04.03.2010. / 08:06

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Hodak ne zna da Austrijanci istražuju Zagorca zbog kredita Hypo banke

Hodak pak kaže da zasad nema službeni podatak ni od jedne austrijske sudske instance niti od državnog odvjetništva da se protiv Zagorca vodi istraga. Također, kaže, nitko nije tražio razgovor sa Zagorcem, koji u Hrvatskoj služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog slučaja "dragulji"

Vladimir Zagorec i Zvonimir HodakVladimir Zagorec i Zvonimir HodakNakon što je austrijski dnevnik "Standard" objavio da je austrijsko državno odvjetništvo proširilo istragu na Vladimira Zagorca jer je od Hypo Alpe Adria grupe dobivao kredite za građevinske projekte u Hrvatskoj bez da je ispunio uvjete, Zagorčev zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak rekao je da je njegov klijent kredite dobio legalno i da nema podatak da ga se istražuje.

"Standard" je u sutrašnjem izdanju objavio da je državno odvjetništvo u Klagenfurtu istragu u predmetu Hypo Alpe Adria grupe proširilo i na umirovljenog hrvatskog generala Vladimira Zagorca i slovenskog poslovnog čovjeka Miru Oblaka.

Zagorec je, navodi list, osumnjičen da je u dogovoru s bivšim čelnim čovjekom Hypo grupe Guentherom Striedingerom dobivao kredite za financiranje građevinskih i drugih projekata u Hrvatskoj, bez da je ispunio uvjete za odobravanje kredita.

Sve je legalno

Zagorčev odvjetnik Hodak rekao je da je sve bilo legalno i da imaju dokumentaciju iz koje se vidi da je vrijednost kupljenih nekretnina 30 posto veća od samog kredita, što su procijenile međunarodne financijske ustanove.

Ako je banka dala kredit to nije problem čelnog čovjeka nego banke i ne znam zašto bi Zagorec zbog toga odgovarao, rekao je Hodak. U slučaju ne vraćanja kredita banka može preuzeti nekretninu, iz nje se naplatiti i pritom još zaraditi, dodao je.

"Ne znam u čemu je problem", upitao se Hodak. On smatra da Austrijanci pokušavaju riješiti problem jer se u Hypo banku (zbog gubitaka) moralo "upumpati" tri milijarde eura. "Sad se istražuje zbog čega je do toga došlo. To je samo zato što je Hypo banka na tapetu austrijskih istražitelja", zaključio je Hodak.

"Standard" je objavio, pozivajući se na glasnogovornika koruškog državnog odvjetništva Helmuta Jamniga da se zasad istražuje sudjelovanje Zagorca i Oblaka u pronevjeri, ali bi se istraga mogla proširiti i na sudjelovanje u prijevari.

'Nemaju šanse'

Hodak pak kaže da zasad nema službeni podatak ni od jedne austrijske sudske instance niti od državnog odvjetništva da se protiv Zagorca vodi istraga. Također, kaže, nitko nije tražio razgovor sa Zagorcem, koji u Hrvatskoj služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog slučaja "dragulji".

Hodak smatra da Zagorec može biti optužen. Ali po dokumentaciji, kaže, "nemaju nikave šanse". U slučaju da Zagorec bude optužen, Austrija može prepustiti hrvatskom pravosuđu da vodi taj slučaj, kazao je Hodak.

Vezane vijesti

Hypo Alpe-Adria-Bank prodaje svoje podružnice na Balkanu

Hypo Alpe-Adria-Bank prodaje svoje podružnice na Balkanu

Hypo Alpe-Adria-Bank International prodaje svoje banke na području bivše Jugoslavije i za taj je posao unajmila Deutsche Bank, javlja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika