18.09.2002. / 00:00

Autor: Robert Bajruši

JOŠ JEDNA BOLEST

EURO IZAZIVA ALERGIJU

...

EURO IZAZIVA ALERGIJU

Švicarski znanstvenici su ustanovili da kovanice eura izazivaju alergiju, te možda – zbog toga – njihova proizvodnja krši stroge propise Evropske unije, čija je euro službena valuta. Istraživanje o alergičnim reakcijama na kovanice eura napravio je tim sa sveučilišta u švicarskom gradu Zurichu na čelu s profesorom Frankom Nestleom. Povod za istraživanje bile su informacije da se neki ljudi, alergični na nikal, žale da su pri manipuliranju sa kovanicama eura dobili neugodne reakcije na koži. Nestle je to želio provjeriti, te je ustanovio da su pritužbe opravdane.

On je pronašao deset osoba alergičnih na nikal, kojima su kovanice eura bile tri dana zalijepljene priljubljene uz kožu. Sedmoro od desetero testiranih dobili su na koži neugodne alergije. Nestle je ustanovio da su alergije nastale samo kod kovanica viših nominacija, koje su napravljene od jedne smjese nikla, dok kovanice manjih nominacija, koje su napravljene od čistog nikla ne izazivaju alergiju. To je stoga što se u kovanicama od smjese pri dodiru sa ljudskim znojem stvara električni efekt, sličan onom kod baterija, a posljedica tog električnog efekta jeste odvajanje i taloženje malih količina nikla na koži, dovoljnih da izazovu alergiju. Propisi Evropske unije izričito – upravo zbog ovakvih alergijskih reakcija, koji se bilježe od velikog broja ljudi – zabranjuju proizvodnju od nikla predmeta, koji se dugo drže uz kožu, kao što je, na primjer, nakit, ali ništa nije rečeno da li u to spadaju i kovanice, koje neki ljudi, na primjer, blagajnici, vrlo mnogo imaju u rukama.

Vezane vijesti

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Pogotkom Cristiana Ronalda u 79. minuti, reprezentacija Portugala zasluženo je u Varšavi pobijedila Češku 1-0 u prvoj četvrtfinalnoj utakmici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika