16.08.2004. / 00:00

Autor: Tanja Simić

VENEZUELA

VENEZUELANSKI PREDSJEDNIK CHAVEZ OSTAJE NA VLASTI

VENEZUELANSKI PREDSJEDNIK CHAVEZ OSTAJE NA VLASTI

Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez prikupio je 58,25 posto glasova u svoju korist na referendumu kojim ga je oporba željela skinuti s vlasti, objavilo je u ponedjeljak venezuelansko Nacionalno izborno vijeće na temelju 94,49 posto prebrojanih glasova. Oporba, koja je tražila referendum na temelju sakupljenih 2,4 milijuna potpisa, prikupila je 41,74 posto glasova. Uvjet za valjanost referenduma bio je odaziv 25 posto birača, a da bi predsjednik bio opozvan za smjenu trebalo je glasati 3.76 milijuna birača ili više, koliko ih je za Chaveza glasalo na predsjedničkim izborima 2000. godine. Kako je odaziv birača bio ogroman, Nacionalno izborno vijeće produljilo je rok za glasovanje do dva sata poslije ponoći po srednjeuropskom vremenu.
Glasovanje je bilo popraćeno neredima u kojima je poginula jedna osoba, a 10 ih je ranjeno kada je oružana skupina otvorila vatru na red birača ispred glasačkog mjesta u Caracasu. Referendum, kojim su stanovnici Venezuele odlučivali žele li da Chavez ostane predsjednik do kraja svog mandata koji ističe 2007., tražila je oporba koja ga optužuje da želi postati diktator nalik na svog prijatelja kubanskog predsjednika Fidela Castra te da troši novac od izvoza nafte i uklanja protivnike iz vlade i oružanih snaga.
Chavezovu pobjedu oporba nije priznala, tvrdeći da je rezultat prevare i manipulacija za vrijeme glasovanja. “Oštro i kategorički odbacujemo taju rezultat…prikupit ćemo dokaze kako bi pokazali Venezueli i svijetu veliku prijevaru koja je počinjena protiv volje naroda”, rekao je čelnik oporbe Henry Ramos Allup na konferenciji za novinare.

Zbog referenduma zabrinute su bile i Sjedinjene Države koje dnevno uvoze 1,54 milijuna barela venezuelanske nafte, jer bi destabilizacijom političke situacije u toj državi došlo do podizanje cijene sirove nafte i do stotinjak dolara.

Vezane vijesti

Povratak Chaveza nakon liječenja

Povratak Chaveza nakon liječenja

Predsjednik Venezuele Hugo Chavez (57) u utorak je sudjelovao u jednoj televizijskoj emisiji koja je trajala više od dva sata, a riječ je o njegovu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika