16.02.2010. / 23:22

Autor: Ana Smrečki

Novi dokazi protiv Tipurića: Osim ispita, prodavali se i semestri u Ljetnoj školi

Sudbina cijelog projekta Ekonomskog fakulteta ostaje nepoznata. Dok se ne napravi revizija preko 5 tisuća položenih ispita, Bjeliš još ne može govoriti o eventualnom poništavanju položenih ispita. «To je drugi korak na kojem radimo. Ako se na kraju pokaže da je bilo nepravilnosti, moći ćemo o tome razmišljati», zaključuje rektor

Darko Tipurić, bivši dekan Ekonomskog faksa i idejni začetnik Međunarodne ljetne škole na kojoj su se legalno kupovali ispitiDarko Tipurić, bivši dekan Ekonomskog faksa i idejni začetnik Međunarodne ljetne škole na kojoj su se legalno kupovali ispitiNakon afere Međunarodne ljetne škole Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, zbog koje je smijenjen dekan Darko Tipurić, čini se da nepravilnosti ima još. Naime, kako piše Večernji list, na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu nisu se prodavali samo ispiti, nego i cijeli semestri. Analiza koju je na temelju zahtjeva rektora zagrebačkog Sveučilišta Alekse Bjeliša proveo sveučilišni odbor donosi šokantne podatke.

Studenti u školi dobivali i do 40 ECTS bodova

U prošloj akademskoj godini gotovo je 300 studenata položilo kroz Ljetnu školu predmete koji su im donijeli 15 ECTS bodova. Za usporednu, jedan cijeli semestar donosi 30 bodova. Ima i onih studenata koji su u Tipurićevoj školi skupili i do čak 40 ECTS bodova. Dekan kojeg je Senat smijenio sa čelne pozicije fakulteta, u posljednje je tri godine kroz školu proveo oko 3 tisuće studenata koji nisu mogli redovno polagati ispite na Ekonomiji, a to ih je koštalo 2 tisuće kuna. No, to mu nije jedina greška.

Prolaznost u školi stopostotna, a na faksu mizerna

Uprava Ekonomije osim što je kršila Statut, nije poštivala vlastiti Pravilnik o Međunarodnoj ljetnoj školi. Naime, prema tim pravilima jedan student mogao je istodobno upisati najviše dva predmeta s kojima je ukupno mogao steći 18 ECTS bodova, a oni se u pravilu slušaju 500 sati. Osim što su u rekordnom roku savladavali gradivo, prolaznost studenata na ispitima u Ljetnoj školi bila je gotovo stopostotna, što nije slučaj na redovnim ispitima na Ekonomiji.

Prvi korak: Analiza

Zagrebački rektor poručuje da istraga u slučaju Tipurićeve škole još nije gotova, odnosno da sve dobivene podatke odbora Sveučilišta treba dodatno analizirati. Poručuje da se radi o osjetljivim pitanjima te da ne treba brzati sa zaključcima. Predlaže razgovor s profesorima koji su bili uključeni u projekt Međunarodne ljetne škole, od kojih će se tražiti odgovor na pitanje jesu li i zašto snižavali svoje kriterije. Cijeli posao bi trebao biti gotov za tri mjeseca, koliko je Sveučilište dobilo rok od resornog ministarstva za ispitivanje poslovanja škole.

Drugi korak: Ispitivanje profesora

U međuvremenu sudbina cijelog projekta Ekonomskog fakulteta ostaje nepoznata. Dok se ne napravi revizija preko 5 tisuća položenih ispita, Bjeliš još ne može govoriti o eventualnom poništavanju položenih ispita. «To je drugi korak na kojem radimo. Ako se na kraju pokaže da je bilo nepravilnosti, moći ćemo o tome razmišljati», zaključuje rektor.

Vezane vijesti

Tipurić: Sjednice NO Podravke bile su stresne i napete

Tipurić: Sjednice NO Podravke bile su stresne i napete

Bivši dekan zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić posvjedočio je danas u nastavku suđenja u aferi "Spice" da su sjednice nadzornog odbora… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 17.02.10. 10:05

I onda se čudimo kako to da je naše "najbolje Sveučilište" ono u Zadru svrstano po međunarodnim priznatim kriterijima iz Sveučilišta u Nišu, Kragujevcu i Beogradu, a o Ljubljanskom ne možemo ni sanjati.
Ljudi koji su krivi, a zna se koji su trebaju biti gonjeni kao veleizdajnici i največi kriminalci (nije to samo na ekonomiji - FER je prodao možda i više VSS, Mr. i Dr. diploma razno raznim managerima - recimo iz HEP-a). Dakle bajiću reizbor je prošao i ti otišo mirno spavati sljedeće 4 godine!! Krasno!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika