20.02.2010. / 21:09

Autor: Martina Čizmić

Predsjednikov 'gaf': Nitko od 16 savjetnika nije prošao sigurnosnu provjeru

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je ovo bio nepotreban politički gaf koji se mogao izbjeći da je prvo imenovan Klisović, a onda pokrenute provjere svih potencijalnih kandidata

Ivo JosipovićIvo JosipovićPredsjednik Ivo Josipović već je na samom početku svoga mandata pokazao kako ni sa njim, kao ni sa bivšim predsjednikom Mesićem, neće biti dosadno.

U svom uredu na Pantovčaku nije bio niti jedan cijeli dan i već je zabavio javnost razrješenjem dužnosti povjerenika za poljoprivredu i selo Mate Mlinarića.

Kako piše Večernji list, nije isključeno da bi još koji od povjerenika mogao 'dobiti nogu' i prije no što službeno stupe na dužnost.

Prvo predstojnik Ureda, a tek onda savjetnici

Naime, otkriveno je kako niti jedan od 16 predstavljenih savjetnika novog predsjednika nije prošao sigurnosnu provjeru. Ne u smislu da li su opasnost za fizičku sigurnost predsjednika Josipovića, već da li su podobni za rad u državnoj službi.

Da bi se provjera mogla uopće obaviti bilo je potrebno imenovati predstojnika Ureda predsjednika koji potom, može zatražiti od Sigurnosno-obavještajne agencije da provjeri potencijalne članove predsjednikova tima.

No, Josipović je predstojnika Ureda imenovao istovremeno kad i savjetnike, čime je i sebe i predstojnika Joška Klisovića doveo neugodan položaj. Kako je za Večernji list rekla šefica Josipovićeva Kabineta Danica Juričić Spasović, sada kada su se stekli uvjeti za to, provjere će se i pokrenuti.

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je ovo bio nepotreban politički gaf koji se mogao izbjeći da je prvo imenovan Klisović, a onda pokrenute provjere svih potencijalnih kandidata.

Josipović je također mogao zamoliti DORH da provjeri kandidate, kako bi se uvjerio da ni jedan od njih nema kaznenu prijavu.

Kako to nije učinio, Mlinarić je smijenjen prije no što je i stupio na dužnost, a javnost sada sa posebnom pozornošću prati hoće li još koji od novoimenovanih savjetnika otići prije no što je i krenuo na posao.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
2/12/09

gromco, 20.02.10. 21:17

no pa kaj onda ak covek nije znal koga zaposljava i kak to treba biti ono ko fol po zakonu. mislim da se na ovakve price moze staviti manje narajcani headline,.. ne svi vi koji citate ovaj post ste bili apsolutno savrseni na svom novom radnom mjestu u prvih par dana, tjedana il sta ja znam. mosh mislit!. bitch.


registracija
15/11/09

brukavina, 20.02.10. 23:56

Josipovic je presjednik Hrvatske,i on je trebao da zna koga zaposljava i ja mislim da su se ti ljudi bez obzira koliko oni bili sposobni za obavljanje duznosti trebali provjeriti u skladu sa zakonom


registracija
24/11/09

friz, 21.02.10. 11:13

ajde,spustimo loptu na zemlju!Prvo ako su mu neki "zatajili" istinu o sebi,to će se ispraviti.Drugo,postoji mogučnost i da su nečije"kukavičje" jaje.Trče, postavlja se pitanje, zašto su se svi tako "raskokodakali" oko toga,a naročito J.Kosor,oćiti njoj ne odgovara da je predsjednik Josipović već na početku rekao šta misli i protiv čega će se boriti i za šta zalagati.Zato i toliko "kokodakanje" o paralelnoj vlasti.S druge strane jJ. Kosor je zaboravila, pa da nju podsjetim, o svojem inkriminiranom okružju:Kalmeta,Vukelić,Polančec,Sanader,Biškupić-Mirjana Sanader,Rončević itd.Koliko vidim još ni jedan remetinački slučaj nije riješen i okončan.Pa prema tome,metlu u ruke i debelo mesti ispred vlastitog dvorišta.Oćito Josipovićeva skromnost,stručnost,skromnost i jednostavnost njegove supruge, nisu dobro "legli"mnogima,pa tako i premijerki!


registracija
8/8/09

tovar62, 22.02.10. 08:28

hajde partizancici smirite se sve je to Sasa Perkovic prije provjerija??????


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika