01.03.2010. / 08:27

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Otvoren ZagrebDox: 150 filmova do 7. ožujka

Na večerašnjem otvorenju bio je i predsjednik RH Ivo Josipović koji je prvi put na tom festivalu, no, kako je istaknuo, sigurno ne i zadnji

Nenad Puhovski i Ivo JosipovićNenad Puhovski i Ivo JosipovićSlovačkim filmom "Osadne" Marka Škopa sinoć je u Movieplexu otvoren 6. međunarodni festival dokumentarnog filma "ZagrebDox", u sklopu kojega će se do 7. ožujka prikazati 150 filmova iz cijeloga svijeta.

Redatelj te nagrađivane crnohumorne priče o opstanku malog slovačkog sela, ujedno i hrvatski zet, pozdravio je publiku na hrvatskom jeziku rekavši kako mu je čast da je njegov film otvorio ovogodišnji festival.

ZagrebDox je iz male manifestacije izrastao u festival koji je prošle godine imao 23.000 gledatelja, rekao je Nenad Puhovski, direktor festivala, dodavši da je taj festival dosegao danas takav status da može dobiti svaki film koji poželi.

Festival kao uzbudljivo putovanje

Po njegovim riječima, ovogodišnji festival, koji se održava u vrijeme recesije, bit će uzbudljivo putovanje kroz stvarnost koja nije uvijek lijepa, ali o kojoj moramo razmišljati.

Festival je otvorila zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević. Rekla je da je Grad Zagreb od početka vjerovao u taj projekt, koji je sada središte regionalnog i međunarodnog dokumentarnog filma.

Ove je godine 65 filmova u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, od kojih su neki već nagrađivani na svjetskim filmskim festivalima, a dio ih se u Zagrebu premijerno prikazuje.

Među četrdesetak filmova međunarodne konkurencije su, među ostalim, švicarski film "Svemirski turisti" koji propituje mogu li se novcem kupiti snovi, poljski "Kemoterapija" o borbi protiv teške bolesti, estonski "Disko i nuklearni rat" o srazu kolektivnih snova naroda i političkog sustava, talijanski "Videokracija" o Berlusconiju i australski "Sol" o umjetničkom fotografu Murrayu Fredericksu.

Regionalna konkurencija donosi filmove "Kainov znak" Tihane Kopse i Ljiljane Šišmanović o Ani Magaš, "Marija hoda tiho" Marka Stanića o fotografkinji Mariji Braut, "Sudbina broja 13" Irene Škorić o toj tramvajskoj liniji, "Selo bez žena" Srđana Šarenca i druge.

Uz natjecateljski program, filmovi su raspoređeni u programe "Glazbeni globus", "Kontroverzni dox", "Happy dox" te u novoutemeljeni "Stanje stvari" s radovima koji nude nesvakidašnji uvid u svijet u kojemu živimo.

Josipović na otvaranju

Branko Ivanda i Vesna PusićBranko Ivanda i Vesna PusićPopratni program obuhvaća, među ostalim, izbore suvremenog njemačkog dokumentarca te hrvatskog autobiografskog dokumentarnog filma i program posvećen nedavno preminulom filmskom velikanu Anti Babaji.

Posebna pozornost ove je godine posvećena hrvatskim i regionalnim filmovima, od kojih njih četrnaest na ZagrebDoxu ima svjetsku premijeru. U sklopu programa "Dox događanja" organizirat će se razgovori publike i autora tih filmova.

Na večerašnjem otvorenju bio je i predsjednik RH Ivo Josipović koji je prvi put na tom festivalu, no, kako je istaknuo, sigurno ne i zadnji.

Upitan očekuje li da će i o njemu biti snimljen dokumentarac kao i o njegovu prethodniku, Josipović je rekao da najprije mora savjesno odraditi mandat, a tada će se vidjeti postoji li za to interesa.

Vezane vijesti

Otvoren 8. ZagrebDox

Otvoren 8. ZagrebDox

U Movieplexu, u Centru Kaptol sinoć je započeo 8. ZagrebDox! Nakon ceremonije otvaranja u četiri ispunjene kino dvorane prikazan je izraelski film… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika