11.02.2010. / 19:00

Autor: Dean Sinovčić

Berlinale 1. dan: Hollywoodske zvijezde zaobišle otvorenje

Osim Rene Zellweger koja je u Berlinu po službenoj dužnosti, odnosno kao članica žirija, te Wernera Herzoga, predsjednika ovogodišnjeg žirija, na svečanom otvorenju 60. Berlinale-a u četvrtak uvečer nije se pojavio nitko iz Hollywooda

Renee Zellweger i Werner Herzog Renee Zellweger i Werner Herzog Iako je u srijedu otvoren 60. po redu filmski festival u Berlinu, iako bi ta obljetnica trebala značiti da bi svatko tko nešto znači u svjetskom filmu trebao doći u Berlin, na svečanom otvorenju u četvrtak uvečer nije se pojavio nitko iz Hollywooda.

Nitko, osim Rene Zellweger koja je u Berlinu po službenoj dužnosti, odnosno kao članica žirija, te Wernera Herzoga, predsjednika ovogodišnjeg žirija, koji živi u Hollywoodu ali samo zato jer se tamo oženio.

Znaju li u Hollywoodu da se u Njemačkoj slavi 60. Berlinale? Ako ne znaju u Hollywoodu, znaju u Kini jer je kineski film „Apart Together" otvorio obljetnički Berlinale. Otkud sad ti Kinezi? Radi se o novom filmu redatelja Quanana Wanga koji je prije tri godine pobijedio na berlinskom festivalu s filmom „Tuyin brak" pa je za nagradu dobio priliku da se predstavi na otvorenju ovogodišnjeg festivala. Ako vas zanima kakve filmove radi Quanan Wang reći ću vam da se radi o obiteljskim dramama.

U oba filma u središtu je žena koja se nađe u takvim okolnostima da mora birati između dva muškarca. Na konferenciji za novinare čak ni dvorana nije bila ispunjena novinarima koji su plaćeni da budu u Berlinu, kako onda očekivati da se šire gledateljstvo zainteresira za film koji, usput budi rečeno, uopće nije loš.

Predsjednik žirija ovogodišnjeg Berlinalea je njemački redatelj Werner Herzog (67) koji je svoju briljantnu reputaciju s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih ponešto upropastio u posljednje vrijeme s filmovima poput onog „Bad Liutenant: Port of Call New Orleans", ali je na konferenciji za novinare članova žirija rekao da ne brine jer će film s vremenom dobiti na značaju. Kako je Herzog predstavnik stare škole, rekao je kako se nažalost više ne snimaju filmovi poput „Casablance" i „Blaga Sierra Madre" ali nema ništa ni protiv filma „Avatar".

„Avatar je deficitaran s pričom, ali su specijalni efekti sjajni. To je velik umjetnički doseg i nikada neći odbaciti digitalne novotarije iako osobno preferiram celuloidne vrpce i stari način stvaranja filmova".

Najpoznatija članica žirija je 40-godišnja Renee Zellweger s kojom sam imao priliku nekoliko puta razgovarati i svaki puta sam došao do istog zaključka, a to je da je ona u privatnom životu oličenje Bridget Jones, filmskog lika koji ju je glumački proslavio. Priča, oprostite na izrazu, kenjkavo, rijetko kaže nešto pametno, a isti dojam dobio sam i na konferenciji za novinare u srijedu ujutro. Ona je sva sretna i počašćena što je u Berlinu, ona cijeni filmove kakvi se prikazuju na filmskim festivalima, ona ovo, ona ono, a sve je to izrekla plačljivim glasom utučene djevojke. Pojma nemam što u njoj vidi njezin sadašnji dečko Bradley Cooper, velika holivudska zvijezda kog je proslavio film „Mamurluk".

Nema nikakve sumnje da će ovaj Berlinale biti zapamćen po jednom, a to je film „Ghost Writer" redatelja Romana Polanskog koji se nalazi u kućnom pritvoru u Švicarskoj zbog sumnje da je 1977. godine u Americi seksualno iskoristio 13-godišnju djevojku. Film je dobrim dijelom sniman u Berlinu i trebao je, tako se pričalo, otvoriti ovogodišnji Berlinale ali je pomaknut u redovan program te ćemo ga mi novinari vidjeti u petak ujutro.

Glavne uloge u tom trileru tumače Pierce Brosnan kao bivši engleski premijer i Ewan McGregor kao tajni pisac njegovih memoara. Postojale su naznake da bi glumci i redatelji u Berlinu mogli dati javnu podršku Polanskom, ali čini se da toga neće biti. Naime, u filmskom magazinu Screen objavljen je intervju s producentom filma Robertom Benmussom kojem je ovo peta suradnja s Polanskim. Na oprezno postavljeno pitanje „Suočili ste se s jedinstvenim izazovom tijekom postprodukcije" pri čemu se mislilo na činjenicu da je Polanski završio montažu filma iz pritvora, producent Benmussa je odgovorio „Ne želim govoriti o tome". Dakle, cilj je predstaviti Polanskog kao filmaša, a ne kao žrtvu pravosudnih komplikacija.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika