01.03.2010. / 13:22

Autor: Boris Bilas

Preokret u Velikoj Britaniji: Gordon Brown na putu prema izbornoj pobjedi

Ovakav razvoj situacije prije nekoliko mjeseci je bilo gotovo nemoguće predvidjeti jer je prednost Torijevaca bilo oko deset posto, a Gordonu Brownu su u svibnju 2008 mnogi već zabili čavao u lijes budući da je njegova stranka u anketama zaostajala za nevjerojatnih 26 posto

Britanski premijer Gordon BrownBritanski premijer Gordon BrownOno što se prije par mjeseci činilo gotovo nemoguće, na kraju bi se ipak moglo ostvariti i Gordon Brown bi mogao ostati britanski premijer i nakon parlamentarnih izbora koji bi se trebali održati 6. svibnja.

Iako se još prije par mjeseci činilo kako vladajući Laburisti nemaju nikakve šanse da ostanu na vlasti jer su doživjeli težak poraz na nekoliko lokalnih izbora, a prema anketama su im se približili i Liberalni demokrati, čini se kako će Laburisti ipak biti u stanju sastaviti još jednu vladu.

Da će tome biti tako govori najnovija anketa Sunday Timesa prema kojoj Konzervativci još uvijek imaju prednost od dva posto ispred Laburista. Torijevce trenutno podržava 37 posto birača, a Laburiste 35 posto. Međutim, kada se to obračuna u mandate, stranka premijera Gordona Browna bi na izborima osvojila 317 mjesta u parlamentu, dok bi Torijevci Davida Camerona u parlamentu imali 263 predstavnika.

Ukoliko bi se ova anketa pokazala točnom Brown bi uspio sastaviti vladu, ali bi ona bila manjinska budući da bi mu do većine u parlamentu nedostajalo devet mandata.

Da bi tome stvarno moglo biti tako, nazire se iz sličnih anketa koje su provedene prije prošlih izbora. Tada je anketa Sunday Timesa predviđala pobjedu Laburista između dva i pet posto, a tadašnji premijer Tony Blair je na kraju pobijedio s tri posto prednosti ispred Konzervativaca.

Vođa konzervativaca David CameronVođa konzervativaca David CameronOvakav razvoj situacije prije nekoliko mjeseci je bilo gotovo nemoguće predvidjeti jer je prednost Torijevaca bilo oko deset posto, a Gordonu Brownu su u svibnju 2008 mnogi već zabili čavao u lijes budući da je njegova stranka u anketama zaostajala za nevjerojatnih 26 posto.

Međutim, nepune dvije godine kasnije Brown je na dobrom putu da s Laburističkom strankom i četvrti put zaredom odnese pobjedu na parlamentarnim izborima.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika