16.02.2010. / 16:00

Autor: Hina

Barcelona MWC: Najveća 'bitka' za mobilne platforme i aplikacije

Jedna od važnijih tema kongresa su i mobilne platforme ili operativni sustavi posebno za tzv. pametne telefone, čija prodaja stalno raste i koji bi količinski do 2013. mogli dostići broj PC uređaja na svjetskom tržištu

Rob Conway (Foto:MWC)Rob Conway (Foto:MWC)Za svjetsku mobilnu industriju ova će godina biti u znaku promoviranja i svojevrsne bitke za tržište mobilnih platformi/operativnih sustava te mobilnih aplikacija čiji će kreatori/proizvođači više nego prije utjecati na razvoj i dalji rast industrije posebno u segmentu mobilnog oglašavanja, istaknuo je danas predsjednik Međunarodnog GSM udruženja (GSM Association) Rob Conway u sklopu glavnog panela drugog dana 'Mobile World Congressa' u Barceloni.

Čestitajući početak nove kineske godine, koja je u znaku tigra, pred više od tisuću sudionika panela, Conway je poručio da su mobilne aplikacije 'tigar' koji bi ove godine industriji mogao dati novi zamah.

Aplikacije su budućnost mobilne industrije

Kazavši da su 'veliki igrači' poput Googlea, Applea, Opere Softvera i drugih zadnjih godinu-dvije uložili više od milijardu američkih dolara u akvizicije tvrtki koje se bave kreiranjem aplikacija, Conway je dodao kako mobilna industrija upravo u tom tržišnom podsegmentu očekuje znatniji rast.

Stoga je i GSM na kongresu u Barceloni promovirao novu inicijativu mobilnih operatera (Vodafone, T Mobile, AT&T i drugi) da kreatori mobilnih aplikacija stvore aplikacije koje će biti primjenjive na svim uređajima i dostupna kroz sve mreže.

Osim operatera tu je inicijativu podržalo i nekoliko proizvođača mobilnih uređaja (Samsung, LG, Sony Ericsson, HTC).

U sklopu ovogodišnjeg MWC-a u Barceloni organizirano je i posebno događanje 'App Planet' u sklopu kojeg više od 50 izlagača-ključnih igrača poput Motorole, BlackBerrya, Vodafonea, Googlea i drugih predstavljaju mogućnosti tog dinamičnog podtržišta.

Nove platforme obilježile prve dane

Jedna od važnijih tema kongresa su i mobilne platforme ili operativni sustavi posebno za tzv. pametne telefone, čija prodaja stalno raste i koji bi količinski do 2013. mogli dostići broj PC uređaja na svjetskom tržištu. 'Smartphonova' bi do tada moglo biti 1,82 milijarde, a PC-a oko 1,78 milijardi.

Stoga je i prva dva dana kongresa obilježilo svjevrsno natjecanje tko će predstaviti zanimljivije mobilne platforme.

Veliku pažnju privukla je Microsoftova nova platforma za mobilne uređaje 'Windows Phone 7 Series'. Iako se očekivalo da će Microsoft konačno predstaviti i već dugo godina najavljivani prvi mobitel toga ipak nije bilo.

Nove platforme predstavili su i Samsung, dok je Nokia (koja ove godine ne nastupa na kongresu nego izvan njega) u Barceloni predstavila novu platformu u suradnji s Intelom, naziva 'MeeGo'.

Vezane vijesti

H1 ulazi i u mobilnu telefoniju

H1 ulazi i u mobilnu telefoniju

Nakon tri mobilna operatera i jednog virtualnog, Hrvatska će uskoro dobiti još jednu virtualnu mobilnu mrežu. H1 Telekom dobio je od HAKOM-a… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika