21.02.2010. / 14:30

Autor: Boris Beck

Hrvatikanska urota

Korizma: Vrijeme kad ćemo piti samo šest piva na dan umjesto dosadašnjih devet

Ako je korizma išta, onda je to podsjetnik da Božja ekonomija ne funkcionira kao naša, da su polozi kod njega sigurni i ne podliježu inflaciji, a da svaka nepravda nužno vodi u moralni bankrot

U irski pub u New Yorku ušao je nepoznat čovjek, naručio tri piva i sam ih popio. Potom još tri, pa još tri, platio, pristojno pozdravio i otišao. To se ponavljalo par puta tjedno i kopkalo stalne mušterije. Na kraju ga je konobar pitao zašto pije na tako neobičan način, a gost je odgovorio da ima dva brata, jednog u starom kraju, a drugog u Australiji, i da su se dogovorili da će uvijek naručivati pivo za odsutnu braću kako bi obitelj bila simbolično na okupu.

Toliko domoljublje i privrženost obiteljskim vrijednostima silno mu je podiglo ugled. A onda je jednog dana naručio dva piva, popio ih i odmah naručio još dva. Potreseni konobar mu ih je donio i izrazio sućut.

- Sućut? Zašto? - začudio se čovjek.

- Pa, znate... tri piva, tri brata... dva piva, dva brata... jedan je jamačno umro?

Gost ga je gledao tren u nedoumici pa se nasmijao: - Ma ne, braća su dobro. Počela je korizma pa ne pijem.

Čovjek, dakle, nije samo domoljub i obiteljski tip, nego i vjeran katolik.

Sada je u modi u korizmi se odricati ovoga ili onoga, svega samo ne svojeg načina života. Evanđelje ima često metafore o novcu. Isus Božje kraljevstvo uspoređuje s biserom ili zakopanim blagom koje se isplati kupiti, a svoje vjernike uspoređuje s bankarima koji vješto skupljaju kamate. Ima i jedna srednjovjekovna svetica (ne mogu se za peh sjetiti imena) koja je rekla da za mali novčić dobrih djela na zemlji kršćani mogu dobiti milijune na nebu - i obratno, nepravedno zgrnuti milijuni na zemlji ne donose nikakvu plaću na nebu.

Ako je korizma išta, onda je to podsjetnik da Božja ekonomija ne funkcionira kao naša, da su polozi kod njega sigurni i ne podliježu inflaciji, a da svaka nepravda nužno vodi u moralni bankrot. To jedino zvuči glupo ako ste se u korizmi (i izvan nje) odlučili odreći odricanja ili ako domoljublje, privrženost obiteljskim vrijednostima i katoličanstvo mjerite brojem ispijenih piva.

Vezane vijesti

Judita na kvadrat

Judita na kvadrat

Prošle su jeseni dva povjesničara hrvatske književnosti, usto i akademika, i treći njihov znanac, jedan od najvećih znalaca hrvatskog jezika, sjedila… Više

Komentari

registracija
29/5/09

MetaGuru, 22.02.10. 10:42

Ako sam ja dobro shvatio, ti si Boris protiv odricanja od piva u korizmi? Podržavam!


registracija
26/7/09

odredjen, 22.02.10. 12:36

koje su to katolicke bedastoce, neki zakoni koji nalice glupim djecjim igrama... Nakon korizme bit cete oslobodjeni grijeha? Ili sto? Mozda bi to jos bolje funkcioniralo sa jos malo vise zakona, npr, svakog utorka u mjesecu bi trebali na sav glas 5 minuta vikati "volim sve ljude" i sl. Onaj Milan na novoj TV ima odlicne zakone za sve vjernike!


registracija
17/9/09

plavonebo, 24.02.10. 00:29

odredjen, ja ti ne zamjeram što ne znaš čemu korizma služi, ali čemu ljutnja? Ispadaš smiješan. Kao moja baka, koja se ljutila na nogometaše što svi trče za jednom loptom, a prije utakmice je, kaže ona, vidjela da imaju više lopti...Dakle, nemoj se ljutiti kad nešto ne razumiješ, već prvo pokušaj saznati.
U glavnim crtama: korizma je vrijeme odricanja od stvari koje nisu ključne u životu, kako bi se približili onim stvarima koje jesu ključne. Zbog toga postoji post, molitva i dobra djela.
Da, nije to ništa neobično niti neprirodno - i u sportu imaš odricanje od nevažnih stvari (piva, cigareta neurednog života...) da bi postigao bolje rezultate. Sve je to trening.
Beck - super kolumna - kratka, poticajna i zabavna


registracija
26/7/09

odredjen, 24.02.10. 14:17

a je li? Vama treba korizma da bi se priblizili kljucnim stvarima u zivotu? Zalosno je da to ne zivite svaki dan. A to vam je rekao tko? Pop, biblija, isus, bog? Tko? I jel radi? Nakon korizme i molitve ste bolji ljudi? Ili sto? Zasto ne radite dobra djela uvijek? Zasto je katolicka crkva koja to promovira pobila najveci broj ljudi ikada?

Svaka vam cast bogomoljci!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika