14.02.2010. / 15:16

Autor: Deutsche Welle

Presedan u Francuskoj: Zakonom protiv verbalnog nasilja u braku

Francuska bi mogla postati prva zemlja u kojoj bi ubuduće verbalno nasilje u braku zakonom bilo zabranjeno. No skeptici smatraju kako je verbalno nasilje teško dokazati.

Foto: DWFoto: DWPrijedlog zakona, među ostalome, predviđa sankcije za bilo koju vrstu uvrede, opasku na račun izgleda partnera, lažne optužbe za nevjeru i pretnje fizičkim nasiljem. Mnogi francuski mediji već se šale na račun prijedloga ovog zakona i upozoravaju muževe da se ne deru na svoje supruge, jer će završiti u zatvoru.

No francuska političarka Martine Billard ističe kako je psihičko zlostavljanje veoma ozbiljna stvar: "Imate situacije u kojima muškarac neprestalno degradira svoju suprugu, uništavajući je iz dana u dan. Nerijetko se to događa i pred vlastitom djecom. Ovaj zakon tim će ženama omogućiti podizanje tužbe i spašavanje svog života."

Spas ili ipak nepromijenjena situacija

Billard odbacuje optužbe kako bi po novom zakonu parovi mogli završiti na sudu i nakon najobičnije prepirke. Ona objašnjava kako je neophodno dokazati učestalost nasilja i namjeru vrijeđanja dostojanstva žrtve. U Francuskoj svakog drugog dana na rukama svog supruga ili partnera od posljedica nasilja umire jedna žena. Francuska vlada nedavno je objavila rat nasilju nad ženama. Francuski premijer Francois Fillon najavio je niz novih mjera u borbi protiv nasilja, kao što su električne narukvice za praćenje nasilnika i izgradnja sigurnih kuća za žene. "Novi zakon omogućava nam da na vrijeme djelujemo, kada je žrtva ugrožena samo psihički, a ne i fizički", ističe Fillon.

Direktorica jedne od sigurnih kuća u Francuskoj Viviane Monnier ističe kako, s obzirom na to da se zakon odnosi i na muškarce, postoji opasnost zlouporaba. Ona smatra kako je najveća opasnost u tome što je uvriježeno mišljenje da su muškarci ti koji nanose fizičko nasilje, a žene psihičko, odnosno verbalno. "Smatram kako je opasnost u tome što će ovaj zakon omogućiti nasilnicima da optuže žrtve za verbalno zlostavljanje", ističe Monnier.

Prijedlog zakona naći će se u francuskom parlamentu već ovog mjeseca, a na snagu bi trebao stupiti za šest mjeseci. Time bi se uskoro trebalo pokazati da li je Francuska uspjela zabranom psihičkog nasilja smanjiti nasilje u obitelji.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'CIA-ini snagatori zlostavljali su mog klijenta'

'CIA-ini snagatori zlostavljali su mog klijenta'

Pentagon je objavio izjave sa saslušanja o 11. rujnu koje su u subotu u Guantanamu bile cenzurirane za vrijeme govora jer su se ticale mučenja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika