19.08.2004. / 00:00

Autor: Tanja Simić

SAD

NOVI REKORD CIJENE NAFTE

NOVI REKORD CIJENE NAFTE

Nakon što je cijena sirove nafte na njujorškom tržištu u srijedu dostigla rekordni porast od 47 dolara po barelu, i u četvrtak je nastavljen isti trend i cijena je ponovno skočila zaustavivši se na 47,52 dolara. Nagli porast cijena, ujedno najveći u posljednjih 21 godinu, posljedica je novih prijetnji pobunjenih militanata da će napasti glavni južni naftovod ukoliko američke snage ne napuste sveti grad Najaf, ali i očekivanja da će najnoviji podaci američke vlade pokazati novo smanjenje američkih zaliha sirove nafte. Zalihe su se, naime, prema podacima američke vlade objavljenim u srijedu u protekla tri tjedna spustile sa 1,3 na 293 milijuna barela. I na londonskom tržištu cijena sirove nafte je porasla i dosegla 43,13 dolara. No, nagli porast cijena nije utjecao na američku potražnju za naftom, koja je unatoč visokim cijenama u ovoj godini porasla za 3,5 posto.

Iako je tržište naftom zabrinuto i zbog nepredvidljivih globalnih vremenskih nepogoda koje povećavaju potražnju i otežavaju opskrbu naftom, najveći problem predstavlja grupa pobunjenika koja je preuzela odgovornost za postavljanje požara na jednom naftnom polju te zaprijetila napadom na glavni južni naftovod. Taj je naftovod napadnut 9. kolovoza nakon čega je zatvoren, ali zaposlenici tamošnje naftne kompanije vratili su se u četvrtak na radna mjesta. Iako se okolnosti još uvijek smatraju preopasnima za potpuni nastavak rada, službenici iz vrha kompanije situaciju smatraju ohrabrujućom.

Još jedan od razloga za američku zabrinutost je i rastuća ekonomija Kine, koja sve više povećava ponudu svoje nafte. Kineske su rafinerije do ljeta ove godine proizvele 17 posto više sirove nafte nego u 2003., a kineski uvoz nafte pao je za skoro 40 posto u odnosu na prošlu godinu. Osim toga, Kina u sljedeće tri godine planira uložiti 3,4 milijarde dolara u izgradnju novog naftovoda, što je više od ukupne svote uložene u izgradnje naftovoda u proteklih 30 godina. I rastuća ekonomija Indije također očekuje porast izvoza sirove nafte za 11 posto između 2004. i 2005. godine.

Vezane vijesti

Naftaški juriš na sjever

Naftaški juriš na sjever

Oko Arktika se steže sve agresivniji obruč vojnih sila gonjen uzbuđenjem koje u krvi nekih vladinih činovnika vrije velikim brojkama. "I u tom cilju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika