12.02.2010. / 21:00

Autor: Dean Sinovčić

Berlinale 2.dan: Stigli i hrvatski filmaši

U programu kratkih filmova prikazan je film „Žuti mjesec“ redatelja Zvonimira Jurića s Marijom Škaričić i Lanom Borić u glavnim i jedinim ulogama, a u produkciji Propeler filma Borisa T. Matića. Autori filma jedva su stigli na prijekciju jer im je avion iz Zagreba kasnio

Lana Barić, Zvonimir Jurić, Marija Škaričić i Boris T. MatićLana Barić, Zvonimir Jurić, Marija Škaričić i Boris T. MatićNajiščekivaniji film festivala, „Ghost Writer" redatelja Romana Polanskog koji se nalazi u kućnom pritvoru u Švicarskoj zbog seksualnog iskorištavanja maloljetnice 1977. godine, konačno je prikazan u petak na Berlinaleu. Iako je na konferenciji za novinare producent filma Robert Benmussa odmah rekao kako „ne bi komentirao situaciju u kojoj se nalazi Polanski jer nije ni vrijeme ni mjesto za to", glumci Pierce Brosnan, Evan McGregor i Olivia Wiliams, te autor knjige na temelju koje je nastao film Robert Harris, bili su daleko pričljiviji. Pričali su brojne anegdote o tome kao je raditi s perfekcionistom Polanskim što je izazvalo oduševljene kod okupljenih novinara.

Brosnan o Polanskom

Sve je počelo prije tri godine kada je Polanski želio ekranizirati knjigu Roberta Harrisa „Pompeji". Harris je tada dovršavao knjigu „The Ghost" a kada je Polanskom objasnio o čemu piše, redatelj mu je odgovorio „Pa to je tako dosadno". Međutim, prepričao je Harris, kada je projekt „Pompeji" odgođen, Polanski ga je nazvao i rekao mu „Pa to je tako uzbudljiva priča" i tako je počela adaptacija knjige „The Ghost" prema kojoj Pierce Brosnan glumi bivšeg britanskog premijera koji želi napisati memoare, Ewan McGregor glumi pisca koji je angažiran da iz sjene napiše memoare a Olivia Wiliams glumi premijerovu suprugu. Brosnan se prisjetio da je prvo pitao Polanskog „trebam li ja to glumiti Tonyja Blaira" na što mu je Polanski rekao „ne, nikako". „Uh, ni ne znate koliko sam olakšanje osjetio", rekao je Brosnan. Kako u filmu Brosnan glumi bivšeg britanskog premijera koji biva optužen za ubojstva u Iraku, tako je autor knjige Richard Harris rekao „kada sam prije tri godine dovršio knjigu, ona je bila fikcija, a sada ovaj film izgleda kao dokumentarac". Nije samo ta optužba postala činjenica, u filmu se prikazuju demonstracije roditelja protiv bivšeg premijera, što se sada događa u Velikoj Britaniji, u filmu se prikazuje kako američka vlada kontrolira britansku, i tako dalje.

U posljednji trenutak

Pierce Brosnan i Olivia WilliamsPierce Brosnan i Olivia WilliamsSnimanje filma završeno je u travnju prošle godine, montaža je dovršena do kraja kolovoza, a onda je u rujnu uhapšen Polanski. Brosnan kaže kako je bio u šoku, prvo čega se sjetio bila su djeca Polanskog jer su na snimanju često razgovarali o djeci. Ipak, vjerovao je da će film biti dovršen, što se i dogodilo. Ewan McGregor se nadovezao s pričom o perfekcionizmu Polanskog zaključivši kako je Polanski „poput majke koja vam stalno prigovara, ide vam zato na živce, ali na kraju znate da je u pravu".

U Berlin su stigli i prvi hrvatski filmašii. Naime, u programu kratkih filmova prikazan je film „Žuti mjesec" redatelja Zvonimira Jurića s Marijom Škaričić i Lanom Barić u glavnim i jedinim ulogama, a u produkciji Propeler filma Borisa T. Matića. Autori filma jedva su stigli na prijekciju jer im je avion iz Zagreba kasnio, ali su uspjeli na kraju filma ispričati publici kako je film poprilično nastao na temelju improvizacije, za što su dobili velik pljesak. Nakon toga otišlo se proslaviti u Einstein Bar, u kojem je trajao party Austrijskog filmskog instituta, koji je poznat po tome što je u tom baru Quentin Tarantino snimio neke scene iz svog posljednjeg filma „Nemilosrdni gadovi".

Vezane vijesti

Berlinale, 7. dan: Soderbergh će pauzirati karijeru

Berlinale, 7. dan: Soderbergh će pauzirati karijeru

Kada Steven Soderbergh predstavlja svoj novi film, to je uvijek veliki događaj, kao što se u srijedu dogodilo u Berlinu kada je predstavio svoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika