17.09.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

FINANCIJE

PO VISINI MEĐUNARODNIH REZERVI HRVATSKA JE NAJBOGATIJA ZEMLJA NA PROSTORU BIVŠE SFRJ

PO VISINI MEĐUNARODNIH REZERVI HRVATSKA JE NAJBOGATIJA ZEMLJA NA PROSTORU BIVŠE SFRJ

Prema najnovijim podacima Hrvatske narodne banke, u njenim ukupnim pričuvama nalazi se gotovo 6 milijardi dolara što, prema takvom stanju međunarodnih rezervi, Hrvatsku čini najbogatijom zemljom na prostoru bivše SFRJ. Štoviše, ukupne pričuve u HNB-u veće su nego u svim središnjim bankama BiH, Srbije i Crne Gore te Makedonije zajedno!
Uzroci višegodišnje prekomjerne ponude deviza na domaćem deviznom tržištu su prvenstveno prihodi od prodaje državne imovine strancima, turizam i sve veće zaduživanje Ministarstva financija na svjetskom tržištu kredita i obveznica. Uzroci slabe potražnje za devizama treba tražiti u krizi hrvatske izvozne ponude, u neisplativosti domaće proizvodnje (zbog visoko precijenjenog tečaja kune) i u politici većine stranih banaka u Hrvatskoj koje sada domaćom štednjom prije svega kreditiraju uvoz luksuznih dobara a vrlo malo domaću proizvodnju.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika