21.02.2010. / 23:11

Autor: Ana Smrečki, Hina

Završio 1. Festival animiranog filma: Uradak 'Moj put' osvojio sedam tisuća kuna

Tematika koja je privukla žiri, ali i publiku tiče se tema o odrastanju i sazrijevanju, ambicijama te tjeskobi, a sve je ispričano kroz priču o cipelama. Osim titule najboljeg filma, autor je zaradio sedam tisuća kuna

Vinko Brešan direktor je Zagreb filma, koji je pokrenuo Festival 1. hrvatskog animiranog filmaVinko Brešan direktor je Zagreb filma, koji je pokrenuo Festival 1. hrvatskog animiranog filmaU Zagrebu je u nedjelju završio Prvi Festival hrvatskog animiranog filma. Najboljim autorskim uratkom proglašen je film 'Moj put' Veljka Popovića. Tematika koja je privukla žiri, ali i publiku tiče se tema o odrastanju i sazrijevanju, ambicijama te tjeskobi, a sve je ispričano kroz priču o cipelama. Osim titule najboljeg filma, autor je zaradio sedam tisuća kuna, a žiri ga je ocijenio 'lijepom kombinacijom dizajna, ritma i boja'.

No, Popoviću to nije prvo priznanje. Njegov prvi film 'Ona koja mjeri' iz 2008. jedan je od najnagrađivanijih novijih hrvatskih animiranih filmova.

Utješne nagrade od 5 do 2 tisuće kuna

Uz natjecateljski program, na Festivalu je prikazan, među ostalim, izbor filmova Borivoja Dovnikovića, ovogodišnjeg dobitnika nagrade za životno djelo, te retrospektiva 'Dragulji Zagreb filma'. Najboljim namjenskim filmom proglašen je 'HT Mostar - Duet Flat' Josipa Vranjkovića, a njemu je zbog ocjene žirija da je 'animacijski artikuliran, dorađen i u zadanim okvirima, vrlo zabavan film' pripalo pet tisuće kuna.

Festival pokrenuo 'Zagreb film'

Film "Miramare" Michaele Mueller, koji se dotiče problema ilegalnih imigranata, pobijedio je u studentskoj kategoriji radi dojmljive atmosfere 'postignute zahtjevnom animacijskom tehnikom'. Nagrađen je s tri tisuće kuna, a nastao je u produkciji zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti. U kategoriji filmova djece i mladeži nagradu je dobio film 'Foto safari' Filmskog kino i video kluba Zaprešić, priča o lavu kojega u lovu na antilopu ometaju turisti. Taj će klub dobiti dvije tisuće kuna.

Diplome Festivala osvojili su Nedeljko Dragić za animaciju u filmu 'Rudijev leksikon', Svjetlan Junaković za dizajn filma 'Moj put', Zvonko Todorovski za scenarij filma 'Povratak' i skladateljica Anita Andreis Žganec za glazbu u filmu 'Guliver'.

Vezane vijesti

Jewish Film Festival u znaku tolerancije

Jewish Film Festival u znaku tolerancije

Šesto izdanje Festivala židovskog filma Zagreb održat će se od 20. do 26. svibnja u zagrebačkom kinu Europa. Šestu godinu zaredom ovaj festival… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika