17.02.2010. / 10:50

Autor: Boris Beck

Intelektualna sačekuša Gordana Nuhanovića za Red Carpet hrvatske kulture

Nacionalov urednik Boris Beck reagira na reportažu iz posljednjeg izdanja emisije 'Pola ure kulture', gdje je komentirao knjigu 'Državni neprijatelj', na zamolbu Gordana Nuhanovića

Boris Beck, urednik u NacionaluBoris Beck, urednik u NacionaluMirno sam provodio nedjelju kad me nazvao g. Gordan Nuhanović, hrvatski pisac kojeg znam iz viđenja i o kojem sam jednom nešto lijepo napisao. Zamolio me da za HTV-ovu emisiju "Pola ure kulture" komentiram knjigu "Državni neprijatelji", knjigu pisama što su ih razmijenile dvije zvijezde francuskog kulturnog života - Michel Houellebecq i Bernard Henri Lévy. Zahvalio sam se na ponudi i rekao da knjigu nisam čitao. G. Nuhanović je bio uporan, pozvao se na moje članke iz "Europskog glasnika" gdje su i ta dvojica objavljivala i rekao da zacijelo poznajem njihovo pisanje pa da mogu govoriti o knjizi a da je i ne pročitam. I to sam odbio. G. Nuhanoviću je toliko stalo da nastupim u njegovu prilogu da mi je te iste nedjelje nakon sat vremena knjigu osobno donio doma. "Gdje gori?" mislio sam.

Grdno sam se prevario...

Do utorka sam knjigu pročitao i prije snimanja pitao o čemu ćemo okvirno razgovarati. G. Nuhanović mi je rekao da ga zanima mogu li u Hrvatskoj intelektualci biti zvijezde kao u Francuskoj i ima li kod nas angažiranih intelektualaca poput Lévyja. Ja sam mu naširoko objašnjavao da intelektualci kod nas ne mogu biti zvijezde jer ih nitko ne bi razumio, kao što nitko ne razumije ni Slavoja Žižeka kad drži javna predavanja, da uopće nemamo pojava kao što su Houellebecq i Lévy, da vam se u Hrvatskoj svaki angažman obije o glavu kao što sam i sam iskusio, da je Lévyjev intelektualni angažman dosta sumnjiv i da ga i sam Houellebecq naziva "turistom katastrofa" te, na izričito potpitanje g. Nuhanovića (kojeg se tobože sjetio tek tijekom snimanja), da nijedne novine u Hrvatskoj ne bi njihove tekstove objavljivale jer takav žanr u Hrvatskoj uopće ne postoji. Sve sam to govorio misleći da me g. Nuhanović pita to što me pita i da na to odgovaram ja.

Da sam se grdno prevario, vidio sam kad je prilog emitiran. Zaprepašteno sam gledao na televiziji g. Nuhanovića kako me potpisuje kao urednika Nacionala i pita "Bi li Nacional objavio angažirane tekstove?", a ja rezolutno odgovaram "Ne!" - ja koji s manje od pet rečenica ne znam reći ni koliko je sati.

Tipična balkanska navlakuša

Bila je to tipična balkanska navlakuša i sačekuša, samo što sam dotad o tome znao tek iz crne kronike. Iz mojeg govora izvadio je jedno "ne", ostavivši ga da visi u zraku jer sam udahnuo da nastavim pričati; potom ga je montirao kao jedini odgovor, a to je morao jer bi cijela rečenica otkrila da ja uopće ne odgovaram na njegovo pitanje i da uopće ne govorim to što je on želio čuti. I tada mi sviće da g. Nuhanović i nije trebao mene i moje članke iz "Europskog glasnika", nego bilo koga iz Nacionala, a da mu je do mene bilo samo najlakše doći; i da se otpočetka nije radilo ni o kulturi, ni o Houellebecqu, ni o Lévyju, ni o intelektualcima - g. Nuhanović, ili urednica emisije Branka Kamenski, htjeli su se samo obračunati s mojim novinama.

No ja nisam ljut na intelektualnog paparazza g. Nuhanovića niti na urednicu kulturnog Red Carpeta gđu Kamenski, nego sam im neobično zahvalan. Naime, mogli su mi se i teže narugati. Mogli su me potpisati kao pripadnika njemačke manjine i pitati smatram li da je Hitler počinio Holokaust nad Židovima, ili su me mogli potpisati kao katoličkog intelektualca i pitati vjerujem li da postoji Bog, ili su me mogli potpisati kao demobiliziranog vojnika i pitati mislim li da je Srbija počinila genocid u Hrvatskoj - a ja bih im na sva ta pitanja rezolutno rekao "ne"!

Vezane vijesti

Judita na kvadrat

Judita na kvadrat

Prošle su jeseni dva povjesničara hrvatske književnosti, usto i akademika, i treći njihov znanac, jedan od najvećih znalaca hrvatskog jezika, sjedila… Više

Komentari

registracija
15/8/09

vergilia, 17.02.10. 14:43

Pouka: nikad ne reci - ne!..:))


registracija
17/9/09

plavonebo, 18.02.10. 09:43

Boris, daj molim te, pošalji ovu kolumnu na Programsko vijeće HRT-a i na Saborske odbore kojima HRT podnosi izvješća. Ima tamo ljudi kojima će biti drago da dobe opis ovakve konkretne situacije. Kad se tako nešto dogodi na Novoj ili RTL-u možemo samo fućkati, ali HRT je ipak javna televizija (jesam li preoptimistična?).
Ako komentatori popljuvaju moj optimizam (opravdano), unaprijed im odgovaram da je uvijek ključno pitanje "Što nam je činiti?", jer situacija ne mora biti tako loša, bar ne na HRT-u


registracija
18/2/10

endimion, 18.02.10. 10:55

Smiješan tekstić. Valjda "urednik Nacionala" treba znati kako je kraćenje sastavni dio u nastanku medijskog uratka, pogotovo kad sugovornik ne može složiti u jednoj rečenici adekvatnu misao vrijednu citiranja. Druga stvar je nečija percepcija da je njegova izjava bitna te vrijedna emitiranja u cijelosti. Po čemu bi to bio napad na Nacional? To je prije napad na taštinu.
A što se tiče potpisivanja, i manje nebitnike od vas predstavlja se funkcijom ili dosegom u opremi priloga ili članka, a ne samo imenom i prezimenom.


registracija
29/5/09

MetaGuru, 18.02.10. 13:50

Endimione, (ili možda Gordane? jer očito je da si se registrirao samo da odgovoriš na ovaj članak), kad je već tekstić, mogao si ga bar pročitati. Beck lijepo kaže da su ga jedno pitali, on je rekao "Ne", onda su emitirali njegov odgovor s drugim pitanjem. Gdje je tu kraćenje? Ili je to novi sinonim u hrvatskom jeziku za krivotvorinu, falsifikat?


registracija
26/7/09

odredjen, 18.02.10. 18:55

tastina novinara, Beckova naravno. I jos je svoju sliku stavio na ovu stranicu dva puta, na prethodnu jos jednom... Nuha je pravi kit!


registracija
18/2/10

endimion, 19.02.10. 16:48

Pa je li promjenom/dodavanjem pitanja, ako ga Beck u svojoj nepogrešivosti nije prečuo, odgovor postao neistina? Nije, dapače, Guru Beck kao urednik i redaktor jednog medija valjda najbolje poznaje uredničku koncepciju tog medija. Primjerice, Zarez bi možda takvo što i objavio. Jasno da je apsolutno neprimjereno od Nuhanovića tako inzistirati na sugovorniku, ako nije i to moljakanje cijenjeni komentator napuhao.


registracija
27/7/09

columbo, 22.02.10. 07:47

@endimion,
Ne volim reagirati na komentare citatelja, pa vam se ispricavam, ali ovdje mi je kod vaseg posta nesto simptomaticno. Naime, kazete da bi urednik trebao znati kako je kracenje sastavni dio u nastanku medijskog uratka, sto bih se s vama samo donekle i to uvjetno govoreci, mogao suglasiti. No, koliko razumijem, ovdje nije rijec o kracenju, nego eliminiranju odgovora, odnosno izvlacenju iz konteksta, sto u novinarstvu ima drugi (i drugaciji) naziv. Ipak, jos vise mi smeta ono - "pogotovo kada sugovornik ne moze sloziti u jednoj recenici adekvatnu misao vrijednu citiranja." Ne bih rekao da ste u pravu, jer je rijec o vrlo elokventnom i nadasve obrazovanom covjeku, a to je ocito znao i g. Nuhanovic, docim je toliko inzistirao da s njime napravi prilog o temi o kojoj je rijec, jer se bas radi o Beckovom "podrucju" interesa, pa i poznavanja materije.
Ovo sve navodim, ne ulazeci u sustinu problema, buduci su mi detalji nepoznati, ali to ne znaci da sam uvjek suglasan s pisanjem recenog novinara. Naprotiv, cesto reagiram, osobito kad Boris odvec mudruje u sferi vjerskih pitanja i nastoji biti "veci katolik od pape". No, to ne znaci da ga izuzetno ne cijenim!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika