20.02.2010. / 13:54

Autor: Hina

Afrička unija suspendirala Niger, uvela sankcije

Vojska je nakon uhićenja Tandje proglasila ustav iz kolovoza 2009. nevažećim i raspustila vladu. Tim novim ustavom je Tandji bilo omogućeno produljenje predsjedničkog mandata

Mamadou TandjaMamadou TandjaAfrička unija suspendirala je Niger i uvela sankcije toj zapadnoafričkoj državi nakon vojnog udara kojim je svrgnut predsjednik Mamadou Tandja, izvješćuju u subotu agencije.

Pobunjeni vojnici, pod vodstvom Saloua Djiboa, u četvrtak su zauzeli predsjedničku palaču u glavnom gradu Niameyu i uhitili 71-godišnjeg Tandju koji je želio ostati na vlasti i nakon isteka drugog predsjedničkog mandata, javlja dpa i podsjeća da su u Nigeru dva predsjednička mandata zakonski maksimum.

Tandja uhićen

U sukobu koji je trajao nekoliko sati je, kako se nagađa, poginulo desetak ljudi, nakon čega je hunta objavila da preuzima vlast u svoje ruke.

Pukovnik Goukoye Abdul Karimou, glasnogovornik Vrhovnog vijeća za obnovu demokracije (CSRD), je potvrdio da je Tandja uhićen tijekom zasjedanja svog kabineta.

Prema nekim nagađanjima, Tandja i nekolicina ministara su zatočeni u jednoj vojarni.

Agencije također javljaju da je stanovništvo s odobravanjem dočekalo vijest o svrgavanju predsjednika, iako je međunarodna javnost osudila vojni udar.

U subotu ujutro je na ulice glavnog grada izašlo oko 10.000 ljudi kako bi dali potporu vojsci.

"Ovo je znak potpore državnom udaru i svrgavanju diktature predsjednika Tandje. Mi to pozdravljamo i slavimo", kazao je bivši zastupnik Soumana Sanda.

Vojska je nakon uhićenja Tandje proglasila ustav iz kolovoza 2009. nevažećim i raspustila vladu. Tim novim ustavom je Tandji bilo omogućeno produljenje predsjedničkog mandata.

Vezane vijesti

Sadi Gadafi dobio azil u Nigeru

Sadi Gadafi dobio azil u Nigeru

Niger je zbog humanitarnih razloga odobrio azil Sadiju Gadafiju, jednom od sinova ubijenog libijskog vođe Moamera Gadafija, objavio je u petak u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika