18.09.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

PRAVOSUĐE

SUDAC LOZINA POD DVOSTRUKOM ISTRAGOM

LOZINI PRIJETI IZUZEĆE U SLUČAJU «LORA» I ISKLJUČENJE IZ UDRUGE HRVATSKIH SUDACA

SUDAC LOZINA POD DVOSTRUKOM ISTRAGOM

Slavko Lozina, sudac Županijskog suda u Splitu, bit će podvrgnut dvjema istragama. Jednu je zatražila sama ministrica pravosuđa Ingrid Antičević – Marinović zbog sumnje da je Lozina povrijedio odredbe Sudskog poslovnika u suđenju osumnjičenima za ratni zločin u Lori a drugu je zatražio predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić zbog sumnje da je prekršio Kodeks sudačke etike.
U prvom slučaju je riječ o sumnji da je Lozina pokušao zatajiti dio dokumentacije relevantne za slučaj Lora, kojim on i predsjeda. Spomenuti dokumenti sadrže zapisnik o saslušanju vještaka dr. Dušana Dunjića, sastavljen u Prvom općinskom sudu u Beogradu u svibnju ove godine, s njegovim liječničkim nalazima za 15 bivših zatočenika u Lori, poimenice navedenih u zapisniku, te fotodokumentaciju.. Kada je zamjenik županijskog državnog odvjetnika primijetio nestanak te dokumentacije ona je pronađena nakon dva dana u ormaru suca Lozine. Ministrica Antičević- Marinović traži od predsjednika splitskog Županijskog suda Igora Benzona da utvrdi dali je Lozina prekršio odredbe Sudskog poslovnika o postupanju s podnescima te postoje li uvjeti da se splitski sudac zbog toga izuzme sa suđenja za ratni zločin u Lori.
U drugom slučaju je riječ o Lozininom pojavljivanju na Thompsonovom koncertu, održanom u nedjelju na splitskom stadionu «Poljud», gdje je ushićeno poskakivao i spremno prihvaćao poziv «Za dom spremni». S tim u vezi predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić zatražio je također od Benzona da ocjeni je li Lozina nanio štetu ugledu suda te postoje li pretpostavke za njegovu stegovnu odgovornost. Vladimir Gredelj, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca izjavio je kako ni jedan zakon ne zabranjuje sucima nazočnost na koncertu no brani članstvo u političkim strankama i sudjelovanje u njihovim aktivnostima. Nema sumnje da Tompsonov koncert upućuje na takve implikacije. Osim toga, tu je i Kodeks sudačke časti koji nalaže sucima da ne nanose štetu dostojanstvu sudstva a sudac koji se toga ne drži može biti sankcioniran isključenjem iz sudačke udruge, zaključio je Gredelj.

Vezane vijesti

Vandoren hrabri Miljenića

Vandoren hrabri Miljenića

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić i veleposlanik EU-a Paul Vandoren susreli su se danas u sklopu svojih redovitih sastanaka vezano za monitoring… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika