04.03.2010. / 17:35

Autor: Hrvoje Šimičević

Vlada 'odbacila' Sanaderov poslijednji posao: Arheologija ostala bez milijuna?

Vlada je danas prihvatila HAC-ov Plan gradnje i održavanja autocesta od 2.230.379.000,00 kuna, premda u njega nisu uključena dva ugovora što su ih obvezivali da samo u 2010. za arheološka iskapanja moraju platiti 103 milijuna kuna

Mirjana i Ivo SanaderMirjana i Ivo SanaderPredstavnici izvršne vlasti, gotovo isti oni koji su sve do prošle godine u redovnim razmacima odobravali nelogično velike količine novca za arheološku struku preko pojedinih državnih tvrtki, danas su iz nekog razloga odlučili stati na kraj toj praksi. U pozadini današnje odluke vlade, prema kojoj se daje suglasnost Plana građenja i održavanja autocesta za 2010. godinu, kojeg je prije nekoliko tjedana usvojila uprava HAC-a, krije se i jedan nadasve zanimljiv detalj. Naime, vlada je danas prihvatila HAC-ov Plan u iznosu od 2.230.379.000,00 kuna, premda u njega HAC nije uključio dva ugovora što su ih obvezivali da samo u 2010. za arheološka iskapanja moraju platiti 103 milijuna kuna.

Riječ je o ugovorima koji su potpisani jedan dan prije abdikacije nekadašnjeg premijera Ive Sanadera, i to između Sanaderova intimusa, ministra kulture Bože Biškupića, i Hrvatskih autocesta, čija se većina tadašnjih članova Uprave sada nalazi iza rešetaka.

Podsjetimo, zbog dosadašnjih ugovora između HAC-a i Ministarstva kulture, struci supruge Ive Sanadera je od 2000. pa naovamo bilo namijenjeno više od 400 milijuna kuna, zbog čega sada te poslove istražuje tvrtkina interna kontrola, a vjerojatno i pravosudna nadležna tijela.

Izravno nadahnuti takvim otkrićima u medijima, temeljem kojih je hrvatska javnost otkrila da HAC služi kao poligon za dijeljenje stotina milijuna kuna tvrtkama što se bave arheološkim predradnjama na rutama predviđenim za nove dijelove autoceste - predstavnici nedavno postavljene Uprave odlučili su prekinuti tu praksu.

Sredinom mjeseca siječnja, na sastanku Uprave HAC-a donesena je odluka da se ti ugovori jednostrano i bez konzultacija sa Ministarstvom kulture ipak ne realiziraju tijekom 2010. Štoviše, HAC je odlučio da rečene ugovore neće ispoštovati ni u kontekstu već donesenog dugoročnog programa građenja za razdoblje od 2009. do 2012. Sve te odluke su donesene, premda zakon obvezuje HAC da plaća ovakve radove na svojim trasama, i to prema tempu naručivanja, za kojeg je zaduženo Ministarstvo kulture

Naime, prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara Hrvatske autoceste 'ne smiju započeti ili nastaviti s izgradnjom na područjima arheoloških istraživanja prije završetka arheoloških istraživanja i dužne su snositi troškove tih istraživanja'. Ipak, odluka je donesena prije više od mjesec i pol, i HAC je do sada čekao službeno prihvaćanje prijedloga Plana u vladi. U međuvremenu, ova tvrtka nije previše bila u kontaktu sa Ministarstvom kulture po ovom pitanju. Prema našim saznanjima, HAC i Biškupićevo ministarstvo tek su prošlog tjedna počeli formalno razgovarati o odluci HAC-ove Uprave. Nakon što je vlada ipak usvojila ovakav Plan gradnje, biti će zanimljivo vidjeti na koji će način i u kojim financijskim količinama HAC sada kompenzirati svoje obveze prema zahtjevima Ministarstva kulture.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
3/1/10

GULLWING, 05.03.10. 12:44

Ostala Arheologija bez krave muzare......


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika