativne rezultate

Prema predloženim modelima financiranja, kriterije zadovoljavaju kompanije koje nisu bile u financijskim teškoćama prije lipnja 2008. što je za CMC Sisak neutemeljeno i neprihvatljivo, rekao je predsjednik Uprave tvrtke Paško Vela.

"Do lipnja 2008. godine za CMC Sisak još nije prošla niti godina dana od privatizacije/akvizicije, te se u našim najboljim planovima, čak i pod uvjetom stabilnog tržišta, nije moglo očekivati kako ćemo posrnulu kompaniju dovesti do pozitivnog financijskog rezultata", istaknuo je Vela. Dodao je kako je utjecaj globalne financijske krize samo produbio negativne rezultate.

"Stoga tražimo da se Zakon izmjeni i dopuni, tj. napravi iznimku za nas i kompanije koje su u sličnoj poziciji s naslova ulaska novog kapitala/investiranja u preuzete ili nove kompanije i omogući nam korištenje jamstvenog fonda", zaključuje Vela.

Podsjetio je da je američki CMC u bivšu Valjaonicu cijevi u Sisku do sada uložio preko milijardu kuna, iako je kupoprodajnim ugovorom bio obavezan uložiti 516 milijuna kuna. Istaknuo je kako su u tijeku završni montažni radovi na izgradnji nove i najsuvremenije čeličane, kapaciteta od 450 tisuća tona čelika godišnje, u koju će američki CMC investirati 65 milijuna američkih dolara, a koja će se otvoriti zadnjeg tjedna u ožujku ove godine.

Vezane vijesti

Željezara Sisak - ugroženo 1130 radnih mjesta

Željezara Sisak - ugroženo 1130 radnih mjesta

Američka tvrtka Commercial Metals Company sa sjedištem u Teksasu odlučila je zatvoriti postojeću knjigu narudžbi u sisačkoj željezari i tako započeti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika