23.02.2010. / 13:51

Autor: Hina

Dvije godine nakon smrti Slovenci žale za političarem Drnovšekova formata

Drnovšek je postigao "pregovarački maksimum" parafiranim sporazumom s Račanom dok sporazum o arbitraži Pahora i Kosor slovenski mediji nazivaju lošim i posljedicom "tajne diplomacije"

Janez DrnovšekJanez DrnovšekSlovenski mediji posvetili su veliku pažnju odavanju počasti velikog slovenskog političara Janeza Drnovšeka u povodu druge obljetnice njegove smrti.

"Kad se radilo o interesu države, nije mario za vanjske učinke, ali je pronalazio put do širokoga nacionalnog konsenzusa. Bio je učinkovit i znao je pronaći saveznike", rekao je za "Delo" Drnovšekov nekadašnji savjetnik za vanjsku politiku, a danas zastupnik u Europskom parlamentu Ivo Vajgl. Danas je Slovenija više nego očito drukčija država i nema političara Drnovšekova formata, smatra Vajgl.

Drnovšeku zasluge za ulazak u EU

Na vanjskopolitičkom planu Drnovšeku se u slovenskoj politici obično najviše zasluga pripisuje u pregovorima o ulasku u Europsku uniju, a odmah nakon toga to što je postigao "pregovarački maksimum" u pregovorima o granici s Hrvatskom.

Tzv. parafirani sporazum Drnovšek-Račan, po kojemu je Slovenija trebala dobiti većinu Piranskog zaljeva i izravan kontakt s otvorenim morem, a Hrvatska malu eksklavu u zaljevu kako bi imala morsku granicu s Italijom, oporbene stranke desnog centra smatraju "ključnim dokazom" da je sporazum o arbitraži premijera Boruta Pahora s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor "loš" i posljedica "tajne diplomacije" pod pritiskom Europe i SAD-a jer je Slovenija, kako tvrde, nakon višemjesečne Pahorove blokade Hrvatske "izgubila saveznike".

Slovenija nema snažnog političara

S druge strane, vladajući lijevi centar tvrdi da je pozitivne tekovine sporazuma Drnovšek-Račan ugrozila vlada desnog centra koju je vodio Janez Janša, jer je pristala na tzv. bledski dogovor s Ivom Sanaderom o prepuštanju graničnog spora Međunarodnom sudu pravde u Haagu.

Bivši predsjednik Milan Kučan, koji zadnjih dana opet javno kritizira "aferaštvo" i "partitokraciju" što dominiraju u politici i odnosu među strankama, rekao je povodom druge obljetnice Drnovšekove smrti da slovenskoj politici danas nedostaje političar takvog formata i da bi Drnovšek kao premijer sigurno znao držati u rukama kormilo vlade i u današnjim kriznim vremenima.

Oslabljen utjecaj liberala

Liberalni demokrati (LDS), stranka koju je Drnovšek vodio, svojedobno je osvajala i do trećine glasova birača, što je omogućavalo formiranje stabilnih vlada, dok je sa sadašnjom koalicijom lijevog centra drukčije jer ne uspijeva postići nacionalni konsenzus o mnogim važnim pitanjima, a i stranke koje su u koaliciji međusobno ne djeluju usklađeno, navode slovenski mediji.

Drnovšek je umro 23. veljače 2008. godine, u 57. godini života, nekoliko mjeseci nakon što je mjesto predsjednika države poslije petogodišnjeg mandata prepustio svom nasljedniku Danilu Tuerku. Prije toga, u razdoblju od 1992. do 2002. godine, bio je predsjednik svih koalicijskih vlada u kojima su dominirali njegovi Liberalni demokrati (LDS), stranka koja je nakon njegova odlaska izgubila potporu i doživjela podjelu u dvije nove stranke.

Umro je od posljedica raka, a bolest je u zadnjoj fazi obilježila i zadnje dvije godine njegova života. Tada je češće ulazio i u konflikte s tadašnjom vladom Janeza Janše, kako na unutarnjem planu tako i u pitanjima vanjske politike.

Vezane vijesti

Slovenija: Objavljeno Janšino izvješće o oružju za Hrvatsku i BiH

Slovenija: Objavljeno Janšino izvješće o oružju za Hrvatsku i BiH

Dozvolu za tranzit oružja iz Slovenije prema Hrvatskoj i BiH u vrijeme njihove borbe za samostalnost nakon proglašenja neovisnosti dao je tadašnji… Više

Komentari

registracija
9/2/10

nlukac11, 24.02.10. 00:10

jedan od rijetkih koji je mislio svojom glavom i postupao po savjesti, Svaka Čast


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika