26.02.2010. / 11:25

Autor: Boris Beck

Od Ejzenštejna do Frankensteina - pismo drugu Staljinu, Prisavlje 3, soba br. 1

Nacionalov urednik Boris Beck komentira HTV-ovu emisiju 'Pola ure kulture' u kojoj je jučer objavljen prilog o njemu, u kojem je napadnut bez prava da kaže i riječ u svoju obranu

Poštovani Vođo,

pišem ti jer znam da si dobar i da ne znaš što neki drugovi rade u tvoje ime. Već me dva tjedna dva Gordana Nuhanovića maltretiraju na 'Pola ure kulture' pa mi se čini da bih trebao objasniti kako i zašto. Jedan me Nuhanović nazvao kao niskotiražnog i slabopoznatog pisca i nagovarao da komentiram knjigu pisama dva francuska literarna šarlatana Michela Houellebecqa i Bernard-Henrija Lévyja. Ta je knjiga dosadna, u Hrvatskoj ju je nepotrebno objavio OceanMore, a Gordana Sfeci ju je traljavo uredila (unutra se trača bezbroj imena francuskog kulturnog života od kojih nijedno nije popraćeno bilješkom da znamo tko je to i zašto je važan, 'Židovi' se piše malo s velikim, a malo s malim 'Ž', urednica ne zna da je Thessaloniki zapravo Solun itd).

Dok sam svoju mrzovolju u vezi s tom knjigom ispovijedao prvom Nuhanoviću, drugi Nuhanović je jedno moje "ne" izvadio iz jednog odgovora i montirao tako da je ispalo da sam protiv Ujgura. Ljubljeni Vođo, vjeruj mi da nemam ništa protiv naše sovjetske braće Ujgura.

Kulturna emisija za nekulturne

Nuhanovićima uopće nije jasno da je svrha novinarstva izvještavati o nečemu novom ili otkriti nešto skriveno što se tiče mnogih, a da vrebanje ljudi, nagovaranje s prijevarnim motivima i montiranje izjava tako da dobiju drugačije, pa čak i suprotno značenje, pripada sasvim drugoj vrsti posla. Pogotovo bi glavna kulturna emisija državne televizije morala imati barem neke standarde - ali umjesto toga njezina je urednica odlučila raditi kulturnu emisiju za nekulturne. Uostalom, Nuhanovići su mene snimali pola sata, u prilogu je bio još jedan sugovornik, što znači još pola sata - a za jedan sat rada tjedno ne može se baš nešto postići.

Presuda u odsutnosti

Zato novinari 'Pola ure kulure', s četverosatnim radnim mjesecom i tromjesečnim godišnjim odmorom, za plaću veću od moje, financiranu od mojih 78 kuna pretplate mjesečno, traže po gradu kulturne kaskadere koji će težak posao obaviti umjesto njih - jer sami znaju tek gurnuti mikrofon nekome pred usta; u njihov novinarski posao spada i slanje prijetećih sms-ova prije emitiranja priloga i uvredljivih nakon. Nuhanovići trebaju samo gladijatore za svoju kulturnu arenu, a oni će na tribinama primati ovacije za uspješan medijski cirkus. A istina je da se oni na HTV-u dave i da žele što više ljudi povući sa sobom.

Cijenjeni Vođo, uredništvo 'Pola ure kulture' osudilo me u odsutnosti, iako nemaju za to ni novinarske ni kulturne kvalifikacije. Zaštiti me, molim te, jer oni su moćni: oni svi skupa mogu doći u Dnevnik plus, može Hloverka pozvati u 'Otvoreno' pet Gordana Nuhanovića, može i čuvar televizijskog pečata zatražiti moje izručenje - ali ja zbilja nemam ništa protiv drugova Ujgura! Druže Staljine, zaštiti hrvatsku kulturu od Branke Kamenski!

tvoj vjerni komsomolac, Boris Bek

Vezane vijesti

Judita na kvadrat

Judita na kvadrat

Prošle su jeseni dva povjesničara hrvatske književnosti, usto i akademika, i treći njihov znanac, jedan od najvećih znalaca hrvatskog jezika, sjedila… Više

Komentari

registracija
26/7/09

odredjen, 26.02.10. 19:11

Bravo Nuha! Ovaj ego triper Beck je dobro nasjeo!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika