10.03.2010. / 22:21

Autor: Ana Smrečki

Slučaj Grabar-Kitarović: Diplomatski skandal ili rušenje naše veleposlanice u SAD-u

Bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić smatra da korištenje službenog automobila u privatne svrhe u diplomaciji nije ništa neuobičajeno. Za HRT podsjeća da u Washingtonu nema javnog gradskog prijevoza te da je stoga korištenje službenog automobila za prijevoz djece u vrtić ili školu dozvoljeno

Kolinda Grabar-Kitarović našla se u središtu diplomatskog skandala za koji će morati odgovaratiKolinda Grabar-Kitarović našla se u središtu diplomatskog skandala za koji će morati odgovaratiHrvatsku tresu diplomatski skandali. Nakon Nevena Jurice, Jovana Vejnovića, u središtu pozornosti je i hrvatska veleposlanica Kolinda Grabar Kitarović, koja će morati odgovarati zbog protupropisnog korištenja službenog automobila u privatne svrhe. Cijeli slučaj komentirala je danas i premijerka Kosor koja kaže da je ponašanje naše veleposlanice 'neprihvatljivo i neprimjereno', istaknuvši da za svoje propuste mora odgovarati.

Grabar-Kitarović dolazi na raport kod Jandrokovića

Iako se isprva spekuliralo da će Grabar-Kitarović zbog štete nanesene ugledu hrvatske biti smijenjena sa svoje pozicije, naša veleposlanica morat će doletjeti u Zagreb i svom šefu ministru Gordanu Jandrokoviću detaljno pojasniti zašto je koristila automobil u privatne svrhe. Morat će i nadoknaditi potrošeno, a navodno se radi o prijeđenih oko 47 tisuća kilometara u preko godinu i pol dana.

Naime, Grabar-Kitarović je uz službeni Cadillac i vozača, na raspolaganju imala i drugi automobil, a tu je Toyotu Siennu koristila za sebe i svoju obitelj. Cijeli slučaj otkriven je u špijunskoj aferi, nakon što je naša veleposlanica prijavila djelatnika veleposlanstva Ivana Šarića za neovlašteno snimanje njezine obitelji. Šarić je dobio otkaz, a nije pošteđena ni naša bivša ministrica vanjskih poslova. Na tom je mjestu bila je tri godine, a 2008. godine otišla je u diplomaciju.

Korištenje automobila opravdano

Bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić smatra da korištenje službenog automobila u privatne svrhe u diplomaciji nije ništa neuobičajeno. Za HRT podsjeća da u Washingtonu nema javnog gradskog prijevoza te da je stoga korištenje službenog automobila za prijevoz djece u vrtić ili školu dozvoljeno. Ovaj bi potez bio opravdan i u slučaju da se auto koristi za odlazak u bolnicu, obavljanje humanitarni i društveno korisnih djelatnosti te za druženje s predstavnicima dijaspore.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 10.03.10. 23:45

Definitivno pokušaj rušenja veleposlanice.
Dok su nas godinama u najvažnijim zemljama i UN - VS predstavljali kojekakvi buzdovani, šverceri i mutni tipovi sve je bilo OK.
Jasno da se žena koja ima mozga, lijepo izgleda i zna se diplomatski ponašati ne uklapa u takvu sliku.


registracija
23/6/09

Harmon, 11.03.10. 02:05

Koji bijedni i jadni pokušaj rušenja veleposlanice, samo kojeg li diletanta za tu funkciju imaju u rukavu ?


registracija
11/3/10

Liana, 11.03.10. 05:49

Vjerujem da vecina poslanika/ca koristi sluzbene aute za privatne poslove i izlete. Ne vjerujem da kupuju vlastite. Zasto im se ne odredi kilometraza koju mogu potrositi u privatne svhe?
Zasto nasa ambasada u Washingtonu ima dva auta?
Koje aute koriste ostali zaposlenici u nasim ambasadama? Vlastite?
Ako se dokaze krivnja, Grabar-Kitarovic bi trebala
platiti kaznu .Ostavka? Mozda ne. Ovisi o obimu zloupotrebe.
Gdje je onaj Neven Jurica? Je li mu dokazana krivnja? On je zbilja bio tip bez ikakvog slifa.


registracija
7/1/09

maggiore, 11.03.10. 08:09

Taj zastitar je bio KRTICA u nasoj ambassadi. On je proizveo ovaj skandal. Sigurno je bio pracen od stranih sluzbi a mozda i radio za njih???.
Kakve gluposti za sluzbeno vozilo i djecu. Pa zar nije Granic rekao da je to normalno. Gdje je tu NAROD prevaren.Komunjarski sindrom je to.
Ponasate se kao da imate takve kapacitete na tisuce.
Rijetka je Kolinda i zato je cuvajte !!


registracija
10/12/09

MKC, 11.03.10. 08:12

A tko je taj Šarić? Sa manje od 23 godine radi u veleposlanstvu. Pa kada je završio škole (studije?), te po čijim preporukama i što je uopće imao za raditi. Sve je to velika mućka.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika