05.03.2010. / 19:53

Autor: Hina

Nastavak pregovora: Čobanković ipak odlučio otići u Kutjevo

Ministar Čobanković je na današnjem sastanku u Ministarstvu poljoprivrede predstavnicima udruga poljoprivrednika predložio isplatu dijela poticaja u repromaterijalu u protuvrijednosti od 500 kuna po hektaru

Petar ČobankovićPetar ČobankovićMinistar poljoprivrede Petar Čobanković večeras će se u Kutjevu sastati s Koordinacijom seljačkih udruga u povodu prosvjeda poljoprivrednika, izvijestili su iz Ministarstva.

Razgovori ministra Čobankovića s predstavnicima poljoprivrednika koji prosvjeduju očekuje se oko 20 sati.

U razgovoru za RTL prije odlaska u Kutjevo, Čobanković je izjavio da na te razgovore odlazi kako bi objasnio što će Vlada činiti, i što ponuda koju je danas dao, znači za Vladu, državu i za poljoprivrednike.

"Mislim da treba otići zbog onih ljudi koji su ovih dana vani po lošem i hladnom vremenu, i dat ću maksimalan doprinos da odu svojim kućama", istaknuo je ministar poljoprivrede Čobanković.

Na pitanje može li taj maksimalan doprinos biti nešto više od onoga što je predložio na današnjem sastanku u Ministarstvu poljoprivrede, Čobanković je odgovorio kako to nije zadnja ponuda nego jedina moguća.

To je nešto što možemo odraditi, sve drugo bila bi politizacija i obećanje bez osnove, kazao je.

Ministar Čobanković je na današnjem sastanku u Ministarstvu poljoprivrede predstavnicima udruga poljoprivrednika predložio isplatu dijela poticaja u repromaterijalu u protuvrijednosti od 500 kuna po hektaru, što je dodatnih 22 posto na iznos od 60 posto poticaja koji će biti isplaćeni u novcu.

Najavio je i kako će Vlada idućeg tjedna donijeti odluku da se poljoprivrednici oslobode plaćanja zakupa državnog zemljišta za ovu godinu (što iznosi oko 220 milijuna kuna) te da im se prolongira otplata otkupa zemljišta za godinu dana, da će se ići na izmjenu pravilnika o visinama naknada za zakup i prodaju zemljišta, a odluke za investicijske potpore kapitalnim ulaganjima izdati do kraja srpnja ove godine svim korisnicima, što je većina banaka sprema prihvatiti za rješavanje financijskih problema.

Čobanković je najavio i da će reprogram kredita u HBOR-u rješavati pojedinačno svaki proizvođač, a bit će im isplaćene i naknade za skladištenje lanjske pšenice u iznosu od deset lipa po kilogramu.

Nakon tog odgovora iz Ministarstva, predstavnici poljoprivrednih udruga čiji članovi prosvjeduju diljem Slavonije, okupili su se u Kutjevu gdje su iza zatvorenih vrata usuglašavali svoje stavove.

No, kako se doznaje, mišljenja su podijeljena - seljaci iz Vukovarsko-srijemske i Virovitičko-podravke županije izgleda ostaju pri zahtjevu da se stopostotni poticaj isplati isključivo u novcu, dok su predstavnici nekih udruga spremni na kompenzaciju u repromaterijalu, uz dodatni uvjet da se poljoprivrednicima koji nemaju državnu zemlju, umjesto ponuđenog oslobađanja plaćanja zakupa ponudi vaučer za repromaterijal.

Vezane vijesti

Nisam dogovorio zatvor

Nisam dogovorio zatvor

Bivši ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković za Dnevnik 3 HTV-a demantirao je da ide po dogovoru u zatvor,… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 06.03.10. 13:00

Jedinstvo je bilo 90.-ih.Nikada više.A" para buši gdje burgija neće."


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika