25.02.2010. / 11:40

Autor: Hrvoje Šimičević

Šukera upozoravali na malverzacije u CO-u: Ministar znao a nije reagirao?

Šuker je tijekom minulih mjeseci navodno dobio više od nekoliko anonimnih i potpisanih prijava u kojima se sugerira Vojkovićevo loše poslovanje i malverzacije u tvrtkama-kćerima, pa je on ipak smijenjen tek nakon što je ostao bez političke pozadine

"Što se mene osobno tiče, nakon svega što se događa u Croatia osiguranju nanijeli su veliku štetu kompaniji i sankcije su neophodne u vidu ostavke", glasio je prošlotjedni odgovor Ivana Šukera u intervjuu Radiju 101, kada su ga upitali što misli o poziciji tadašnjeg predsjednika Uprave Hrvoja Vojkovića i člana Uprave Damira Mihanovića. Premda Šuker tada nije konkretizirao razloge zbog kojih smatra da Vojković trebao otići, valja napomenuti kako je sve do toga trenutka HDZ uključujući i Šukera zbog HSLS-a bio suzdržan po pitanju eventualne Vojkovićeve smjene. Sada, nakon što je Vojković ostao bez podrške liberala, može se postaviti pitanje koliko je zapravo Nadzorni odbor CO-a predvođen Ivanom Šukerom znao o Vojkovićevim navodnim malverzacijama prije nego što su ga od tamo maknuli.

Naime, znatno prije nego što je svojim istupom u javnosti zapravo zapečatio sudbinu bivšeg čelnika Uprave Croatia Osiguranja, HDZ-ov ministar financija prema svemu je sudeći posredno imao uvid u pojedine sporne poslove ove osiguravateljske državne tvrtke, a u koje je neizravno uplitan i nekadašnji HSLS-ovac Vojković. Ipak, ta saznanja tek su sada, nakon Vojkovićevog odlaska, počela izlaziti u javnost. To eksplicitno sugerira pismo kojeg je Šukeru poslao predsjednik Uprave ove tvrtke u Ljubuškom Mladen Markotić.

Prema pisanju današnjeg Novog lista, Markotić je u tom pismu upozorio Šukera na poslovne postupke tamošnjeg izvršnog direktora Siniše Srzića, koji je prema njegovim riječima samovoljno i bez znanja Nadzornog odbora 'krenuo u preuzimanje BiH tvrtke koja je u vlasništvu hotela Igman'. Uz to, Srzić je navodno, također bez znanja Nadzornog odbora htio preuzeti obvezu gradnje poslovnog tornja u Sarajevu. U pismu među ostalim Markotić tvrdi i da je Srzić navodno kazao kako je sve to dogovorio s Hrvojem Vojkovićem, odnosno mimo tvrtkinih procedura.

Premda je dobio to pismo, Šuker ga navodno nikada nije stavio na raspravu Nadzornom odboru Croatia Osiguranja, što znači da se po tom pitanju prije Vojkovićeve smjene nije ispitivala ni njegova eventualna odgovornost u vrhovnom nadzornom tijelu ove tvrtke.

Štoviše, Šuker je tijekom minulih mjeseci navodno dobio više od nekoliko anonimnih i potpisanih prijava u kojima se sugerira Vojkovićevo loše poslovanje i malverzacije u tvrtkama-kćerima, pa je on ipak smijenjen tek nakon što je ostao bez političke pozadine. Uz to, izravni razlog njegove smjene, sudeći prema posljednjim izjavama, nisu afere koje su otkrili mediji, a ponajmanje anonimne prijave protiv Vojkovićeva poslovanja. Naime, član NO-a Croatia Osiguranja Andrija Hebrang bio je jučer znatno konkretniji od Šukera. U razgovoru za Novi list on je naime ustvrdio da su smijenili Vojkovića 'zbog loših poslovnih rezultata tvrtke', jer je 'CO svake godine na tržištu bilježio lagane padove'.

Vezane vijesti

Hrvatska prodala 1,5 milijardi dolara obveznica

Hrvatska prodala 1,5 milijardi dolara obveznica

Hrvatska je prodala 1,5 milijardi dolara vrijedne obveznice s rokom dospijeća za pet godina, uz prinos od 6,375 posto, javljaju strane novinske… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 25.02.10. 18:06

Hrvatska birokracija (naročito policija) je nasljedila staru jugo-praksu.Naime u jugi se nije postupalo po anonimnim prijavama da li su one istinite već se sva energija usmjeravala na pronalaženje autora anonimki.A tada jao si ga njemu jer se drznuo dirnuti u...Pa pogledajte samo kako prolaze "zviždači".Osobe koje su smogle hrabrosti da javno iznesu ono što bi institucije trebale odraditi.Ali korumpirani strojevi spavaju ili pak istražuju "zviždače" .I kažnjavaju,naravno otkazima i javnim blaćenjem.U čemu se Šuker i ostala bratija uopće razlikuju u toj "jugo schemi"? Dakle gdje je uzrok zla ove držćave? Odakjle sve polazi?ZNA SE !!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika