08.03.2010. / 16:15

Autor: Hrvoje Šimičević

Kompleks uvrijeđene frajle: Vlada napala Josipovića jer HDZ ne zna drugačije

HDZ i vlada koju ta stranka predvodi ne zna se ponašati drugačije, i sve će učiniti da preventivnim metodama denunciranja, histerije, spinovanja i populizma začepi gubicu svojih kritičara, pa čak i ako to oni bazično nisu

Jadranka Kosor i Andrija Hebrang, dežurni HDZ-ov pit bulJadranka Kosor i Andrija Hebrang, dežurni HDZ-ov pit bulU pozadini seljačkih prosvjeda, koji su okončani nakon što je vlada 'ipak' u gluho doba noći pristala na (bilo kakav) kompromis za koji su rekli da nikada pristati neće, odigrao se još jedan slučaj epizodnog konflikta između premijerke Jadranke Kosor i novoizabranog predsjednika Ive Josipovića. Samo, za razliku od slučaja oko recentnih vladinih optužbi da novopostaljenim savjetom za gospodarstvo Josipović stvara paralelnu liniju izvršne vlasti, ovdje je riječ o nešto opipljivijem razilaženju mišljenja, koji bi unatoč jutrošnjem Josipovićevom pokušaju smirivanja tenzija, za posljedicu mogao imati dugoročnije zahlađenje odnosa između dvije strane.

Nema šutnje na Pantovčaku

Predstavnici izvršne vlasti su tijekom jučerašnjeg dana imputirali predsjedniku Josipoviću da je upravo on odgovoran za puštanje (lažne?) informacije u javnosti prema kojoj se premijerka Kosor izravno namjeravala uključiti u pregovore sa seljacima. Kada se tijekom jučerašnjeg dana taj podatak počeo multiplicirati u sve većem broju elektroničkih medija, uslijedila je reakcija nervoznog ministra Čobankovića, koji je eksplicitno ustvrdio da je za to kriv Ureda predsjednika Josipovića. Nije trebalo dugo čekati odgovor, koji je zapravo ključna naznaka da 'druga strana' ne planira šutjeti nad kritikama što dolaze iz vlade. U jeku naelektrizirane atmosfere, koja je jučer na pojedinim prosvjednim punktovima kulminirala u fizičko nasilje, glasnogovornici Josipovićeva ureda optužili su Čobankovića - iza čijeg istupa u javnost očigledno stoji premijerka Jadranka Kosor - da širi neistine, odnosno da Ured predsjednika u svom priopćenju nije naveo podatak da će premijerka razgovarati sa seljacima.

Lijevi dominirajući establishment i demonizacija HDZ-a

Sve se zapravo svodi na sljedeće: Vlada Jadranke Kosor, kao i ona na čijem je čelu bio Ivo Sanader, ne podnosi kada se netko 'petlja u njihov posao', pa onda, kada ta netrpeljivost s naznakama paranoje namjerno izađe u novinama, stvar se otprilike svodi na to da izborni luzer Hebrang izlane kako je Josipović gori od Mesića, i potom cjelokupnu priču usmjeri na vječni sukob između 'desne vlade' i 'lijevog dominirajućeg establishmenta', 'koji preko Josipovića' želi demonizirati HDZ.

U korijenu sasjeći kritičare

Ekipa s Markova trga se i u ovom slučaju ponaša poput uvrijeđene stare frajle, i to iz samo jednog razloga; HDZ i vlada koju ta stranka predvodi ne zna se ponašati drugačije, i sve će učiniti da preventivnim metodama denunciranja, histerije, spinovanja i populizma začepi gubicu svojih kritičara, pa čak i ako to oni bazično nisu. HDZ i ova vlada svaku konstruktivnu kritiku ili sugestiju shvaća osobno, pa će se potruditi da one koji se usude napraviti nešto tako navedenim metodama sasjeku u korijenu. Zbog toga HDZ u javnosti koristi specifičnu retoriku, optužuje Josipovića da obmanjuje javnost, da šalje lažna priopćenja, i tvrdi da mu je konačna namjera naštetiti ugledu izvršne vlasti, i to isključivo i jedino zato jer je ovaj odgovorio na apele prosvjednika, te ih primio na kratki razgovor.

Naramak diplomatskih uvreda

Ako još k tomu nadodamo činjenicu da je Josipović ovoj priči od početka pristupio nudeći sugestije, 'heretički' tvrdeći među ostalim kako Vlada treba ispuniti obećanja što ih je prethodno dala seljacima, onda je to bilo dovoljno da HDZ isuče svoj prokušani obrambeni mehanizam, pa saspe naramak 'diplomatskih' uvreda u njegovom smjeru.

Kako rekosmo, Josipović je jutros pokušao smiriti strasti, tvrdeći kako vjeruje da će vlada ispuniti obećanje seljacima. Pitanje je međutim hoće li to biti dovoljno za građenje daljnjih konstruktivnih odnosa s premijerkom Kosor. Kako je krenulo, ovaj bi odnos ubuduće mogao ići samo u dva smjera: Ili će Josipović zbog upozorenja koje je emitirano iz vlade pokleknuti autocenzuri, pa će se potruditi da u javnost ne iznosi stavove suprotne onima kabineta Jadranke Kosor, ili će i dalje autonomno obnašati svoju dužnost, s jedinom devizom koju zapravo zaslužuje HDZ: 'Zaboli me đon za vaše kritike'.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 08.03.10. 17:51

He, he, he! Nije to uvrijeđena frajla nego Andrija je uvrijeđen! A Andrija, mila majko! Pa kad je tako dobar zašto ga nije puk izabra!


registracija
30/9/09

davor12345, 08.03.10. 21:31

I druga stvar, kakva je to vlada koja ne poštuje svog predsjednika! Pa predizborna kampanja je prestala, triba radit! Ili još bolje, neka pitaju Vladi Mira što radit. On je donio genijalni prijedlog da prisjednika imenuje sabor!


registracija
7/9/07

Vinogradar, 08.03.10. 21:44

Ma, 14-postotni Andrija nije uvrijeđen nego jadan što on nije izabran. Uvređena je stara frajla Kosorica koju je izabrao osobno ljubitelj satova Sanader. Nositeljica broševa smatra da je jedan glas Sanadera vrijedniji od 60 posto glasova hrvatskih birača. Njoj ni posjet papi u Rimu ne bu prosvjetlil ono kaj ima ispod frizure.


registracija
14/11/07

laufer, 08.03.10. 21:53

Hadezejci su majstori opsjenarstva.
Ali ovaj put su prevazišli sami sebe.
Riješili DANAS prosvjed Dudeka tako što su im obećali PREKJUČERAŠNJI dug platiti PREKOSUTRA.
A Dudeki k'o Dudeki... sve (opet) vjeruju...


registracija
26/1/08

Rampa, 09.03.10. 10:05

Nisam glasao za Josipovića, ali on je sada legalni Predsjesnik ove države i ja mu dajem punu podršku u autonomnom obavljanu svoje dužnosti i neka se neda provocirati od ove nepismene kanadske emigracije iz Vlade!


registracija
7/2/10

crvenoperka, 09.03.10. 13:21

PRETSJEDNIK RH. IVO JOSIPOVIĆ JE ŠKOLOVAN ČOVJEK , PRETSJEDNICA VLADE JADRANKA KOSOR IMA MALO NOVINARSKOG TEČAJA PA JE POSTALA VELIKA POLITIČARKA I ŠEFICA VLADE, AJDE RECI KO VODI RH. UZ JADRANKU JOŠ IMA LOPOVA HEBRANGA ,ALKOOHLIČARA ŠEKSA, SMRADA BARBA LUKU,PURĐASTOG ŠUKERA,LIČKOG MEDVEDA MILINOVIĆA SELJAČINU FRIŠČIĆA - PRIDANA DUŠA,GLUPOG ZAGORCA JARNJAKA I T D RECITE GRAĐANI KOJI NAS VODE ODNOSNO RH. DOVELI SU NAS DO PROPASTI. HDZ-e


registracija
16/11/09

simo, 09.03.10. 16:59

Crvenperka,tebi fali sve ono što si imponirala PREDSJEDNIKU RH!
Tvoj otužni nastup i način na koji karakteriziraš ljude samo govori o tvojoj smanjenoj sposobnosti izražavanja,kao posljedica neobrazovanja.
Rampa,loš si na konjičkoj kladijonici,fulao si favorita.Josipović je pobjedio većinom od jako malo izašlih,kužiš razliku?Izbroji podršku od ukupne populacije,imaš valjda digitron i dva sata vremena?


registracija
27/12/06

Skipp, 09.03.10. 19:46

Mislim da se jako jako varaju oni koji Josipovića zovu kuhanom nogom za to što se ne dere, ne urla i ne skače kao pajac - čovjek koji je završio dva fakulteta i izgradio zavidnu karijeru i prije negoli je postao predsjednik nije sve to mogao postići da iza mirne fasade ne krije čeličnu volju. Cool je, a to mnogi ne shvaćaju - i uvjeren sam da će se držati onoga "zaboli me đon za vaše kritike". Čestitam!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika