12.02.2010. / 14:00

Autor: Dean Sinovčić

30 godina od čuda iz Lake Placida: Američki studenti pobijedili ruske zvijezde

U POLUFINALU HOKEJAŠKOG TURNIRA Olimpijskih igara u Lake Placidu 1980. godine amateri američke reprezentacije iznenađujuće su pobijedili reprezentaciju SSSR-a, tada najbolju na svijetu

Naslovnica Sports Illustrateda iz ožujka 1980.Naslovnica Sports Illustrateda iz ožujka 1980.U ponedjeljak 22. veljače, dok bude trajao hokejaški turnir na Olimpijskim igrama u Vancouveru, Amerikanci će proslaviti 30. godišnjicu hokejaške utakmice koju je Međunarodna hokejaška organizacija prošle godine proglasila najvećom hokejaškom pričom 20. stoljeća. Radi se o polufinalnoj utakmici olimpijskog turnira u Lake Placidu kada je reprezentacija Amerike, za koju su nastupali igrači s fakulteta, bez i jednog profesionalca, pobijedila reprezentaciju Sovjetskog Saveza koja je tada bila uvjerljivo najbolja svjetska hokejaška reprezentacija. Nakon potpuno neočekivane pobjede rezultatom 4:3, američka reprezentacija je u finalu pobijedila reprezentaciju Finske 4:2 i tako postala olimpijski pobjednik.

Kako je 1980. još uvijek trajao hladni rat između Amerike i Sovjetskog Saveza, Amerikancima je ta pobjeda značila mnogo više, nazvali su je “čudom na ledu”, po tom događaju snimljena su dva filma, a po povijesnom značaju Amerikanci je svrstavaju uz bok Jesseju Owensu i njegove četiri zlatne olimpijske medalje osvojene na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. Kako je to rekao David Ogrean, izvršni direktor američkog hokejaškog saveza: “Amerikanci rođeni između 1945. i 1955. uvijek će vam znati reći gdje su bili u trenutku kada je ubijen J. F. Kennedy, gdje su bili kad je čovjek stupio na Mjesec i gdje su bili kad je Amerika pobijedila SSSR u Lake Placidu.“

SSSR apsolutni favorit ZOI-a 1980.

Reprezentacija SSSR-a došla je na Olimpijske igre u Lake Placid kao apsolutni favorit, kao reprezentacija koja je osvojila zlato na prethodne četiri olimpijade, kao reprezentacija koja je 1979. osvojila Svjetsko prvenstvo i koja je iste godine odigrala utakmicu protiv NHL zvijezda te pobijedila 6:0. Za tu reprezentaciju igrali su Boris Mihailov, Valerij Harlamov, Aleksander Maljcev, Vladimir Petrov i Vjačeslav Fetisov koji su bili na vrhuncu karijere, nove mlade zvijezde Sergej Makarov, Aleksej Kasatonov i Vladimir Krutov te golman Vladimir Tretjak. Trener im je bio 50-godišnji Vladimir Tihonov koji je tri godine ranije postao izbornik reprezentacije SSSR-a. S druge strane, reprezentaciju Amerike vodio je 43-godišnji Herb Brooks, nekadašnji solidan hokejaš koji je nastupao za reprezentaciju Amerike na Olimpijskim igrama 1964. i 1968. Brooks je postao zapažen kao trener fakultetske momčadi University of Minnesota s kojom je 70-ih osvojio tri titule fakultetskih prvaka. Međutim, to još uvijek nije značilo mnogo u usporedbi s reprezentacijom SSSR-a.

Jezgru američke reprezentacije činili su igrači s fakulteta koji su se nadali odlasku u NHL ligu. Šest mjeseci vodio je Brooks pripreme reprezentacije, bio je toliko agresivan u svojim nastojanjima da stvori dobru reprezentaciju da su igrači poslije govorili da su ga s jedne strane mrzili, ali su s druge strane bili, zbog takvog načina priprema, visoko motivirani. Ni takve prepreme nisu davale puno nade Amerikancima. Na pripremnoj prijateljskoj utakmici odgiranoj 9. veljače SSSR je pobijedio Ameriku 10:3 u Madison Square Gardenu u New Yorku.

Sovjetska invazija na Afganistan

Jim Craig, golman SAD-aJim Craig, golman SAD-aOlimpijske igre u Lake Placidu bile su obilježene snažnim političkim događajima u Americi, ali i cijelom svijeti. Godinu dana ranije vojska SSSR-a započela je invaziju na Afganistan, u vrijeme odvijanja igara u Teheranu su oteta 52 Amerikanca koji su držani kao taoci u američkoj ambasadi. Predsjednik Amerike bio je Jimmy Carter koji je već tada razmišljao o bojkotu ljetnih Olimpijskih igara u Moskvi zbog invazije na Afganistan, što se poslije i dogodilo. Osim toga, ekonomska situacija u Americi je bila loša, inflacija je bila velika, nezaposlenost je rasla, kao i kamate na kredite.

Nitko nije vjerovao da reprezentacija Amerike može pobijediti SSSR. Koliko je to bilo moguće, pokazala je i odluka televizijske kuće ABC da ne prenosi tu utakmicu koja je počela u 17 sati, nego da je reprizno prikaže kasnije. Tako su utakmicu uživo na televiziji mogli gledati samo oni Amerikanci koju su živjeli blizu granice s Kanadom te su gledali kanadsku televiziju koja je izravno prenosila utakmicu.

Čudo se ipak dogodilo. U trećoj trećini Mark Johnson izjednačio je na 3:3, a u 50. minuti Mike Eruzione, na dodavanje Marka Pavelicha, igrača hrvatskog podrijetla, doveo je Ameriku u vodstvo 4:3. Posljednjih deset minuta SSSR je napadao, ali američki golman Jim Craig branio je fenomenalno i reprezentacija Amerike ušla je u finale. Sportski komentator ABC-ja tada je rekao: “Vjerujete li u čudo?” I tako je nastao naziv za ovu utakmicu “čudo na ledu”. Euforični hokejaši Amerike u finalu su pobijedili Finsku 4:2 i tako osvojili zlatnu olimpijsku medalju. Da bi ih motivirao, trener Herb Brooks im je pred finale rekao: “Izgubite li ovu utakmicu, odnijet ćete je sa sobom u svoje jebene grobove.”

Tihonov: Nismo respektirali studente

Nakon Olimpijskih igara u Lakeu Placidu bezbrojnim analizama pokušalo se objasniti kako je reprezentacija Amerike uspjela pobijediti SSSR. Svi su se složili da su u toj utakmici američki hokejaši odigrali kudikamo bolje nego što doista mogu. Zanimljivu priču ispričao je V. George Nagobads, kondicijski trener američke reprezentacije podrijetlom iz Latvije, koji je govorio ruski. Upravo je njega pitao ruski reprezentativac Vasilij Vasiljev:

“Što ste dali svojim hokejašima da jedu i piju da su tako dobro klizali u trećoj trećini? Posljednja trećina uvijek je bila naša, tako da smo nakon druge trećine, kad smo vodili 3:2, već počeli slaviti.” Nagobads mu je kratko odgovorio: “To se zove fontana mladosti.” Smatra se da su se ruski hokejaši opustili, da su nakon prijateljske utakmice, kad su pobijedili s 10:3, mislili da Amerikanci ne mogu igrati bolje. U dokumentarnom filmu televizije HBO ‘’Do You Believe in Miracles?” iz 2001. Vladimir Tihonov je izjavio: “Oni su bili samo studenti i mi ih nismo respektirali. A tako se hokej ne može igrati.”

AL MICHAELS bio je komentator utakmice SAD - SSSR za TV kuću ABC te je na kraju, nakon pobjede, rekao: "Vjerujete li u čudo?" Ta njegova izjava dovela je do toga da se utakmica naziva "čudom na ledu", a tako se zove i jedan od filmova snimljenih na tu temu.

ERB BROOKS, izbornik američke reprezentacije, uspoređivan je s američkim vojnim generalima zbog načina na koji je pripremao hokejaše. Njegove metode dovele su hokejaše do zlata. . Brooks je poslije vodio nekoliko NHL momčadi te je ponovno bio izbornik reprezentacije 2002. kad je SAD na Olimpijadi osvojio srebrnu medalju

VLADIMIR TIHONOV, izbornik reprezentacije SSSR-a, nije bio kažnjen zbog poraza u Lakeu Placidu nego je nastavio voditi reprezentaciju te je postao najuspješniji hokejaški izbornik u povijesti

Mark Pavelic, Ličanin koji je dodao pak za pobjedu

Mark Thomas Pavelic, američki hokejaš hrvatskih korijena, bio je član reprezentacije koja je osvojila zlatnu medalju u Lake Placidu. Pavelic je rođen 1958. u ruralnom dijelu države Minnesota, kamo su se njegovi roditelji iz Like doselili prije II. svjetskog rata. Kao klinac volio je pecanje i lov, kao i ostali klinci iz tog kraja. Već kao srednjoškolac igrao je hokej, a kad je shvatio da je jako dobar, bez obzira što je bio visok 173 cm, nastavio je igrati kao student na University of Minnesota gdje se fakultetska momčad zvala Bulldogs. Izbornik američke reprezentacije Herb Brooks pozvao ga je u reprezentacije zato što je bio izvrstan dodavač pa je tako upravo Pavelic dodao pak Mikeu Eruzioneu za pobjednički američki gol protiv SSSR-a u polufinalu Olimpijade u Lake Placidu. Nakom Olimpijade u Lake Placidu Pavelic je, kao i ostali hokejaši, postao zvijezda, pojavljivao se na televiziji, prisustvovao raznim promocijama diljem Amerike te je bio pozvan na primanje u Bijelu kuću. “Za mene je to bila gnjavaža koju sam izbjegavao koliko sam mogao”, izjavio je Pavelic koji je nakon Olimpijade potpisao za NHL momčad New York Rangers. Prve dvije sezone odigrao je jako dobro, ali se umirovio nakon ukupno pet sezona.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika