12.03.2010. / 15:04

Autor: Hina

HSP-ov okrugli stol o promjenama Ustava

"Ustavne promjene samo su odraz dnevnopolitičih potreba dviju najvećih stranka, koje ionako ne zanima što narod želi ili misli."

Danijel SrbDanijel SrbNa današnjem okruglom stolu Hrvatske stranke prava raspravljalo se o aktualnim promjenama Ustava RH.
Većina sudionika HSP-ova okruglog stola ustvrdila je kako su ustavne promjene samo odraz dnevnopolitičih potreba dviju najvećih stranka, koje ionako ne zanima što narod želi ili misli.

Predsjednik stranke Daniel Srb usprotivio se ideji da se pripadnicima nacionalnih manjina osigura dodatno pravo glasa, ocijenivši da bi takvo rješenje građane učinilo neravnopravnima, a manjine "dovelo u situaciju da trpe pritisak odlučivanja".

I bivši sudac Ustavnog sudaav Milan Vuković smatra da manjine ne bi smjele dobiti pravo dodatnog glasa. Uvjeren je da bi takvo rješenje bilo odstupanje od jednakopravnosti građana, koji, ističe, po Ustavu imaju opće i jednako pravo glasa.

Zdravku Tomcu smeta izostanak javne rasprave o ustavnim promjenama, a uvjeren je i o pokušajima "dehrvatizacije Hrvatske", navevši kao dokaz obnovu spomenika ustanku u Srbu, koji naziva "četničkim spomenikom".

Zastupnik bošnjačke nacionalne manjine Šemso Tanaković rekao je kako Bošnjaci ne bi imali nikakve koristi od uvođenja dodatnog glasa za manjine, jer ih se većinu i dalje vodi kao Muslimane.

Počasni predsjednik HSP-a Ante Đapić usprotivio se smanjivanju uvjeta za referendum za EU. "Neka narod sam procijeni hoće li u EU ili ne", rekao je Đapić, koji podsjeća da je više pod 90 posto građana izišlo na referendum o otcjepljenju od SFRJ, te da "narod sam osjeća je li nešto dovoljno važno da izađe na referendum".

Vezane vijesti

Ustavni sud ukida Karamarkovu uredbu?

Ustavni sud ukida Karamarkovu uredbu?

Uredba o uvjetima za stjecanje policijskih zvanja, koju je donijela prošla Vlada na prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova na čelu s bivšim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika