01.03.2010. / 15:27

Autor: Igor Koruga

Raskošne izvedbe baroknih uvertira i arija

Jednak doprinos iznimno ugođenom glazbenom doživljaju dali su i članovi Hrvatskog baroknog ansambla, zanimljivo podijeljeni na sasvim ženski melodijski (violine, viole) i muški continuo dio (čembalo, violončela i kontrabas), za potrebe Händelovih djela obogaćen s dvije oboe i fagotom

Christopher Lowrey Christopher Lowrey Engleski kontratenor Christopher Lowrey pridružio se Hrvatskom baroknom ansamblu (HRBA) u jučerašnjem pretplatničkom koncertu „Arie per Senesino", te u obilju uvertira i arija Georga Philippa Telemanna (1681.-1767.) i Georga Friedricha Händela (1685.-1759.) pokazao vrhunsku pjevačku tehniku i sklonost potrebnim gestama.

Za razliku od Händelova miljenika Senesina (Francesca Bernardija), Lowreyeve interpretacije bile su obilježene koncertnim susprezanjem zavidnog mimičkog potencijala, vidljivog u pripremi, izvedbi i završnici svake otpjevane arije.

Jednak doprinos iznimno ugođenom glazbenom doživljaju dali su i članovi Hrvatskog baroknog ansambla, zanimljivo podijeljeni na sasvim ženski melodijski (violine, viole) i muški continuo dio (čembalo, violončela i kontrabas), za potrebe Händelovih djela obogaćen s dvije oboe i fagotom.

Da li u galantno intoniranoj Telemannovoj fis-mol Uvertiri (TVW 55), ili u raskošnim uvertirama i arijama Händelovih opera, HRBA je zvučala kompaktno, bez tonskog ili dinamičkog nesuglasja, uzornog pulsa i stilski suvislo.

Agilnim i živim dirigentskim pokretima Saše Britvića, ansambl je uzvraćao uvježbanim i točnim reakcijama, a solističke dionice prve violine Laure Vadjon pokazale su svirački imperativ (umjetničke) voditeljice usko specijaliziranog europskog ansambla. Do samog kraja nastupa, ispunjena dvorana HGZ-a nije štedila dlanove, te je u konačnici isprovocirala romantični dodatak iz Händelove „Theodore".

Na idući koncert, sve zainteresiranija domaća publika neće dugo čekati, jer će HRBA već 21. ožujka, pod ravnanjem svjetski poznatog Wernera Ehrhardta i uz solisticu Lauru Vadjon, izvesti remek djela iz pera Bacha, Graupnera i Telemanna.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika