14.02.2010. / 18:00

Autor: Vladimir Radičević

Vladin 'report' iz Dallasa: Howard postigao koš s centra iz sjedećeg položaja

Glavni urednik Superkošarke Vladimir Radičević izvještava za Nacional.hr s All-Star vikenda u Dallasu

Dwight Howard Dwight Howard Za neke je NBA liga cirkus, za neke potpuno nezanimljiva i dosadna no - kao što je malo prije na novinskoj konferenciji rekao čelni čovjek lige David Stern - 'liga je jača nego ikada i zanimanje za nju još uvijek raste'.

Istina, Stern je u pravu. Primjerice ovogodišnji All-Star vikend prenosi u televizijskom prijenosu 215 država na 41 jeziku. Zahvaljujući televiziji Sport Klub i Hrvatska je nakon poduže stanke na top popisu.

Uz to treba reći kako su NBA košarkaši najbolje plaćeni sportaši na svijetu s oko 5,5 milijuna američkih dolara godišnje.

Zvuči savršeno? No, nije baš tako jer NBA ligi ponovno - nakon sezone 1998/99. prijeti lock out ili u prijevodu - štrajk. Podsjećam, te 1999. Godine nakon dugih i mukotrpnih pregovora NBA sezona je skraćena i nije se održao niti All-Star vikend. Novi kolektivni ugovor između Unije igrača i NBA lige treba dogovoriti što prije, a zadnji rok je ljeto 2011. No, kako sada stvari stoje neće dobro završiti jer vlasnici NBA klubova najavljuju veliko rezanje plaća. Čak se spominje da bi maksimalna godišnja plaća jednog igrača mogla iznositi 'samo' osam milijuna dolara. U usporedbi s 23,2 milijuna USD, koliko će ove sezone zaraditi Tracy McGrady (najplaćeniji igrač u NBA-u), to je prilično veliko rezanje.

Do konačnog dogovora ostalo je još dosta vremena i kako kaže Stern 'zato su i počeli pregovore čak 18 mjeseci ranije'.

All-Star u DallasuAll-Star u DallasuOčito ne žele da im se ponovi 1999. Godina. Na nekim TV programima čuo sam kako je se netko rugao kako bi se lako moglo desiti da NBA zvijezde u ljeto 2011. Potraže angažmane po Europi. Tada će opet biti aktualna priča o LeBronu Jamesu u dresu Olympiakosa, bogatog grčkog kluba koji je već poslao nemoralnu ponudu na adresu najboljeg mladog igrača NBA lige.

Iako to nekima izgleda kao nemoguć scenarij te 'nemoguća misija' - ako NBA liga ne popusti i izađe u susret igračima - mogao bi postati stvarnost.

Koš s centra iz sjedećeg položaja

Da je NBA liga show na kvadrat uvjerio sam se još jednom u subotu. Tada je na treningu All-Star selkcija Istoka i Zapada oboreno čak dva rekorda za Guinessovu knjigu rekorda. Oba je postavio centar Orlanda Dwight Howard koji je prvo postigao koš s centra iz sjedećeg položaja, ali to mu nije bilo dosta pa je odlučio postići koš s udaljenosti od čak 16 metara. I uspio je! Dobio je i službenu potvrdu ovog nesvakidašnjeg rekorda.

Žongliranje s košarkaškom loptomŽongliranje s košarkaškom loptomZa razliku od njega LeBron James i Dwyane Wade nisu uspjeli ući u Guinessovu knjigu rekorda. Oni su u jednoj minuti trebali postići više od šest ubačaja iza linije koja označava centar igrališta. LeBron je ubacio tri šuta (još 4-5 lopti mu je isplao iz obruča!), dok je Wade ubacio samo jednu loptu - i to doslovno u posljendjoj sekundi. U nedjelju će pasti još jedan rekord za Guinessovu knjigu - a to je broj gledatelja na bilo kojopj košarkaškoj utakmici. Prodano je oko 92.000 karata i samo se čeka točna brojka. Rekord koji će biti oboren iznosi 78.129 na sveučilišnoj utakmici u Detroitu.

Vezane vijesti

Anthony Davis: Kobe je čudovište koje želim zaustaviti!

Anthony Davis: Kobe je čudovište koje želim zaustaviti!

Zvijezda ovogodišnje sezone američke NCAA košarke, Anthony Davis (Kentucky), najavio je velike planove za iduću, svoju prvu, NBA sezonu. Davis je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika