10.03.2010. / 11:35

Autor: Hrvoje Šimičević

Dodder ponovno jaše: Glavni akter afere Paška rebra probija kanal Pag-Košljun

Ključni protagonist malverzacija u aferi Paška Rebra, zbog koje je svojedobno bankrotirao grad Pag, dobio je ot tog istog grada pravo na probijanje plovnog kanala, dugačkog 6 kilometara, koji će otok podijeliti na dva dijela

Želimir Dodder ostao je gradu Pagu dužan 4 milijuna njemačkih marakaŽelimir Dodder ostao je gradu Pagu dužan 4 milijuna njemačkih marakaŽelimir Dodder, poduzetnik iz Zagreba, nekadašnji poslovni paravan za financiranje dijela HDZ-ovih struktura pod kontrolom Ivića Pašalića i ključni protagonist malverzacija u tzv. aferi Paška Rebra, koja se odigrala krajem 90-ih godina - a do dana današnjeg nije u potpunosti razjašnjena - stoji iza aktualnog projekta kopanja kanala Košljun-Pag, najambicioznije građevinske inicijative koja se na tome otoku planira u posljednjih nekoliko desetljeća. Riječ je naime o provođenju ideje prokapanja kanala koji bi veliki zaljev pred gradom Pagom trebao spojiti s Košljunskim zaljevom, odnosno sjeveroistočnu pašku obalu sa jugozapadnom.

Investitor bez kapitala

Kako tvrde inicijatori, cilj projekta je da tome morskom području omogući plovnost, što bi, da citiramo dio idejnog rješenja projekta, 'bitno promijenilo prometnu gospodarsku i turističku aktivnost gravitirajućeg prostora'. Cjelokupni projekt još je u tehničkom postupku za dobivanje svih potrebnih dozvola, on će u konačnici koštati desetke milijuna kuna i trajati oko pet godina, a inicijator i investitor gradnje kanala je zagrebačka tvrtka Moreuz. Riječ je o slabo poznatom poduzeću tajnovitog rukovodstva, s temeljnim kapitalom od minimalno potrebnih 20 tisuća kuna. Po podacima koji su dostupni u Sudskom registru trgovačkih društava u RH, jedini osnivač tvrtke Moreuz je Želimir Dodder, premda je povezanost Doddera sa Moreuzom još 2007., u jeku suđenja za aferu Paška rebra i začecima projekta kopanja kanala Košljun-Pag - demantirao direktor te tvrtke Ivica Jelčić, ističući u jednom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju da Dodder tamo ne obnaša nikakvu vlasničku i upravljačku funkciju.

Gdje je novac Poštanske bake?

Ipak, u razgovoru s poznavateljima prilika oko najnovijeg projekta na Pagu, doznajemo da je poduzetnik Dodder imao jednu od ključnih uloga u sklapanju nekolicine ugovora sa Gradom Pagom i državom, a u njegovim nastojanjima da se ovaj projekt ostvari nisu mu odmogla ni višegodišnja poznanstva i unosni poslovni odnosi sa tamošnjom lokalnom vlašću. Kako je moguće da pojedinac poput Doddera, koji je zajedno sa bivšom nomenklaturom paške izvršne vlasti sudjelovao u mutnim poslovima kupnje i prodaje 70 hektara zemljišta na Paškom rebru, protiv kojeg je na kraju krajeva i zbog toga podignuta kaznena prijava, a slučaj još nije pravomoćno okončan, očigledno sudjeluje u ovako kapitalnom projektu? Nadalje, kako je moguće da tvrtka koja ima samo nekolicinu zaposlenika i 20 tisuća kuna na temeljnom kontu može imati ključnu ulogu u iniciranju i financiranju ovako važnog i skupog projekta? Na kraju, vrijedi se i zapitati kako to da Grad Pag posluje s osobom koja je u aferi Paška rebra tom istom gradu ostala dužna oko 4 milijuna njemačkih maraka, te je Pag taj dug tek nedavno uspio podmiriti preko banke koja je bila jamac u kupnji zemljišta?

Premda je teško proniknuti u sve privatno-poslovne odnose koje Dodder sve do danas njeguje sa ljudima što odlučuju o donošenju političkih odluka, nije naodmet ukazati na nekoliko zanimljivih detalja.

Unosni Dodderovi poslovi na Pagu

Dio kanala Pag - Košljun; izlaz u pašku uvaluDio kanala Pag - Košljun; izlaz u pašku uvaluNaime, Dodderova tvrtka Neboder d.o.o., čiji je član uprave - kao i u slučaju poduzeća Moreuz - Ivica Paradžik, već godinama unosno posluje sa gradskim poduzećima u Pagu. Još 2004., 'Neboder' je preuzeo komunalni dug poduzeća 'Pag-razvoj', kao i druga dugovanja koje su tada druge tvrtke imale prema Pagu. Zanimljivo je pritom kazati kako je tada na čelu poduzeća 'Pag-razvoj' bio predsjednik lokalnog HDZ-a Tino Herenda, koji je danas, kada je sudbina projekta kopanja spomenutog kanala sve izvjesnija, zamjenik paškog gradonačelnika. Navodno je za vrijeme Herendinog šefovanja taj dug dosegao više od milijun kuna, zbog čega je tvrtka što se među ostalim bavila izgranjom apartmana na području Gajca, u međuvremenu pokleknula i otišla u stečaj. Štoviše, da priča bude još zanimljivija, godinama se spekuliralo tko zapravo stoji iza vlasništva ove tvrtke, a kao glavni kandidat za tu tajnovitu funkciju najčešće se spominjao sam Dodder, pa je poveznica između aktualnog HDZ-ovca koji utječe na odluke u Gradu Pagu i poduzetnika iz Zagreba, kojemu su potrebni takvi pojedinci, još čvršća.

Negodovanje nevladinih organizacija i oporbe

Detalj iz prostornog plana grada Paga; izlaz kanala u Košljunski zaljevDetalj iz prostornog plana grada Paga; izlaz kanala u Košljunski zaljevŠto se tiče projekta kopanja kanala, čiji je dakle inicijator tvrtka Moreuz, on od početka izaziva dvije dijametralno suprotne reakcije. Izvršna gradska vlast zajedno sa Herendom navodno konsenzualno podržava ostvarivanje ovoga projekta, jer tvrdi da bi Gradu Pagu i cjelokupnom području donijelo veliku ekonomsku isplativost, pošto će se uz njega 'graditi i turistički i gospodarski sadržaji'. S druge pak strane, kanal dugačak 6,6 kilometara, koji će otok Pag podijeliti na dva dijela, izazvao je do sada veliko negodovanje kod više od nekoliko nevladinih organizacija i brojnih građana, a skepsa se pojavila i kod opozicijskih političkih opcija koje djeluju u Gradu Pagu, ali i drugim područjima ovog otoka.

Kako se domoći kamenoloma?

Štoviše, pojedinci i grupe koji dijele potonje mišljenje, ne samo da osporavaju štetnost projekta po okoliš i cjelokupno područje, već su im sporni i pozadinski interesi privatnih protagonista i nositelja javnih dužnosti koji su uključeni u ovaj posao. Naime, kada je prije nekoliko tjedana u gradskim prostorijama Grada Paga na tribini predstavljen ovaj projekt, od zainteresiranih pojedinaca mogla su se čuti pitanja koja se značajno razilaze s prilično nepreciznim navodima inicijatora da će kanal "bitno promijeniti prometnu, gospodarsku i turističku aktivnost gravitirajućeg prostora". Osim nekoliko upita vezanih uz tvrtku Moreuz, koja su postavljena i na početku ovog teksta, aktualizirala se teza da se iza projekta 'Kanal grad Pag - Košljun' skriva namjera stvaranja goleme građevinske zone od čak 200.000 metara četvornih, i to nasipavanjem južnog dijela Paške uvale.

Naime, prema idejnom projektu kanala, kojeg je inicirala Dodderova firma, nasipavanjem rečenog dijela obale nastala bi građevinska zona nekoliko puta veća od sadašnje gradske jezgre grada Paga. Kada bi se te slutnje ostvarile, nepoznata je razina utjecaja takvog poduhvata na okoliš koji okružuje to područje, jer studija na okoliš još nije provedena.

S druge pak strane svakako treba napomenuti i još jedan unosni epilog kopanja ovoga kanala. Naravno, za one koji su u projekt uključeni. Radi se naime o eksploataciji materijala koji će se iskopati. "Kanal je samo izlika koja će omogućiti eksploataciju kamena iz kamenoloma u Košljunu. Riječ je o pet milijuna kubika kamena, zainteresirane tvrtke za eksploataciju već postoje, i cjelokupni projekt je savršena prilika da se iz toga posla izvuku milijuni kuna. Ako se projekt ostvari, onda je posao sa kamenolomom sigurna stvar, što je sasvim dovoljno da uključene skupine i pojedinci inzistiraju na projektu", ističe za Nacional.hr sugovornik koji je dobro upoznat s paškim prilikama.

Vezane vijesti

Ja sam pozvao Pašalića na skupštinu

Ja sam pozvao Pašalića na skupštinu

Član Izvršnog odbora ogranka HDZ-a Remete Vid Težak priznao je danas da je on pozvao Ivića Pašalića na izbornu skupštinu tog ogranka, te ocijenio… Više

Komentari

registracija
10/3/10

SilverSurfer, 10.03.10. 12:26

treba li uopce dvojiti o časti paških rukovodilaca kada ponovno daju grad u ruke tom Doderu??


registracija
10/3/10

smoki, 10.03.10. 12:46

O časti rukovodilaca u Pagu možeš čitati ovdje. Sve što je u Nacionalu a i na ovom linku napisano je nažalost točno:

http://pollitika.com/slobodni-mediji-na-paski-nacin


registracija
30/3/09

radar, 10.03.10. 12:56

jel to onaj doder sto spava na zlatnom krevetu (bukvalno), a radnicima ne plaća..


registracija
14/11/07

laufer, 10.03.10. 14:36

Mafija i Cosa Nostra su male bebe za ove hrvatske "poduzetnike".


registracija
10/3/10

smoki, 10.03.10. 15:32

Napominjem da se u Pagu trenutno radi istezalište brodova . Vrijednost radova je 3.5 milijuna kn, a na gradilištu su bageri od gradonačelnika koji je inače građevinski poduzetnik. Uništava se priobalje,nema table na gradilištu. Taji se tko je izvođač radova. Tako se troši novac u lokalnim samoupravama !!!!
Pag više nije ono mjesto kakvo je prije bilo.


registracija
10/3/10

slanica, 10.03.10. 20:43

nije ni čudo da Dod(d)er ponovno jaše...ipak je on od
pokojnog Tuđmana odlikovan redom Danice Hrvatske s
likom Blaža Lorkovića za osobite usluge u gospodarstvu.
Njegove "osobite usluge" su između ostalog i slijedeće
firme: "Eurosped" Zg,"Eurosped transporti" Zg,"Intercroatia" Zg, Eurosped" Mostar,"Slanica" Murter,
"Dona M"Zg,
"Brodoprojekt"Rijeka,"Adriagradnjacommerce" Ri,restoran "AG Matoš"Zg,itd...zanimljivo bi bilo vidjeti
što je još u životu od svega ovoga. Već vidim tko će na Pagu izvući deblji kraj...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika