14.08.2004. / 00:00

Autor: Berislav Jelinić

EKSKLUZIVNO

NOVI DOKUMENT O ULOZI NOBILA, BAGIĆA I MESIĆA U SLUČAJU BLAŠKIĆ

NOVI DOKUMENT O ULOZI NOBILA, BAGIĆA I MESIĆA U SLUČAJU BLAŠKIĆ
U subotu, 14. kolovoza 2004. Nacional je u vlastitoj arhivi otkrio dokument koji otkriva nove detalje značajne za razumijevanje sukoba između Ante Nobila, odvjetnika Tihomira Blaškića i Ureda predsjednika Stipe Mesića, koji je izbio pošto je Blaškić izišao iz haaškog zatvora. Netom poslije njegova puštanja Nacional je objavio intervju sa Željkom Bagićem, donedavnim savjetnikom predsjednika Mesića za nacionalnu sigurnost, jer ga je odmah po izricanju konačne haaške odluke u Blaškićevu slučaju Mesić označio najzaslužnijim za drastično smanjenje njegove zatvorske kazne.
Bagić je u tom intervjuu izjavio da je on pronašao ključne dokumente za Blaškićevu obranu, među njima i izviješće HIS-a o masakru u Ahmićima, a govorio je i kako je pomogao drugim generalima za koje se haaški sud zanimao. Par dana poslije njegova istupa, 6. kolovoza 2004. Anto Nobilo je u tjedniku Feral Tribune izjavio Bagić govori budalaštine, te da je on sporne dokumente dobio od Damira Vargeka, tadašnjeg predstojnika Tuđmanova ureda.
U izjavi za Feral Tribune, 6. kolovoza 2004. Nobilo je ovako komentirao Bagićeve izjave:”Nemam pojma o čemu Bagić govori i zašto to govori, jer vrlo dobro znam kako smo došli do ključnih dokumenata za Blaškićevu obranu. Imao sam, naime, jednog prijatelja zaposlenog u HIS-u, čije ime ne bih iznosio jer još uvijek radi tamo, koji mi je uspio pribaviti urudžbene brojeve važnih HIS-ovih izvještaja o Ahmićima, nazive tih dokumenata i datume kad su iz HIS-a poslani u Ured predsjednika. S tim popisom otišao sam izravno kod predsjednika Stjepana Mesića, sastao sam se nasamo s njim i zamolio sam ga da mi njegovi službenici u Uredu predsjednika pronađu te dokumente koje sam vrlo precizno naveo. Bilo je to u ožujku ili početkom travnja 2000., vrlo brzo nakon prve presude Blaškiću. Mesić je tada pozvao tadašnjeg tajnika svog kabineta Damira Vargeka i dao mu taj moj popis. To je bilo navečer, a već sutradan dobio sam sve papire koje sam zatražio. Nikakvog Bagiću tu nije bilo i mislim da u to vrijeme on još uvijek nije ni radio u Uredu predsjednika. On mi je tek kasnije dostavio neke transkripte u kojima se priča o Blaškiću i meni, ali to nije bilo od prevelike važnosti za generalovu obranu. Stoga ne shvaćam zašto Bagiću sad treba da govori ove budalaštine kad zna da to nije istina”.
Nacional je u prošlom broju u opsežnom tekstu objavio dokumente koji sugeriraju da Nobilo nije govorio istinu, ali i izjavu predsjednika Mesića, koji ga je također decidirano demantirao.
Međutim, u subotu 14. kolovoza, Nacional je pronašao faksimil poruke koju je Nobilo naslovio na Damira Vargeka, predstojnika Mesićeva ureda. Faksimil te poruke Nacional je objavio 24. svibnja 2000. uz tekst u komu su predstavljeni pravi zločinci iz Ahmića koje je štitio Tuđmanov režim. Nobilo je poruku sastavio 15. svibnja 2000. i u njoj naveo brojeve dokumenata za koje vjeruje da mogu biti ključni za Blaškićevu obranu. Među njima se nalazi i izviješće HIS-a o masakru u Ahmićima. Kako se brojevi dokumenata podudaraju s onima koji su nađeni u Uredu predsjednika, taj faksimil sugerira da je Nobilo govorio istinu kada je rekao da je on znao koji bi dokumenti mogli biti ključni za Blaškićevu obranu, te da je bio upoznat i sa njihovim sadržajem.
Nacional je sa faksimilom tog dokumenta suočio Željka Bagića. On ga je komentirao ovako:”Taj dopis u Uredu predsjednika ne postoji i ondje nikada nije stigao. Moguće je da ga je Nobilo poslao Vargeku, a iz njegova sadržaja vidim da su mu bili poznati i urudžbeni brojevi tih dokumenata. Međutim, Vargek me o tomu nikada nije informirao. Osim toga, koliko mi je poznato, Vargek nikada nije imao pristup izviješćima HIS-a u Uredu predsjednika. Činjenica da su Nobilu bili poznati urudžbeni brojevi tih dokumenata do njihova pronalaska nije značila ništa. Dok ih nismo pronašli nitko nije mogao biti siguran da su dokumenti postojali. Osim toga, dokumenti u arhivi Ureda predsjednika imaju vlastite urudžbene brojeve po kojima su trebali biti složeni, ali čak niti ti brojevi nisu složeni po redu da ih se može lako pronaći. Utoliko izviješća HIS-a nisu ondje bila složena prema urudžbenim brojevima HIS-a. Zato niti nakon objave tog faksimila u Nacionalu nisam imao nimalo olakšan posao. Moguće je da je Nobilo doista poslao taj dopis Vargeku, ali onda bi on morao odgovoriti što je s njim napravio, jer ga mi u Uredu predsjednika nemamo. Osim toga, zanimljivo je da Nobilo javno tvrdi da je s brojevima tih dokumenata otišao izravno predsjedniku Mesiću u ožujku ili početkom travnja 2000., da je Mesić pozvao Vargeka, te da ih je dobio odmah sutra. Nije mi jasno zašto je onda isti zahtjev Vargeku slao tek mjesec i pol dana kasnije. Osim toga, Nacional je u tekstu od 24. svibnja 2000. objavio da su dokumenti pronađeni sredinom svibnja, na temelju Nobilovog zahtjeva. Puno stvari tu ne štima. Siguran sam u jedno: U svojim sam istupima govorio istinu, a Nobilo je doista od mene dobio te dokumente tek u lipnju i jako su ga razveselili”, izjavio je za Nacional Željko Bagić.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika