18.02.2010. / 12:51

Autor: Nacionalova redakcija

Rat zbog putovnica: Napeti odnosi Britanije i Izraela zbog ubojstva šefa Hamasa

Mahmoud al-Mabhouh ubijen je u hotelskoj sobi 20. siječnja ove godine a u Dubai je došao kupiti oružje za palestinski islamistički pokret Hamas

Vođa Hamasa Khaled Meshaal ispred slike ubijenog Mahmouda al-Mabhouha (Reuters)
Vođa Hamasa Khaled Meshaal ispred slike ubijenog Mahmouda al-Mabhouha (Reuters) Policija u Dubaiju potvrđuje da 11 agenata odgovorno za ubojstvo palestinskog militanta Mahmoud al-Mabhouh u siječnju ove godine ima europske putovnice, od kojih 6 Velike Britanije.

Britanski premijer Gordon Brown je odmah reagirao na slučaj i naredio temeljitu istragu koju će voditi SOCA, agencija za ozbiljan organizirani kriminal u suradnji s vlastima Ujedinjenih Arapskih Emirata. Afera je postala diplomatskim pitanjem broj jedan u zemlji a pritisak na premijera stiže i iz domaćih redova, najsnažniji iz ureda vanjskih poslova Williama Hagua koji zahtjeva odgovore na pitanja o slučaju sumnjajući na obaviještenost Velike Britanije o korištenju lažnih putovnica koje je Izrael koristio još od operacije 1987.

Izrael se ograđuje od odgovornosti

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman u sklopu standardne "politike neopredijeljenosti" usmjerava pažnju na nepostojanje dokaza o povezanosti Mossada s incidentom i naglašava kako iza ubojstva može stajati bilo koja tajna služba tj. država.

Ukoliko se pronađu dokazi da su agenti Mossada koristili putovnice (sličan slučaj se već dogodio s kanadskim i novozelandskim putovnicama), odnosi Velike Britanije i Izraela našli bi se u ozbiljnoj krizi, procjenjuje dopisnik BBC-a s Bliskog Istoka.

Podsjećamo, Mahmoud al-Mabhouh ubijen je u hotelskoj sobi 20. siječnja ove godine a u Dubai je došao kupiti oružje za palestinski islamistički pokret Hamas koji je pozvao Izrael na odgovornost. Dan kasnije policija je objavila imena irskih osumnjičenika za koje glasnogovornik irskih vanjskih poslova tvrdi da Irska nije izdala putovnice pod tim imenima. Među krivotvorenima nalazi se i dva francuska i jedan njemački putni dokument. Fotografije i potpisi sa šest putovnica ne odgovaraju onima izdanim u Velikoj Britaniji, a za isprave su korištena imena stvarnih građana dvojnih nacionalnosti koji žive u Izraelu i apsolutno nisu imali veze s incidentom.

Vezane vijesti

Petrač se vraća u zatvor?

Petrač se vraća u zatvor?

Sudac izvršenja kazni zagrebačkoga Županijskog suda u četvrtak će odlučiti hoće li Hrvoje Petrač zbog kršenja uvjetnog otpusta, odnosno neodobrenih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika