09.03.2010. / 12:57

Autor: Hina

EADS izvijestio o tromjesečnom i godišnjem gubitku zbog kašnjenja projekta A400M

Tvrtka je priopćila da su joj prihodi u 2009. umanjeni jedan posto na 42,82 milijarde eura, dodajući da bi u 2010. oni u osnovi trebali ostati nepromijenjeni

Izvršni direktor EADS-a Louis Gallois i EADS-ov financijski direktor Hans Peter Ring (Reuters)Izvršni direktor EADS-a Louis Gallois i EADS-ov financijski direktor Hans Peter Ring (Reuters)Airbusova krovna tvrtka EADS u utorak je priopćila da su izdvajanja vezana uz kašnjenje projekta razvoja vojnog transportnog aviona A400M i superjumbo putničkog zrakoplova A380 rezultirala gubitcima u četvrtom tromjesečju i čitavoj poslovnoj godini 2009.

U tri mjeseca do prosinca 2009. zabilježen je gubitak u visini 1,05 milijardi eura pod utjecajem 1,6 milijardi eura troškova vezanih uz vojni projekt A400M te 240 milijuna eura troška vezanog uz putnički zrakoplov A380, priopćio je u utorak taj europski zrakoplovni konzorcij sa sjedištem u Parizu.

Prihodi u 2010. kao i u 2009.

U čitavoj 2009. zabilježen je neto gubitak u visini 763 milijuna eura, nakon 1,57 milijardi eura neto dobiti u 2008.

Tvrtka je priopćila da su joj prihodi u 2009. umanjeni jedan posto na 42,82 milijarde eura, dodajući da bi u 2010. oni u osnovi trebali ostati nepromijenjeni. Dobit prije kamata i oporezivanja (EBIT) trebala bi u ovoj godini iznositi oko milijardu eura.

EADS se već dugo suočava s pritiskom prevelikih troškova i višegodišnjih kašnjenja u realizaciji oba programa, što je i u 2007. rezultiralo godišnjim neto gubitkom te kompanije.

U petak je u zadnji čas postignut sporazum sa zemljama naručiteljima vojnog zrakoplova, koje su pristale injektirati dodatnih 3,5 milijardi eura u projekt kako bi omogućile njegov nastavak.

Bez dividende za dioničare EADS-a

Izvršni direktor Louis Gallois, koji je ranije zaprijetio potpunom obustavom projekta ne bude li postignut neki sporazum, priopćio je da je projekt sada ponovno na dobrom putu.

Zbog zabilježenog gubitka EADS u ovoj godini neće isplaćivati dividendu dioničarima, među kojima su francuska vlada i Daimler AG.

Odvojeno je američka tvrtka Northrop Grumman u ponedjeljak objavila da se povlači iz partnerstva s EADS-om koje je sklopljeno radi dobivanja 35 milijardi dolara vrijednog ugovora za projekt gradnje zračnih tankera nove generacije za američko vojno zrakoplovstvo.

Američko ministarstvo obrane priopćilo je da je razočarano takvom odlukom, koja dodatno komplicira ionako problemima opterećen javni natječaj američkog ratnog zrakoplovstva za obnovu zastarjele flote zračnih tankera. Sada je u utrci ostao samo američki Boeing.

Ta tvrtka i EADS, krovna tvrtka europskog proizvođača zrakoplova Airbusa, već godinama vode ogorčenu bitku za dobivanje unosnog posla gradnje 179 zračnih tankera.

U telefonskom intervjuu za njemačku novinsku agenciju dpa čelnik Airbusa Thomas Enders optužio je Pentagon za pristranost, izraženu u novim smjernicama koje favoriziraju Boeing.

Vezane vijesti

Odluka o avionima HRZ-a u sljedećih 45 dana

Odluka o avionima HRZ-a u sljedećih 45 dana

Ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je danas kako je potrebno najkasnije u sljedećih 45 dana donijeti odluku o tome hoće li Hrvatska nabaviti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika